Χρυσοχοΐδης: Ξεκινούν οι προσλήψεις 250 ατόμων πληρωμάτων του ΕΚΑΒ – Οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσοχοΐδης: Ξεκινούν οι προσλήψεις 250 ατόμων πληρωμάτων του ΕΚΑΒ – Οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας
Την έναρξη των προσλήψεων 250 ατόμων κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, με διετή θητεία, για την άμεση στελέχωσή του Κέντρου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Την έναρξη των προσλήψεων 250 ατόμων κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, με διετή θητεία, για την άμεση στελέχωσή του Κέντρου στην Αττική, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Όπως διευκρίνισε, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 40 μοτοσυκλετιστές, ενώ ξεκίνησε και ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη 20 επικουρικών, συμπληρωματικά, για το ΕΚΑΒ της Αττικής.

«Η κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα μεγάλο εγχείρημα, να φτιάξει ένα σύστημα υγείας αντάξιο των Ελλήνων πολιτών, που να διασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΣΥ με ενίσχυση της χρηματοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των κυριότερων νοσημάτων, το υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή και τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας», τόνισε ο Υπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του, κάνοντας λόγο για «ιστορική πρόκληση», . Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στόχος είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου, οι οποίες είναι:

  • Η ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με προσωπικό και μέσα
  • Η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας
  • Οι μεταρρυθμίσεις στα νοσοκομεία
  • Η ψυχική Υγεία
  • Ο νέος Υγειονομικός χάρτης
  • Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Ο Θεσμός του προσωπικού γιατρού
  • Οι προληπτικοί έλεγχοι που σώζουν ζωές των πολιτών
  • Η κεντρικοποίηση των προμηθειών και τα οικονομικά ζητήματα.

Όπως τόνισε ο υπουργός, θα επιταχυνθούν οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για τα Κέντρα Υγείας και τα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και θα ενταθούν τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και ψυχικής υγείας.

«Αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού αλλά και η δική μου αποστολή, μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία του υπουργείου. Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά δεσμευόμαστε να εργαστούμε με αφοσίωση για την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης και της πρόσβασης των πολιτών στις δομές Δημόσιας Υγείας. Αυτή θα είναι η τετραετία της υγείας, με μια ολιστική προσέγγιση, με επίκεντρο τον πολίτη και βασικούς άξονες την πρόληψη και την ορθή και ολοκληρωμένη νοσοκομειακή περίθαλψη», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας για τα οικονομικά, τόνισε ότι προϋπολογισμός φέτος για την Υγεία ανέρχεται 5,2 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων, στην αύξηση των κλινικών μελετών και την απορρόφηση 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δράσεις σε όλους τους τομείς

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί μια σειρά εμβληματικών δράσεων σε όλους τους τομείς της υγείας.

Αναφορικά με τη διοίκηση του συστήματος εξήγγειλε επιλογή Διοικήσεων στα νοσοκομεία με αξιοκρατικά κριτήρια.

Στη δημόσια υγεία έχουν ξεκινήσει προγράμματα πρόληψης παραγόντων κινδύνου καθώς και προγράμματα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων.

Στην πρωτοβάθμια φροντίδα καθιερώνεται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, ο οποίος θα ενισχυθεί με την προσθήκη νέων ειδικοτήτων.

Όσον αφορά στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), που συντονίζουν τα νοσοκομεία ανά περιφέρεια, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Ειδικότερα, θα γίνει επαναχάραξη των ΥΠΕ ανά γεωγραφική αρμοδιότητα. Γεγονός που σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι περιοχές που θα ελέγχουν οι ΥΠΕ αλλά και ο αριθμός τους, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές στο συντονιστικό έργο που εκτελούν.

Αναγκαία η εξισορρόπηση των προϋπολογισμών

Μιλώντας για τις δράσεις στη φαρμακευτική πολιτική, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επεσήμανε ότι λαμβάνονται μέτρα που στοχεύουν σε επιστημονικά ενδεδειγμένη χρήση ασφαλών και καλής ποιότητας αποτελεσματικών φαρμάκων, εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα πιο σύγχρονα φάρμακα για όλους τους ασθενείς, ενισχύονται οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, για αύξηση της εγχώριας παραγωγής έρευνας και ανάπτυξης.

«Οι στόχοι της εθνικής πολιτικής για το φάρμακο θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους ευρύτερους στόχους του συστήματος υγείας και να προάγουν την αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και ισότητα στην πρόσβαση σε φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας όλου του πληθυσμού. Αυτό χρειάζεται από την άλλη πλευρά εξισορρόπηση των προϋπολογισμών της υγειονομικής περίθαλψης, όσον αφορά στον έλεγχο των δαπανών, το κόστος των φαρμάκων για την αποδοτικότητα του συστήματος και την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα. Παράλληλα θα χρειαστούν βιομηχανικοί στόχοι για τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας καθώς και προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Και πρόσθεσε: «Εφαρμόζουμε δράσεις της κλινικής και οικονομικής αποδοτικότητας καθώς και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις - Ο «οδικός χάρτης» των νέων μέτρων στήριξης

Αδ. Γεωργιάδης: Σύνταξη και για τους οφειλέτες των ταμείων - Μηδενική περικοπή για εργαζόμενους συνταξιούχους

Σκρέκας: Οι 7 προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης – Έλεγχοι για την ακρίβεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider