Υγεία
05-07-2021 | 17:31

Κορονοϊός: Το παλιό φάρμακο που μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο σε λιγότερο από 7%

Newsroom
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Το παλιό φάρμακο που μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο σε λιγότερο από 7%
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Eνθαρρυντικά για τη θεραπεία της Covid-19 είναι τα ευρήματα πρωτοποριακής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Microbiology.

Ομάδα ερευνητών από την Ιαπωνία εντόπισε ένα ήδη υπάρχον φάρμακο κατά της ελονοσίας, τη μελφοκίνη (παράγωγο υδροχλωροκίνης), που φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά του SARS-CoV-2.

Παρότι στις αρχές του 2021 έγιναν ευρέως διαθέσιμα τα εμβόλια έναντι της νόσου, το κενό για αποτελεσματική θεραπεία παραμένει.

Εκτός από την ταχεία έρευνα που διεξάγεται παγκοσμίως για νέα φάρμακα, οι επιστήμονες εξερευνούν επίσης τα οπλοστάσια των υπαρχόντων φαρμάκων, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν οτιδήποτε θα μπορούσε να λειτουργήσει κατά της COVID-19. 

Ορισμένα εγκεκριμένα φάρμακα, όπως η υδροξυχλωροκίνη, η λοπιναβίρη και η ιντερφερόνη, έχουν ήδη τεθεί σε κλινική χρήση έναντι του SARS-CoV-2, χωρίς όμως να προσδιοριστεί καλά η κλινική τους αποτελεσματικότητα. 

Στις επόμενες τυχαιοποιημένες δοκιμές δεν υπήρξε ομοφωνία σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων. Το μόνο φάρμακο που έχει εγκριθεί για κλινική χρήση κατά της σοβαρής COVID-19 είναι η ρεμδεσιβίρη, αν και η αποτελεσματικότητά του εξακολουθεί να είναι αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης.

"Για τον εντοπισμό φαρμάκων με υψηλότερη αντι-ιική δράση από τα υπάρχοντα αντι-ιικά, εξετάσαμε για πρώτη φορά εγκεκριμένα αντιπαρασιτικά / αντι-πρωτοζωικά φάρμακα. Διαπιστώσαμε ότι η μεφλοκίνη είχε την υψηλότερη δράση έναντι του SARS -CoV-2  μεταξύ των δοκιμασμένων ενώσεων. Κατά τη δοκιμή της έναντι άλλων παραγώγων κινολίνης, όπως η υδροχλωροκίνη, σε μια κυτταρική σειρά που μιμείται τα κυτταρικά περιβάλλοντα των ανθρώπινων πνευμονικών κυττάρων, φάνηκε να υπερέχει", δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Koichi Watashi, από το Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τόκιο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις κυτταρικές δοκιμές, η μεφλοκίνη μείωσε εύκολα τα επίπεδα του ιικού RNA όταν εφαρμόστηκε στη φάση εισόδου του ιού, αλλά δεν έδειξε δραστηριότητα κατά τη σύνδεση ιού-κυττάρου. 

Αυτό δείχνει ότι η μεφλοκίνη είναι αποτελεσματική στην είσοδο του SARS-COV-2 στα κύτταρα μετά την προσάρτηση στην επιφάνειά τους.

Αποτελεσματικός συνδυασμός

Για να ενισχύσουν την αντι-ιική δραστηριότητα της μεφλοκίνης, οι επιστήμονες εξέτασαν τη δυνατότητα συνδυασμού της με ένα φάρμακο που αναστέλλει το στάδιο αναπαραγωγής του SARS-CoV-2, τη νελφιναβίρη. 

Παρατηρήθηκε ότι τα δύο φάρμακα έδρασαν συνεργικά και ο συνδυασμός έδειξε μεγαλύτερη αντι-ιική δραστικότητα από ότι μόνο η μεφλοκίνη, χωρίς να είναι τοξικός για τα κύτταρα.

Επίσης, οι επιστήμονες μοντελοποίησαν μαθηματικά την αποτελεσματικότητα της μεφλοκίνης για να προβλέψουν τον πιθανό αντίκτυπό της στον πραγματικό κόσμο, εάν εφαρμοστεί για τη θεραπεία της COVID-19. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το φάρμακο θα μπορούσε να μειώσει το συνολικό ιικό φορτίο στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί σε λιγότερο από 7% καθώς και «το χρόνο εξάλειψης του ιού» κατά 6,1 ημέρες. 

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η μελέτη θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με κλινικές δοκιμές, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ο κόσμος μπορεί να ελπίζει ότι η μεφλοκίνη θα μπορούσε να γίνει ένα φάρμακο που θα χρησιμοποιείται για την αποτελεσματική θεραπεία ασθενών με COVID-19».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

COVID-19: Κοινό αντιδιαβητικό φάρμακο, μπορεί να μειώνει τη φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος

Κορονοϊός: «Φρέναραν» οι εμβολιασμοί – Έως 266% η αύξηση των κρουσμάτων

Κ. Μητσοτάκης: Το ραντεβού για το εμβόλιο είναι ραντεβού ζωής