Υγεία
09-07-2021 | 09:17

N. Τζανάκης: Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν - Θα φτάσουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως

Newsroom
Μοιράσου το
N. Τζανάκης: Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν - Θα φτάσουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ανησυχία του για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δ' εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νικόλαος Τζανάκης, σημειώνοντας πως «υτό το κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. «Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Εκτίμησε πως σύντομα θα αυξηθούν τα κρούσματα και «την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ημέρες με πάνω από 2 χιλιάδες κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να φτάσουμε και τα 3 χιλιάδες κρούσματα».

«Το επιδημιολογικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε είναι τελείως διαφορετικό», συμπλήρωσε. «Η μετάλλαξη Δ' καλπάζει. Αν τώρα ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν «lockdown». Προσδοκούμε όμως ότι τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας από την πίεση». 

Μάλιστα, σημείωσε πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν μικρές ηλικίες «Δεν βλέπουμε πλέον κρούσματα σε ηλικίες άνω των 30. Τις τελευταίες μέρες μόνο βλέπουμε κάποια κρούσματα και σε 50αρηδες και 60αρηδες». 

«Είναι πιθανό επίσης κάποιος νέος να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ αν φέρει τον ιό στο σπίτι, όσοι οικείοι του είναι ανεμβολίαστοι θα εκτεθούν στον ιό και θα νοσήσουν. Τότε θα γίνει ορατή η σοβαρότητα της μετάλλαξης Δ’». Επανέλαβε πως είναι αδιαμφισβήτητη η επικράτηση της μετάλλαξης Δ' μαζί με κάποια άλλα στελέχη, όπως αυτό που έρχεται από την Ρωσία και τη Νιγηρία 

Το πρόβλημα στην εμβολιαστική κάλυψη, όπως είπε, εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 50 με 65, που είναι και οι πιο ευάλωτοι αυτή τη στιγμή. «Εκεί θα θέλαμε ένα καλύτερο ποσοστό όπως στην Κύπρο ή στην Πορτογαλία που στην συγκεκριμένη ηλικία αγγίζει το 100%», τόνισε. 

Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τάχθηκε υπέρ σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και στενούς κρατικούς φορείς, όπως οι υγειονομικοί, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας και στη συνέχεια υπάλληλοι μεσών μεταφοράς και υπάλληλοι σε μονάδες φροντίδας βρεφών και ηλικιωμένων. Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο ο εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού.

Τέλος, εκτίμησε πως θα ήταν καταστροφικό τα πανεπιστήμια να μείνουν για άλλη μια χρονιά κλειστά. «Θα το πληρώσουμε βαριά αν τα παιδιά μας εκπαιδευτούν άλλη μια χρονιά από το τάμπλετ και το λάπτοπ», είπε, προτρέποντας όσους διστακτικούς οποιασδήποτε ηλικίας έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca και δεν επιθυμούν να κάνουν μια δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο, να την πραγματοποιήσουν με ένα διαφορετικό εμβόλιο mRNA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.