Υγεία
09-08-2021 | 09:29

ΕΚΠΑ: Νέα μοριακή μεθοδολογία ανίχνευσης και ανάλυσης μεταλλάξεων σε λύματα και τουριστικές δομές

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΚΠΑ: Νέα μοριακή μεθοδολογία ανίχνευσης και ανάλυσης μεταλλάξεων σε λύματα και τουριστικές δομές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μια νέα μεθοδολογία, η οποία ανιχνεύει και αναλύει με αξιοπιστία τις μεταλλάξεις του ιού Sars-Cov-2, ακόμη και σε 50ml δείγματος λυμάτων πόλεων και τουριστικών δομών, ανέπτυξαν επιστήμονες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), 

Πρόκειται για μία νέα μοριακή μεθοδολογία ευαίσθητης ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού των μεταλλαγμένων στελεχών/παραλλαγών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων με χρήση μιας σειράς μοριακών μεθόδων στις οποίες περιλαμβάνεται και η αλληλούχηση επόμενης γενιάς (Next Generation Sequencing/NGS), η οποία αναπτύχθηκε μέσω της συνεργασίας Ερευνητικών Μονάδων, στο πλαίσιο προγράμματος με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Ανδρέα Σκορίλα.

Το σχετικό άρθρο έχει τίτλο "Novel Nested-Seq Approach for SARS-CoV-2 Real-time Epidemiology and In-depth Mutational Profiling in Wastewater" και υπογράφεται από τους ερευνητές Μαργαρίτη Αυγέρη, Παναγιώτη Αδαμόπουλο, Αικατερίνη Γαλάνη, Μαριέτα Ξαγοράρη, Δημήτριο Γουργιώτη, Ιωάννη Τρουγκάκο, Νικόλαο Βούλγαρη, Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ), Νικόλαο Θωμαΐδη και Ανδρέα Σκορίλα.

Το άρθρο έγινε δεκτό για δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “International Journal of Molecular Sciences”, ενώ έχει κατατεθεί από το ΕΚΠΑ αίτηση για χορήγηση Εθνικού και Διεθνούς Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας.

Το ΕΚΠΑ χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή μία «πολύ σημαντική επιτυχία», καθώς αφορά σε ανάπτυξη νέας υπερευαίσθητης μοριακής μεθοδολογίας προσδιορισμού μεταλλάξεων σε «δύσκολα δείγματα», σε διεθνές επίπεδο. Η έρευνα, κατά τη διάρκεια της αμερόληπτης αξιολόγησης, κρίθηκε από αρκετούς ανώνυμους διεθνείς κριτές οι οποίοι αποδέχτηκαν τη μεθοδολογική διαδικασία, τη σπουδαιότητα και την πρωτοτυπία. 

Η μελέτη των επιπέδων και των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 στα λύματα πόλεων και δομών αντιπροσωπεύει μια καινοτόμο και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση δημιουργίας ενός συστήματος επιτήρησης της επιδημιολογίας του SARS-CoV-2 σε τοπικό επίπεδο πληθυσμού αλλά και σε εθνικό επίπεδο. 

Αποτελέσματα ακόμη και σε 50ml δείγματος

Η συγκεκριμένη υπερευαίσθητη μεθοδολογία, που μπορεί να εξάγει αποτελέσματα ακόμη και σε 50ml δείγματος, είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι δείχνει την παρουσία και την εκατοστιαία αναλογία των μεταλλαγμένων στελεχών στο σύνολο που πληθυσμού μιας πόλης ή μιας τουριστικής δομής.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία πληροί τις προϋποθέσεις τής από 15-3-2021 σχετικής σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινή προσέγγιση κατά τη δημιουργία συστηματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του στα λύματα. Επιπλέον, ανιχνεύει εγκαίρως νέες παραλλαγές που μόλις άρχισαν να εισέρχονται στον πληθυσμό.

Τα πρώτα αποτελέσματα εφαρμογής της μεθόδου βρίσκονται σε συμφωνία με τα αντίστοιχα μεταγενέστερα κλινικά δεδομένα σε δείγματα ασθενών του πληθυσμού, υποστηρίζοντας την αξιοποίηση του ελέγχου των στελεχών του SARS-CoV-2 στα λύματα πόλεων ή άλλης δομής ως ένα κύριο και έγκαιρο δείκτη της εξάπλωσης νέων παραλλαγών του ιού στον πληθυσμό και κατ' επέκταση τη λήψη στοχευμένων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της COVID-19. 

Η νέα μέθοδος καθιστά ευκολότερη τη γονιδιωματική επιτήρηση των νέων στελεχών SARS-CoV-2 και, με κατάλληλη τροποποίηση, άλλων ιών ή βακτηρίων, δίνοντας την αναγκαία πληροφόρηση για την επιδημιολογική επιτήρηση καθώς και τον ανασχεδιασμό νέων εμβολίων και  φαρμακευτικών πρωτοκόλλων. 

Abstract: https://www.mdpi.com/1422-0067/22/16/8498
HTML Version: https://www.mdpi.com/1422-0067/22/16/8498/html
PDF Version: https://www.mdpi.com/1422-0067/22/16/8498/pdf

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη ΕΚΠΑ: Δεν χρειάζεται εξέταση αντισωμάτων μετά το εμβόλιο της Pfizer

Έρευνα από το ΕΚΠΑ αποκαλύπτει τις συνήθειες των Αθηναίων στο πρώτο lockdown

Κλινικοί γιατροί, οι πιο ισχυροί «αγγελιοφόροι» για τον εμβολιασμό - Αναλαμβάνει δράση το ΕΚΠΑ