Αναστολή υγειονομικών: Ο ρόλος των ιδιωτών στην αναπλήρωση των θέσεων

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναστολή υγειονομικών: Ο ρόλος των ιδιωτών στην αναπλήρωση των θέσεων
Aναμένονται νομοθετήματα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, μέσω του υπερκερασμού της γραφειοκρατίας. 

Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αναπλήρωση των θέσεων που θα μείνουν κενές μετά την αναστολή καθηκόντων, στην οποία θα τεθούν οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Το πλάνο αφορά στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και θα υλοποιηθεί με fast track διαδικασίες, έτσι ώστε να καλυφθούν οι θέσεις άμεσα, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες και συμβάσεις έργου.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται νομοθετήματα τις επόμενες ημέρες, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, μέσω του υπερκερασμού της γραφειοκρατίας.

«Εφόσον χρειαστεί θα συμβληθούμε με ιδιώτες, σε ό,τι αφορά τις υποστηρικτικές υπηρεσίες – αυτό γίνεται άλλωστε και τώρα. Απλά θα έχουμε τα εργαλεία στο χέρι μας, θα νομοθετήσουμε σχετικά τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε οι διαδικασίες αυτές να είναι πιο γρήγορες.

Για παράδειγμα, για το επικουρικό προσωπικό πρέπει να υπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό η πρόσληψή του. Αυτή τη φορά ο αρμόδιος Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας θα υπογράφει την πρόσληψη, έτσι ώστε να περιορίσουμε την γραφειοκρατία και πιθανώς τις περισσότερες μέρες που χρειάζεται, προκειμένου να συνάψουμε αυτή τη σύμβαση», ανέφερε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αναπλήρωση των θέσεων, ο οποίος ξεκινά από αναδιάταξη των δυνάμεων και διαφοροποίηση της κατανομής του προσωπικού εντός του εκάστοτε νοσοκομείου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Προσλήψεις επικουρικού προσωπικού

Πέραν των εσωτερικών μετακινήσεων, ο σχεδιασμός προβλέπει και μετακινήσεις από μία νοσοκομειακή μονάδα σε άλλη (σε περίπτωση που με την πρώτη πρακτική δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα κενά), αλλά και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός γιατρών, θα ενεργοποιηθεί την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες, ενώ η διαδικασία των προσλήψεων, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος δύο εβδομάδων.

Οι θέσεις που θα μείνουν προσωρινά κενές και δεν θα είναι εφικτό να αναπληρωθούν μέσω των μετακινήσεων, δεν θα αντικατασταθούν πλήρως με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ορισμένου χρόνου, αλλά μόνο κατά ένα ποσοστό.

«Έχουμε φτάσει σε επίπεδο κλινικής σε κάθε νοσοκομείο, για να δούμε ποια είναι αυτά τα προβλήματα που πιθανώς θα ανακύψουν και πιστεύουμε ότι με συνέργεια και συνένωση δυνάμεων, το προσωπικό το οποίο θα χρειαστούμε θα είναι λιγότερο σε σχέση με το προσωπικό το οποίο θα καταλήξει σε αναστολή καθηκόντων», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Αυτό που μένει για να προσδιοριστούν τα ποσοστά και να κινηθούν οι διαδικασίες είναι να φτάσει στα χέρια των αρμοδίων ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε αναστολή, είτε με την κατάθεση της σχετικής βεβαίωσης από τους υγειονομικούς, είτε μέσω της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων. Επίσης, θα πρέπει να έχει συνυπολογιστεί το ποσοστό των εργαζομένων οι οποίοι έχουν φυσική ανοσία και -κατά συνέπεια- βγαίνουν από την εν λόγω εξίσωση.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο υγείας, ο αριθμός των εμβολιασμένων υγειονομικών αυξάνεται καθημερινά, με περισσότερους από 8.400 να έχουν λάβει την πρώτη δόση το τελευταίο δεκαήμερο.
«Μέχρι την Τετάρτη πιστεύω ότι θα έχουμε καλύψει ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος. Στο σύνολό του προσωπικού σχεδόν έχει αγγίξει το 85%», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο το συνολικό νούμερο, αλλά και το τι συμβαίνει σε επίπεδο μονάδας.

Ολοκληρωμένη εικόνα για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν προσωρινά από το σύστημα Υγείας αναμένεται να έχουν οι αρμόδιοι την προσεχή Τετάρτη, οπότε και εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη Βουλή από τον Ξανθό το θέμα της αναστολής του νόμου για την «υποχρεωτικότητα» στο προσωπικό του ΕΣΥ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Τα κράτη μέλη έχουν «υποχρεώσεις» σε ό,τι αφορά την υποδοχή Αφγανών προσφύγων

Εμβολιασμός υγειονομικών: Η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider