«Ζεστάθηκε» και τον Οκτώβριο ο τουρισμός - Με καλές πληρότητες το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ζεστάθηκε» και τον Οκτώβριο ο τουρισμός - Με καλές πληρότητες το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου
Οι προορισμοί που κέρδισαν το στοίχημα του τετραημέρου - Οι στόχοι για τον χειμώνα και οι θετικές ενδείξεις για την επόμενη χρονιά.

Με θετικά μηνύματα και υψηλές πληρότητες, που ανά περιπτώσεις άγγιξαν το 100%, έκλεισε το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου ενισχύοντας την θετική εικόνα που επικράτησε στον τουρισμό τον δεύτερο μήνα του Φθινοπώρου, δεδομένων πάντα των συνθηκών. Με αφορμή την αργία της εθνικής μας εορτής μάλιστα και για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης κινήθηκαν τόσο τα ξενοδοχεία πόλεως, όσο και τα καταλύματα σε ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να ξεπεράσουν την τάση των «πολλαπλών ταχυτήτων» με τις οποίες κινείται ο τουρισμός όλο το προηγούμενο διάστημα.

Για παράδειγμα, προορισμοί όπως η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι, τα Τρίκαλα Κορινθίας, τα Ζαγοροχώρια κινήθηκαν αισθητά καλύτερα από την περσινή χρονιά καταγράφοντας πληρότητες άνω του 70% που ανά περιπτώσεις - όπως για παράδειγμα στην Αράχωβα - έφτασε το 100%. Παράγοντες του τουρισμού όμως, επισημαίνουν ότι καταγράφηκε μια διαφοροποίηση της ζήτησης μεταξύ των προορισμών της νότιας ηπειρωτικής χώρας και της βόρειας, με τους προορισμού που γειτνιάζουν με την «μεγάλη δεξαμενή» τουριστών της Αττικής να παρουσιάζουν συνολικά καλύτερη εικόνα.

Η τουριστική πορεία του Οκτωβρίου

Η κίνηση του τετραημέρου, ήρθε να συμπληρώσει μια την ήδη καλή πορεία που καταγράφηκε τον Οκτώβριο, δεδομένων πάντα των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τις πληρότητες των ξενοδοχείων, τα καταλύματα συνεχούς λειτουργίας κατέγραψαν τον προηγούμενο μήνα πληρότητες της τάξης του 46% ενώ σε υψηλότερα επίπεδα της τάξης του 61% κινήθηκαν οι πληρότητες για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Αντίστοιχα, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία διαμορφώθηκε σε 56,7%, ενώ στο σύνολο των μονάδων της χώρας το ίδιο ποσοστό ανήλθε σε 37,9%.

Παρά τα ικανοποιητικά επίπεδα δεδομένης της πανδημίας αλλά και της σεζόν που βαδίζει σταδιακά προς την λήξη της, οι πληρότητες ήταν αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου έφταναν για τα ανοιχτά ξενοδοχεία στο 63,3% και ακόμα χαμηλότερες από την υψηλή κίνηση του 15Αύγουστου όπου άγγιξαν το 80,2% του συνόλου των ανοιχτών ξενοδοχείων της χώρας.

Ωστόσο ήταν αισθητά καλύτερες σε σχέση με πέρυσι, όπου τα περισσότερα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας είχαν κατεβάσει ρολά ήδη από τον Σεπτέμβριο και την αργία της 28ης Οκτωβρίου ήταν σε ισχύ στοχευμένα μέτρα τα οποία κατέληξαν σε πολύμηνο Lockdown για τους κατοίκους της χώρας.

Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι κατά το περσινό χρόνο η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας για το πικ της σεζόν ήτοι Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, έφτασε στο 23,1%, ενώ στην κορύφωσή της στα μέσα Αυγούστου η μέση πληρότητα άγγιξε το 29,8%.

Τις θετικές ενδείξεις επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον Ant1. «Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων φαίνεται να πλησιάζουμε το 70%-75% της τουριστικής κίνησης του 2019 και μάλιστα με πιο ποιοτικούς δείκτες, με ένα μέσο εισόδημα από τους επισκέπτες που ξεπερνάει πλέον τα 600 ευρώ και με τις περιοχές της χώρας που έχουν ακόμα ήπιο κλίμα, την Κρήτη, τη Ρόδο, αλλά και τις μεγάλες πόλεις μας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, να παρουσιάζουν ακόμα και τώρα πολύ υψηλά ποσοστά πληρότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό αυτού, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι οι πτήσεις προς Κρήτη και Ρόδο που έχει προγραμματίσει για ολόκληρο τον Νοέμβριο η γερμανική εταιρεία Condor, η οποία «ζητά να παραμείνει ανοιχτή η παλιά πόλη της Ρόδου, προκειμένου να την επισκέπτονται οι τουρίστες».

Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ελληνικού τουρισμού του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι προγραμματισμένες θέσεις σε πτήσεις του εξωτερικού για την χώρα μας την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου φτάνουν τις 198.728, παρουσιάζοντας μείωση 49,5% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, με Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Γαλλία να συνεχίζουν να τροφοδοτούν την χώρα με τουρίστες. Την δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα μάλιστα ο αριθμός των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε πτήσεις προς τη χώρα μας σημειώνει για την ώρα πτώση κατά 14,3% και 6,7%, φτάνοντας σε απόλυτους αριθμούς τις 165.312 και 154.156 θέσεις.

Θετικές οι ενδείξεις για την νέα τουριστική χρονιά

Καθώς οδεύουμε προς τη λήξη της σεζόν βέβαια, οι προσπάθειες στρέφονται αφενός στην ενίσχυση των χειμερινών προορισμών, οι οποίοι είναι ο μεγάλος ασθενής της συγκεκριμένης υγειονομικής κρίσης μετρώντας ήδη δύο ολοσχερώς χαμένες χρονιές κι αφετέρου στη νέα χρονιά, η οποία δείχνει να ξεκινά με καλούς οιωνούς και αισθητά νωρίτερα από την φετινή. Για το λόγο αυτό δρομολογείται μια διπλή καμπάνια από πλευράς του ΕΟΤ, μία τον χειμώνα για τους εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς και το city break, και μία νωρίς την άνοιξη για το καλοκαιρινό μας προϊόν.

Για τη νέα χρονιά δε, οι ενδείξεις είναι θετικές. Ήδη καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για «κλείδωμα» χρονοθυρίδων στα αεροδρόμια ενώ τα αισιόδοξα σενάρια των παραγόντων του κλάδου κάνουν λόγο για «ολική επαναφορά» του ελληνικού τουρισμού στα μεγέθη του 2019, που αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για την χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο μόλις χθες ανακοινώθηκε η αύξηση διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων σε ελληνικούς προορισμούς το 2022 από τον Όμιλο Jet2.com και Jet2holidays. Βάσει της συμφωνίας που εξασφάλισε ο υπουργός Τουρισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας τουριστικής έκθεσης World Travel Market (WTM), οι προγραμματισμένες θέσεις θα είναι 600.000 περισσότερες από την χρυσή για τον ελληνικό τουρισμό χρονιά του 2019 και οι αφίξεις του μεγαλύτερου tour operator της βρετανικής αγοράς, αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Απρίλιο του 2022.

Αντίστοιχα η Tui σχεδιάζει την έναρξη της σεζόν από τα τέλη Μαρτίου για συγκεκριμένους ελληνικούς προορισμούς όπως ανέφεραν τα υψηλόβαθμα στελέχη του tour operator, Sebastian Ebel και Thomas Ellerbeck σε συνάντηση που είχαν τον προηγούμενο διάστημα με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού. Οι επικεφαλής του ομίλου μάλιστα χαρακτήρισαν την χώρα μας ως έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς της εταιρείας παγκοσμίως εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ο όμιλος θα ξεπεράσει το ορόσημο των 3 εκατομμυρίων επισκεπτών στη χώρα μας την νέα χρονιά, επιδόσεις δηλαδή αντίστοιχες του 2019».

Αύξηση κατά 50% των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για την Ελλάδα δρομολογεί και η αεροπορική εταιρεία Transavia το 2022 ενώ εξετάζει και την προσθήκη νέων προορισμών όπως η Κεφαλονιά καθώς και την δυνατότητα επέκτασης των δρομολογίων της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ήδη μάλιστα για την νέα χρονιά ανακοίνωσε ότι στους προορισμούς της θα εντάξει και την Σκιάθο.

Μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν οι Γάλλοι επισκέπτες στην χώρα μας φέτος, αύξηση των δρομολογίων της προς την Ελλάδα για το 2022 εξετάζει και η Air France.

Το ενδιαφέρον δεν σταματά στους ευρωπαϊκούς προορισμούς, είναι εμφανές και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Για την ακρίβεια, περισσότερους αμερικανούς τουρίστες σχεδιάζει να φέρει στην χώρα η Delta Airlines, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει την προσθήκη μιας νέας πτήσης από την Βοστώνη προς την Αθήνα, από τον Μάιο του 2022.

Στόχος του υπουργείου για φέτος και κυρίως για τις επόμενες χρονιές είναι να φέρει στο τουριστικό προσκήνιο όλο τον «ανεκμετάλλευτο» πλούτο της χώρας. «Υπάρχει πολύ μεγάλος ανεκμετάλλευτος πλούτος στη χώρα μας, για παράδειγμα, στη Βόρεια Ελλάδα, πέριξ του Αγίου Όρους. Γίνονται επιχειρηματικές προσπάθειες αναβάθμισης των ξενοδοχειακών μονάδων εκεί, τις οποίες χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε. Και θέλουμε να προσελκύσουμε πακέτα και από τη δύση. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης θα γίνει προσπάθεια να γίνει προορισμός και από την Αμερική, home port για την κρουαζιέρα. Άλλωστε το λιμάνι είναι στρατηγικό πλεονέκτημα και εργαλείο για εμάς. Παράλληλα θέλουμε να συνάψουμε διακρατική συμφωνία και θα το κάνουμε αυτό μέσα στο χειμώνα, ώστε να ανοίξει πλήρως η αγορά από τη Ρωσία και από τις ανατολικές χώρες», είχε τονίσει στο παρελθόν ο κ. Κικίλιας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επενδύσεις και τουρισμός στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Πρίγκιπα Σαουδικής Αραβίας

Τουρισμός: Οι προορισμοί που «έπιασαν» τον Αύγουστο του 2021 τις επιδόσεις του 2019

Τουρισμός: Ελπίδες για συνέχιση της τουριστικής κίνησης και τον Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider