Κατώτατος μισθός: Αναβάλλεται λόγω της πρότασης μομφής το αυριανό υπουργικό - Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Αναβάλλεται λόγω της πρότασης μομφής το αυριανό υπουργικό - Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Το επικρατέστερο σενάριο για το ύψος των βασικών αποδοχών κάνει λόγο για μια αύξηση της τάξης του 6,5% (50 ευρώ μεικτά) που θα διαμορφώσει τον μισθό 600.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από τα 780 στα 830 ευρώ - Ωστόσο δεν αποκλείεται η αύξηση να φτάσει ακόμη πιο ψηλά

(upd 14:30) Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά το Υπουργικό Συμβούλιο που αναβλήθηκε, για να καθορίσει το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, που θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή κατά τη κυβέρνησης, το υπουργικό δεν μπορεί να γίνει αύριο αλλά μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης. Συνεπώς οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσει η εξειδίκευσή τους από την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το επικρατέστερο σενάριο για το ύψος των βασικών αποδοχών κάνει λόγο για μια αύξηση της τάξης του 6,5% (50 ευρώ μεικτά) που θα διαμορφώσει τον μισθό 600.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από τα 780 στα 830 ευρώ.

Ωστόσο δεν αποκλείεται η αύξηση να φτάσει ακόμη πιο ψηλά, κάνοντας την «έκπληξη», δεδομένης της ακρίβειας αλλά και των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Άμεση αύξηση στον μισθό τους θα δουν περίπου 100.000 μισθωτοί που έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν επίδομα προϋπηρεσίας μέσα στο 2024.

Με τον κατώτατο μισθό σήμερα στα 780 ευρώ και μια τριετία, ο εργαζόμενος παίρνει προσαύξηση 10% (+78 ευρώ) και ο μισθός του διαμορφώνεται στα 858 ευρώ. Με δυο τριετίες έχει προσαύξηση 20% (+156 ευρώ) και παίρνει 936 ευρώ και από 3 τριετίες και άνω παίρνει προσαύξηση 30% (+234 ευρώ) και οι αποδοχές διαμορφώνονται στα 1.014 ευρώ.

Με τον κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ η προσαύξηση για κάθε τριετία θα είναι 83 ευρώ. Έτσι ένας εργαζόμενος με μια τριετία θα παίρνει 913 ευρώ, με δυο τριετίες θα παίρνει 996 ευρώ και με 3 τριετίες και άνω θα παίρνει 1.079 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ στο τελικό του υπόμνημα -που δεν είναι δεσμευτικό- για το νέο κατώτατο μισθό, εισηγείται αυξήσεις 4%-5%, που οδηγούν σε βασικό μισθό από 811,2 έως 819 ευρώ (μεικτά).

Τι ισχύει με τα επιδόματα

Ο νέος κατώτατος μισθός θα συμπαρασύρει και όλα τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν, με κυριότερο το επίδομα ανεργίας που με βάση το σενάριο αύξησης 6,5%, θα φτάσει τα 509 ευρώ από τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα θα αυξηθούν τα εξής επιδόματα:

  • Τακτική επιδότηση ανεργίας: Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος)
  • Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος
    ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
  • Ειδικό βοήθημα της ΔΥΠΑ, που σήμερα ανέρχεται σε 718 ευρώ και αφορά 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένοι και απεξαρτημένοι.

Οι παροχές του ΟΑΕΔ

Επιπλέον από την αύξηση των κατώτατων αποδοχών επηρεάζονται και μια σειρά από παροχές του ΟΑΕΔ που έχουν να κάνουν με:

- Τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

- Τις αποδοχές στους μαθητές - σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν, που ισούται για τους προπτυχιακούς φοιτητές με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.

- Τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό

- Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα που καταβάλλουν καθαρές αμοιβές οι οποίες αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος

- Τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσακλόγλου για κατώτατο μισθό: Θα ξεπερνά τα 800 ευρώ - Από 1η Απριλίου η 4η διαδοχική αύξηση

Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη 27/3 ανακοινώνουμε τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Κατώτατος μισθός: Στο Υπουργικό Συμβούλιο η εισήγηση Μιχαηλίδου για την αύξηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider