Τουρισμός: Σε ρυθμούς 2019 ποντάρει η Αθήνα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Σε ρυθμούς 2019 ποντάρει η Αθήνα
King George, Grand Bretagne
Τι μαρτυρούν οι αρχικές εκτιμήσεις για την κίνηση των Χριστουγέννων. Η Αθήνα παραμένει ένας από τους οικονομικότερους προορισμούς της Ευρώπης.

Με υψηλότερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν θα υποδεχτούν τα Αθηναϊκά ξενοδοχεία τους πελάτες τους τα φετινά Χριστούγεννα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να προσεγγίσουν τα επίπεδα άλλων δημοφιλών προορισμών της Ευρώπης. Δεδομένης της πορείας των προηγούμενων μηνών δε- όπου συγκαταλέγονταν σταθερά στα φθηνότερα της Ευρώπης - και δεδομένων των αυξημένων λειτουργικών τους εξόδων, πολλοί είναι οι ξενοδόχοι που ανησυχούν ότι η όποια αυξημένη κίνηση δεν θα επιτύχει θεαματικά αποτελέσματα σε επίπεδο εσόδων.

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι τα μηνύματα σε επίπεδο κίνησης, είναι ενθαρρυντικά. Όπως αναφέρουν φορείς του κλάδου που μίλησαν στο insider.gr ο τουριστικός προορισμός «Αθήνα» τις χριστουγεννιάτικες ημέρες θα ζήσει στιγμές που θυμίζουν την περίοδο προ πανδημίας, προσελκύοντας τόσο ξένους όσο και εγχώριους επισκέπτες. Στην πρώτη περίπτωση, οι κρατήσεις κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2019, ευνοούμενες από τις καιρικές συνθήκες, την ορμή του καλοκαιριού και το γεγονός ότι η πρωτεύουσα έχει επικρατήσει ως οικονομικός προορισμός.

Ενισχυμένη, αναμένεται να είναι και η κίνηση εσωτερικού, με τους Αθηναίους να εκτιμάται ότι θα επισκεφτούν κοντινούς στην πρωτεύουσα προορισμούς και τους κατοίκους της περιφέρειας ότι θα «εκδράμουν» στην πρωτεύουσα ή σε άλλες πόλεις έστω για το Σαββατοκύριακο, λόγω και των ημερών των φετινών αργιών. Η κίνηση σε επίπεδο εσωτερικού εκτιμάται ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα του 2019 ή και οριακά υψηλότερα, τον πρώτο χειμώνα, χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς, με τους τουρίστες όμως να επιλέγουν οικονομικότερες λύσεις διαμονής και διασκέδασης.

Κάπως έτσι και παρότι οι τιμές θα κινηθούν υψηλότερα από το 2019, τα αποτελέσματα δεν θα είναι θεαματικά για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Από τους φθηνότερους προορισμούς της Ευρώπης η Αθήνα

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον δείκτη trivago Hotel Price Index ο Δεκέμβριος είναι ένα καλός μήνας από πλευράς τιμών για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία με τη μέση τιμή κυμαίνεται στα 113 ευρώ έναντι 95 ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 18,94%.

Ωστόσο σε ευθέως ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Mαδρίτη η μέση τιμή κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα - συγκεκριμένα στα 174 ευρώ - παρότι η αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κινείται στο 14,47%, σε χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από την αύξηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας. Αντίστοιχα υψηλές καταγράφονται οι τιμές και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για παράδειγμα η Λισαβόνα εμφανίζει άνοδο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 26,4% στα 158 ευρώ από 124 ευρώ πέρυσι, η Ρώμη παρουσιάζει μέση τιμή στα 162 ευρώ έναντι 123 ευρώ πέρυσι (αύξηση 31,7%) ενώ η Βαρκελώνη στα 155 ευρώ από 129 ευρώ που ήταν πέρυσι (αύξηση 20,15%). Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται και η Κωνσταντινούπολη με την αύξηση της μέσης τιμής να ανέρχεται στο εντυπωσιακό 64% - 125 ευρώ φέτος από 76 πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Στη λίστα των πόλεων της Trivago, η Αθήνα παρουσιάζεται ως η δεύτερη πιο φθηνή στην Ευρώπη, μετά την Βαρσοβία η οποία έχει ως μέση τιμή τα 100 ευρώ καταγράφοντας όμως άνοδο της τάξης του 42% σε σχέση με πέρυσι.

Στον αντίποδα στα υψηλότερα επίπεδα τιμής κινούνται οι δημοφιλείς χριστουγεννιάτικοι προορισμοί, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι όπου η μέση τιμή φτάνει τα 279 ευρώ έναντι 196 ευρώ πέρυσι και 245 ευρώ έναντι από 187 ευρώ πέρυσι αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

Τουρισμός: Αυξάνει τις προσδοκίες για μια χρονιά ρεκόρ ο Οκτώβριος

Τουρισμός: Αισιοδοξία αλλά και προκλήσεις για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider