Πιο κοντά στο 2019 φέρνουν τον τουρισμό οι επιδόσεις του Νοεμβρίου και η κίνηση των γιορτών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο κοντά στο 2019 φέρνουν τον τουρισμό οι επιδόσεις του Νοεμβρίου και η κίνηση των γιορτών
Υψηλές πτήσεις για τα αεροδρόμια το ενδεκάμηνο - Αυξάνουν οι πληρότητες για την περίοδο των εορτών - Παραμένουν οι αμφιβολίες για την χειμερινή σεζόν λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης

Λίγο πιο κοντά στον στόχο του 2019 φέρνουν τον τουρισμό τα αποτελέσματα των αεροπορικών αφίξεων του Νοεμβρίου αλλά και η κίνηση που προοικονομείται για την εορταστκή περίοδο. Παρά τα θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο εσόδων βέβαια, φορείς και παράγοντες του κλάδου παραμένουν επιφυλακτικοί για τον τελικό λογαριασμό στα ταμεία των επιχειρήσεων, δεδομένης της αύξησης των λειτουργικών εξόδων, αλλά και για την πορεία της χειμερινής σεζόν λόγω της ακρίβειας που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των δυνητικών ταξιδιωτών.

Υψηλές πτήσεις για τα αεροδρόμια το ενδεκάμηνο

Ενθαρρυντικό παράγοντα για τα έσοδα της τρέχουσας χρονιάς, αποτελούν τα πρόσφατα αποτελέσματα των αεροπορικών αφίξεων του Νοεμβρίου, τα οποία ώθησαν τα περιφερειακά αεροδρόμια να σπάσουν το φράγμα των 30 εκατ. επιβατών σε επίπεδο ενδεκαμήνου. Ειδικότερα και σύμφωνα με την Fraport, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη και Σκιάθος) ανήλθε σε 695 χιλιάδες, υπολειπόμενη μόλις 4,5% από την αντίστοιχη κίνηση του Νοεμβρίου του 2019 (728 χιλιάδες). Σε συνδυασμό με τις πρότερες καλές επιδόσεις μάλιστα η επιβατική κίνηση έφτασε στο ενδεκάμηνο του τρέχοντος έτους τα 30,525 εκατομμύρια, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προ πανδημικής χρονιάς (29,46 εκατ.).

Να θυμίσουμε ότι αντιστοίχως καλά κινήθηκε και το αεροδρόμιο της Αθήνας, με την επιβατική κίνηση τον ενδέκατο μήνα της χρονιάς, να φτάνει τα 1,6 εκατ. επιβάτες, παραμένοντας μειωμένη μόλις 4,2% σε σύγκριση τα επίπεδα του Νοεμβρίου 2019. Η ανάκαμψη του προορισμού της Αθήνας μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους να σπάσει το φράγμα των 20 εκατ. επιβατών - έφτασε τα 21,14 εκατ.- και να κλείσει περαιτέρω την ψαλίδα με την χρυσή χρονιά, παραμένοντας μειωμένη κατά 11,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σημειωτέον ότι τον Οκτώβριο όπου σε μηνιαίο επίπεδο καταγράφηκε η μικρότερη απόκλιση μεταξύ 2022-2019 (0,5%), οι επιδόσεις δεκαμήνου υπολείπονταν -12,2% από το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αυξάνουν οι πληρότητες για την περίοδο των εορτών

Καλή προοικονομείται και η πορεία του τουρισμού κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με παράγοντες του κλάδου να αναφέρουν στο insider.gr ότι τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου οι πληρότητες ανέρχονται στο 75% με 80% και αναμένεται να κυμανθούν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ικανοποιητικές είναι και οι ενδείξεις στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία τροφοδοτούνται με διεθνείς αλλά και εγχώριους επισκέπτες. Παρότι στις αρχές του μήνα οι πληρότητες για την εορταστική περίοδο κινούνταν σε χαμηλότερα του 2019 επίπεδα, οι κρατήσεις πυκνώνουν καθώς πλησιάζουν οι γιορτές. Στο κάδρο των εκδρομέων μάλιστα μπαίνουν πέρα από την Αθήνα, τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και άλλοι ηπειρωτικοί, χειμερινοί προορισμοί, όπως η Αράχωβα, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα κ.ά.

Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται και στις προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ. Για την ακρίβεια από τις 160.807 προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις που υπήρχαν την εβδομάδα 5 με 11 Δεκεμβρίου την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι πτήσεις φτάνουν τις 182.880, καταγράφοντας αύξηση άνω του 5% ανά εβδομάδα. Οι χώρες τροφοδότες την εορταστική περίοδο μάλιστα αυξάνονται, αφού πέρα από Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία αυξημένη παρατηρείται η πτητική δραστηριότητα κι από την Κύπρο, το Ισραήλ, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ολλανδία και την Σουηδία.

Οι αμφιβολίες παραμένουν

Οι ενδείξεις είναι θετικές, περιορίζονται ωστόσο στις επιδόσεις του 2022. Όπως συνομολογούν οι φορείς και παρά την ώθηση που δίνουν τα καλά αποτελέσματα της τρέχουσας χρονιάς στην θερινή σεζόν του 2023, οι χειμερινές επιδόσεις του επόμενου έτους τίθενται εν αμφιβόλω λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων αλλά και του κόστους της ενέργειας που περιορίζει το εισόδημα των δυνητικών ταξιδιωτών. Οι φόβοι εντείνονται δε όσο οι προβλέψεις προοικονομούν απότομη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2023, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις χώρες της Ευρωζώνης που εισφέρουν μεγάλο μέρος των εσόδων του κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τις γιορτές - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι προορισμοί, οι τιμές και οι χώρες τροφοδότες

Κικίλιας: Ο τουρισμός παίρνει τα εύσημα από την ελληνική κοινωνία

Τουρισμός: Απώλεια Ρώσων τουριστών και κρουαζιέρα κράτησαν πίσω τα έσοδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider