Τσιόδρας: Σύντομα θα μας απασχολήσει μια νέα μετάλλαξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσιόδρας: Σύντομα θα μας απασχολήσει μια νέα μετάλλαξη
Την ανησυχία του για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας. Επεσήμανε την ανάγκη για διαρκή επιφυλακή και επαγρύπνηση, σύμφωνα το skai.gr.

Ανήσυχος για τις νέες μεταλλάξεις του ιού Sars-Cov-2 εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.

Κατά την παρέμβασή του, αναφέρθηκε σε μία νέα μετάλλαξη η οποία έχει εντοπιστεί μεταξύ άλλων σε Ελβετία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη αναμένεται να απασχολήσει σύντομα και τη χώρα μας.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες γνωστές μεταλλάξεις σημείωσε ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα του ιού, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας ή ακόμη και την αξιοπιστία των διαθέσιμων τεστ, εμβολίων και φαρμάκων. Όπως δήλωσε ο καθηγητής, οι μεταλλάξεις είναι το θέμα που θα απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι «ο κοροναϊός είναι εδώ και θα μείνει» και επεσήμανε την ανάγκη για ποιοτική επιτήρηση με νέα εργαλεία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι βασικές παράμετροι για το επόμενο διάστημα θα είναι «ο εμβολιασμός μας μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».

Ο ίδιος, σημείωσε ότι η ανοσία θα είναι και φυσική – εκτός από τα εμβόλια- και πιθανόν μακράς διαρκείας.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας γενικότερα, τόνισε ότι «η αρχική επιδημία έγινε πανδημία ως αποτέλεσμα τεράστιων ελλειμμάτων» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε περισσότερο έτοιμοι στο μέλλον».

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η πανδημία COVID-19 έφερε στην επιφάνεια την πολύ σημαντική Επιστήμη της Λοιμωξιολογίας και ανέδειξε την ανάγκη για πολύπλευρη συνεργασία των Λοιμωξιολόγων με άλλους επαγγελματίες Υγείας, τόσο στην κοινότητα όσο και στα Νοσοκομεία.

«Τη συνεργασία αυτή την υλοποιήσαμε ως Υπουργείο Υγείας στην πράξη, με τη λειτουργία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που σύστησα πριν από 15 μήνες στην αρχή της πανδημίας. Μια Επιτροπή που περιλαμβάνει Επιδημιολόγους, εργαστηριακούς ιατρούς και, φυσικά, Λοιμωξιολόγους» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας και ευχαρίστησε τους λοιμωξιολόγους για την προσφορά τους στα Νοσοκομεία, αλλά και για τις συμβουλές που παρέχουν στην αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, καθώς και άλλων επικίνδυνων μικροοργανισμών, όπως τα πολύ-ανθεκτικά μικρόβια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider