ΕΕ: Ενισχύεται η τραπεζική εποπτεία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Ενισχύεται η τραπεζική εποπτεία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Η σημερινή συμφωνία περιέχει λεπτομερείς κανόνες σχετικά με το είδος των πληροφοριών που πρέπει να ανταλλάσσονται μεταξύ των τραπεζών και των αρμόδιων αρχών.

Τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στενότερη συνεργασία των εποπτικών φορέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, αποδέχθηκαν η ΕΚΤ και οι εθνικές αρχές σε μια συμφωνία-ορόσημο.

Στόχος της συμφωνίας των αρμόδιων αρχών είναι η συνεργασία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να πραγματοποιείται αποτελεσματικά και εγκαίρως, αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για ενίσχυση της εποπτείας στην ΕΕ που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, αποσαφηνίζει τις ενέργειες που πρέπει να αναλαμβάνονται όταν ανακαλύπτεται ένας αδύναμος κρίκος στο σύστημα, καθώς και τον ακριβή τρόπο ανταλλαγής πληροφοριών, έτσι ώστε η συνεργασία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να πραγματοποιείται αποτελεσματικά και εγκαίρως.

Η σημερινή συμφωνία περιέχει λεπτομερείς κανόνες σχετικά με το είδος των πληροφοριών που πρέπει να ανταλλάσσονται, με τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν, καθώς και με τις διασφαλίσεις εμπιστευτικότητας και προστασίας των δεδομένων που θα εφαρμόζονται για την προστασία των οικονομικών δεδομένων πολιτών και εταιρειών.

Το εν λόγω μέτρο τονίστηκε επίσης ως προτεραιότητα στο σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από το ECOFIN στις 4 Δεκεμβρίου 2018 και αποτελεί απαίτηση της 5ης οδηγίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία πρέπει να είναι πλήρως λειτουργική σε ολόκληρη την ΕΕ έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ευρώπη όσον αφορά στην εφαρμογή του θεματολογίου μας για να ισχυροποιηθεί η εποπτεία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Aντιπρόεδρος της Επιτροπής και Eπίτροπος αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών. «Οι τραπεζικές εποπτικές αρχές και οι εποπτικές αρχές για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πρέπει να συνεργαστούν στενά, ώστε να μην δοθεί καμία ευκαιρία για νομιμοποίηση των εν λόγω εσόδων στην Ευρώπη», σημειώνει.

Η Βιέρα Γιούροβα, Eπίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, την Ισότητα των φύλων και τους Καταναλωτές, πρόσθεσε: «Η ΕΕ διαθέτει ισχυρούς κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τους οποίους εφαρμόζουν με τη σειρά τους οι αρμόδιες εθνικές αρχές. Τα χρήματα και οι εγκληματίες δεν γνωρίζουν σύνορα, οπότε χρειαζόμαστε τόσο οι εθνικές όσο και οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να αντιδρούν συντονισμένα. Τούτη η συμφωνία αποτελεί σαφή ένδειξη αυτής της βελτιωμένης συνεργασίας.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider