Υγεία
11-05-2021 | 18:27

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας

Newsroom
Μοιράσου το
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μήνυμα για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορονοϊού σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας στέλνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αναγνωρίζει τα σημαντικά επιτεύγματα της εθνικής προσπάθειας για την ταχεία επίτευξη συλλογικής ανοσίας. Ωστόσο η Πολιτεία οφείλει να επικεντρωθεί πιο στοχευμένα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν κατά πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μόλις το 63,1% των πολιτών άνω των 80 ετών και το 64,2% άνω των 70 ετών. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω από 74%, ενώ σε πολλές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία και η Μάλτα ξεπερνά το 90%.

Μία επιπρόσθετη ανησυχητική ένδειξη είναι ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών στην Ελλάδα που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση αυξήθηκε μόλις κατά τέσσερις μονάδες τον τελευταίο μήνα (από το 59,2% στις αρχές Απριλίου στο 63,1% στις αρχές Μαΐου).

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε μεγαλύτερες ηλικίες αποτυπώνεται και στα δεδομένα των θανάτων από COVID-19. Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται κατά μέσο όρο ημερησίως 7 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους στην Ελλάδα. Κατά την ίδια περίοδο, ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθίνει συνεχώς κάτω των 6 και έχει πλέον αγγίξει τους 3,7.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία πάντοτε με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών να αναζητήσουμε συστηματικά και από κοινού τις ενδεδειγμένες πολιτικές για την αύξηση του ποσοστού ανοσίας στις πλέον ευπαθείς ηλικιακές ομάδες σε επίπεδα τουλάχιστον άνω του 80%. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη προτείνει μία στρατηγική σε δύο κύριους πυλώνες:

•    Επιμονή στη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αξιοποιώντας τα ΜΜΕ, το υγειονομικό σύστημα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ιατρικούς συλλόγους, τις επιστημονικές εταιρείες και ασφαλώς τους συλλόγους ασθενών και εν γένει την κοινωνία των πολιτών. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις κατευθυντήριες οδηγίες του για την αντιμετώπιση της πανδημίας προτάσσει την εμπλοκή της κοινότητας στη διαμόρφωση και εφαρμογή των πολιτικών αναχαίτισης της μετάδοσης της νόσου. Η στρατηγική θα πρέπει να αναπτυχθεί με όρους ταχύτητας αλλά και επιστημονικής τεκμηρίωσης, διαμέσου του προσδιορισμού και της ανάλυσης των χαρακτηριστικών και των αντιλήψεων των ατόμων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, προκειμένου οι όποιες ενέργειες να είναι στοχευμένες.

•    Θέσπιση ηπιότερων κοινωνικών περιορισμών για άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσία, ως ένα κίνητρο προς τους πολίτες για να εμβολιαστούν. Μία σειρά από κράτη έχουν ήδη εφαρμόσει σχετικές ρυθμίσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Γερμάνια όπου η Βουλή ενέκρινε την άρση των περιορισμένων συνάθροισης, επίσκεψης σε χώρους αναψυχής και στην αγορά για όσους πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η σχετική συζήτηση θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, με όρους επιστημονικής τεκμηρίωσης και ασφαλώς χωρίς να παράγει δυσανάλογες ανισότητες.

Με το άνοιγμα του τουρισμού και την πλήρη επαναφορά των οικονομικών δραστηριοτήτων, η συλλογική ανοσία καθίσταται πλέον όχι μόνο μία αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση της υγείας των ευπαθών ομάδων και ολόκληρου του πληθυσμού, αλλά επιπλέον ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας και ανάδειξης της χώρας ως ένα ασφαλή προορισμό. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δηλώνει έτοιμη να συμμετέχει εποικοδομητικά στο σχετικό διάλογο και στην επικοινωνία και εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν». 
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μία δόση εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει από Covid-19

EMA: Πιθανή έγκριση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 12 ετών στα τέλη Μαΐου

Μητσοτάκης: Στα νησιά το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J - 700.000 εμβολιασμοί τέλος Μαΐου

MUST READ

Όροι από την Κομισιόν στην AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων - Δεύτερη αγωγή

Πελώνη: Σήμερα θα γίνουν ειδικές ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς στα νησιά