Ασφαλισμένες κατοικίες: Παράταση έως 1/3 για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφαλισμένες κατοικίες: Παράταση έως 1/3 για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ
Πάνω από 344.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα myPROPERTY.

Τελευταία ενημέρωση 09:15

Μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να κερδίσουν την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ανακοινώνοντας σήμερα την παράταση έως την 1η Μαρτίου 2024 της προθεσμίας για την υποβολή της σχετικής αίτησης στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ, η οποία κανονικά έκπνεε σήμερα.

Ο εν λόγω όρος της ασφάλισης κατοικιών φυσικών προσώπων, σε συνάρτηση με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, όπως θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση, αφορά ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα) για το έτος 2024.

Ειδικότερα, με κοινή απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη και του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, για το έτος 2024 προβλέπεται ότι:

  1. Οι αιτήσεις των φορολογούμενων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες και οι τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 1/3/2024.
  2. Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.

Όπως δήλωσε ο κ. Χάρης Θεοχάρης: «η σύνδεση της ασφάλισης κατοικιών με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια καινοτομία της Κυβέρνησης, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων, όπως και η επιβεβαίωση των στοιχείων των ασφαλισμένων κατοικιών είναι μια σύνθετη διαδικασία, πολλώ δε μάλλον όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. Ως εκ τούτου, κρίναμε απαραίτητη την παράταση των αρχικών προθεσμιών για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους δικαιούχους, πλέον ως την 1η Μαρτίου 2024 (και 19/3/2024 για την επιβεβαίωση των στοιχείων). Κατ' αυτό τον τρόπο, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους, αλλά και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διευκολύνουμε τους πολίτες που δικαιούνται την μείωση ΕΝΦΙΑ να ολοκληρώσουν την υποβολή των αιτήσεων τους».

Σημειώνεται επίσης ότι οι αιτήσεις και οι διορθώσεις ή τροποποιήσεις κ.λπ. των δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές/ Δημοφιλείς Εφαρμογές/ myPROPERTY/ Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

344.000 αιτήσεις

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 344.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα, από τις οποίες σε εκκρεμότητα βρίσκονται 19.098 αιτήσεις, ενώ περίπου 261.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί καθώς ταυτοποιήθηκε ο αριθμός ταυτότητας του ακινήτου (ΑΤΑΚ) με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Για τις υπόλοιπες αιτήσεις απαιτούνται κάποιες διορθώσεις, οι οποίες θα γίνουν από τη φορολογική διοίκηση και στη συνέχεια εφόσον δεν υπάρχει κάποιος λόγος απόρριψης θα λάβουν το «πράσινο φως» για να υπολογιστεί η έκπτωση.

Σύμφωνα με το νόμο, εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Προϋποθέσεις

Την έκπτωση έως 10% στο φόρο δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους ταυτόχρονα και για τους τρεις κινδύνους λόγω φυσικών καταστροφών, δηλαδή και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα, ενώ η ασφαλισμένη αξία ειδικά για φέτος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 900 ευρώ το τ.μ. Ωστόσο για μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν παρέχεται έκπτωση.

Εφόσον ο λήπτης της ασφάλισης είναι νομικό πρόσωπο, αλλά ασφαλίζει κατοικία που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, τότε η έκπτωση χορηγείται στο φυσικό πρόσωπο, στου οποίου το Ε9 περιλαμβάνεται η κατοικία αυτή. Η έκπτωση υπολογίζεται τόσο στον κύριο, όσο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που αναλογεί σε κάθε ασφαλισμένη κατοικία.

Όταν το ασφαλιστικό συμβόλαιο δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ή δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές ή τα στοιχεία που αναγράφονται είναι λανθασμένα ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών οι οποίοι θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE αλλά και στο email ώστε να υποβάλουν και αυτοί αίτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς διασφαλίζεται η μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Παρούσες οι εταιρείες πληρωμών – Αναζητείται λύση για τα offshore αιολικά - Τα κτηριακά ΣΔΙΤ του ΤΑΙΠΕΔ

Μύκονος: Fast track και «στρατηγική» επένδυση το 5άστερο των 154 εκατ. – Ποιος προωθεί το τουριστικό project

gazzetta
gazzetta reader insider insider