SOS για το ΕΚΑΒ: Τραγικά τα κενά ανά τη χώρα

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
SOS για το ΕΚΑΒ: Τραγικά τα κενά ανά τη χώρα
Οι δημόσιες τοποθετήσεις θεσμικών παραγόντων των τελευταίων ημερών «δείχνουν» ξεκάθαρα τη ρίζα του προβλήματος αλλά και τη λύση του.

Ανησυχητικά στοιχεία για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας έρχονται στο προσκήνιο, με αφορμή τα δύο πρόσφατα περιστατικά θανάτων εν αναμονή του ΕΚΑΒ.

Το πρώτο αφορά στην 63χρονη από την Κω, που έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε σε καρότσα αγροτικού οχήματος καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο την Κυριακή (4/6), καθώς το ασθενοφόρο βρισκόταν σε άλλη διακομιδή.

Το δεύτερο αφορά στην 19χρονη έγκυο από τη Νέα Μάκρη, η οποία έφυγε από τη ζωή -η ίδια και το έμβρυο που κυοφορούσε- την Τρίτη (6/6) καθώς, όπως καταγγέλλουν οι οικείοι της, το ασθενοφόρο έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση.

Το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε την Τετάρτη (7/6) πως διερευνά τις συνθήκες γύρω από τις διακομιδές ασθενών και οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Παράλληλα, αναμένει τα πορίσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) από την 1η ΥΠΕ (στην οποία υπάγεται η Νέα Μάκρη) και το ΕΚΑΒ.

Πηγές από το ΕΚΑΒ κάνουν λόγο για δύο περιστατικά με σημαντικές διαφοροποιήσεις, καθώς στο πρώτο πράγματι τίθεται θέμα μη διαθεσιμότητας ασθενοφόρου, ενώ το δεύτερο φαίνεται ότι υποεκτιμήθηκε και δόθηκε προτεραιότητα σε εμφανώς επείγοντα περιστατικά. Όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση, το φαινόμενο των ελλείψεων και της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ είναι πολυετές και γνωστό σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Αναφορικά με τη δεύτερη, όμως, αυτό που διερευνάται είναι εάν η υποεκτίμηση έγινε από το ΕΚΑΒ ή από το περιβάλλον του θύματος.

Ζήτημα ζωής και θανάτου

Τα περιστατικά αυτά είναι δύο από τα πολλά που καταγράφονται στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο ένα υπαρκτό και διαχρονικό πρόβλημα που κοστίζει ζωές. Οι δημόσιες τοποθετήσεις θεσμικών παραγόντων των τελευταίων ημερών «δείχνουν» ξεκάθαρα τη ρίζα του προβλήματος αλλά και τη λύση του.

Τα στοιχεία που προκύπτουν είναι τα εξής:

• Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν καθημερινά σε όλη τη χώρα γιατί το ΕΚΑΒ δεν δύναται να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε κλήση που δέχεται για πρώτες βοήθειες, λόγω υποστελέχωσης.
• Οι περιοχές της χώρας στις οποίες επιχειρεί μόλις ένα ασθενοφόρο όλο το 24ωρο είναι συνολικά 67. Μεταξύ αυτών πολλά νησιά, όπως για παράδειγμα ολόκληρο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου -εκτός της Ρόδου- όπου επιπλέον καταφθάνουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Ειδικά στα νησιά, η κατάσταση παραμένει ίδια εδώ και περισσότερα από μία δεκαετία.
• Τα νησιά εξυπηρετούνται με μετακινήσεις προσωπικού από την ηπειρωτική χώρα. Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η εύρεση καταλυμάτων για τους εργαζομένους, καθώς σε ορισμένα από αυτά, όπως για παράδειγμα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, δεν υπάρχουν διαθέσιμα.
• Οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο. Επιχειρούν περίπου 40 ασθενοφόρα, πρωί και απόγευμα, και 25-28 ασθενοφόρα την νύχτα, λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων. Για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται 20 επιπλέον ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια και 10 επιπλέον το βράδυ.
• Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλη τη χώρα απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 700 διασωστών.
• Η τελευταία προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό διασωστών έγινε το 2014, με τις 196 μόνιμες προσλήψεις να υλοποιούνται το 2016. Έκτοτε έχουν αποχωρήσει από το Κέντρο λόγω συνταξιοδότησης περί τους 500 εργαζομένους.
• Οι θέσεις των επικουρικών που είχαν προκηρυχθεί κατά την περίοδο της πανδημίας Covid -19 ήταν 1250, όμως τελικά καλύφθηκαν μόνο 520 θέσεις. Το εξαιρετικά περιορισμένο ενδιαφέρον για τις προκηρύξεις θέσεων επικουρικού προσωπικού αποδίδεται στους χαμηλούς μισθούς και την έλλειψη κινήτρων. Αυτή τη στιγμή, οι εν λόγω επικουρικοί εργάζονται με το καθεστώς της παράτασης και η σύμβαση τους λήγει στις 31/12/2023.

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ και οι συνδικαλιστικοί φορείς ζητούν διαχρονικά να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, ούτως ώστε να μπορέσουν να κινηθούν ασθενοφόρα και να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Όμως... φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Καθώς οδεύουμε για δεύτερη φορά προς τις κάλπες, η κατάσταση «φωνάζει» ότι η στελέχωση του ΕΚΑΒ θα πρέπει να τοποθετηθεί ψηλά στις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης και να δοθεί άμεσα λύση σε ένα ζήτημα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου, μέσω γενναίων αποφάσεων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΑΒ: Τραγικές οι ελλείψεις στο Αιγαίο – Μόλις 1 ασθενοφόρο σε 10 μεγάλα νησιά

Κομισιόν για Ελλάδα: Ιστορικά χαμηλές οι επενδύσεις στην Υγεία – Πρόκληση η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Dentist Pass: Πάνω από 86.000 αιτήσεις σε 15 μέρες - Πώς θα λάβουν οι γονείς τα 40 ευρώ για τον οδοντίατρο του παιδιού

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider