ΕΣΥ: Παράταση της θητείας 250 γιατρών με ΠΝΠ

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΥ: Παράταση της θητείας 250 γιατρών με ΠΝΠ
Με την ίδια ΠΝΠ, ρυθμίζεται και η παραγγελία και προμήθεια αντιιϊκού φαρμάκου, που είναι αναγκαίο για την εξάλειψη κινδύνου ζωής των ασθενών με COVID-19.

Νέα παράταση της υπηρεσίας ορισμένων εκ των γιατρών του Ε.Σ.Υ., ηλικίας 68 - 71 ετών, των οποίων η θητεία επρόκειτο να λήξει στις 30 Ιουνίου του 2023, δόθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που εκδόθηκε την Τρίτη (13/6).

Η ρύθμιση αφορά σε περίπου 250 γιατρούς, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε καθεστώς παράτασης της υπηρεσίας τους από την πολιτική κυβέρνηση, παρ’ ότι ήταν σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Οι γιατροί, των οποίων η θητεία παρατείνεται κατά δύο μήνες, επιλέχθηκαν ύστερα από ενδελεχή έρευνα για την αναγκαιότητα των υπηρεσιών τους, όπως ανέφερε ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, ως προεδρεύων σε σχετική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Δευτέρας (12/6), στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι λύσεις που προσφέρονταν ήταν ή να παρατείνουμε τη θητεία όλων, προκειμένου το ΕΣΥ να έχει τους γιατρούς που είχε στις 30 Ιουνίου ή να διακόψουμε για όλους τη θητεία τους ή η λύση που προτείνουμε είναι για ορισμένους εξ αυτών – που κρίθηκε ύστερα από ενδελεχή έρευνα ότι είναι αναγκαίοι – να παραμείνουν στην υπηρεσία για ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για δύο μήνες, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατό να προκηρυχθούν θέσεις ή να γίνουν προσλήψεις ή οτιδήποτε και το Σύστημα Υγείας θα βρισκόταν την 1η Ιουλίου χωρίς αυτούς τους γιατρούς», δήλωσε ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.

Το άκουσμα της επικείμενης τότε ΠΝΠ προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, εξέφραζε ρητά την αντίθεσή της και ζητούσε επείγουσα συνάντηση με την Υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου.

«Μοναδικός τρόπος κάλυψης των κενών του ΕΣΥ σε γιατρούς είναι οι προσλήψεις νέων Επιμελητών, τις οποίες η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να επισπεύσει», ανέφερε η ΟΕΝΓΕ, ζητώντας την άμεση εγκατάλειψη κάθε σκέψης για παράταση παραμονής των ως άνω γιατρών ΕΣΥ πέραν της 30.6.2023.

Προμήθεια αντιιικών φαρμάκων κατά της COVID-19

Με την ίδια ΠΝΠ, ρυθμίζεται και η παραγγελία και προμήθεια αντιιϊκού φαρμάκου, που είναι αναγκαίο για την εξάλειψη κινδύνου ζωής των ασθενών με COVID-19.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η προμήθεια του φαρμάκου μέσω ΠΝΠ κατέστη απαραίτητη, ο Πρωθυπουργός, ανέφερε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη:

«Το απρόβλεπτο ήταν το ότι βρισκόμαστε σε περίοδο Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε ήταν πράγματι θεσμικά απρόβλεπτο – μπορεί πολιτικά να μην ήταν απρόβλεπτο αλλά θεσμικά ήταν απρόβλεπτο – εδώ στο αντιιϊκό φάρμακο έχουμε την εξής ιδιαιτερότητα: Ότι η πορεία της πανδημίας δεν ήταν αυτή που αναμενόταν, σύμφωνα με τις κάμψεις που εμφάνιζε τα περασμένα χρόνια όταν πλησίαζε το θέρος, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν γρηγορότερα τα αποθέματα αυτού του φαρμάκου και έτσι να βρισκόμαστε στον κίνδυνο να μην το έχουμε πριν ολοκληρωθεί η τακτική διαδικασία προμήθειάς του», δήλωσε ο Ιωάννης Σαρμάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Υγείας: Εγκρίθηκαν οι μετακινήσεις υγειονομικών – Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες

131 Φορείς για εξάλειψη του καρκίνου μήτρας: Να εφαρμοστεί άμεσα η στρατηγική του ΠΟΥ

ΟΕΝΓΕ: Αντίθετη με την παράταση θητείας νοσοκομειακών γιατρών έως 71 ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider