Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αύξησης των συντάξεων το 2024 - Παρεμβάσεις σε προσωπική διαφορά, ΑΚΑΓΕ, ΕΚΑΣ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αύξησης των συντάξεων το 2024 - Παρεμβάσεις σε προσωπική διαφορά, ΑΚΑΓΕ, ΕΚΑΣ
Μελετάται η στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, με έναν πιο μόνιμο μηχανισμό. Ακολουθεί η μείωση της κράτησης υπέρ ΑΚΑΓΕ και η απαλλαγή από την συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Τριπλή παρέμβαση για τους συνταξιούχους που οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση των αποδοχών τους από το 2024, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το σχέδιο για τους συνταξιούχους αποκάλυψε εν μέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, σκιαγραφώντας τις παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν από την επόμενη χρονιά και εφόσον το εκλογικό αποτέλεσμα τον δικαιώσει.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά την στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, με έναν πιο μόνιμο μηχανισμό, ούτως ώστε να μην χάνονται οι ετήσιες αυξήσεις όπως συνέβη φέτος σε 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επαναληφθεί η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024. Άλλωστε εφόσον η διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει την παροχή επιδόματος που θα προστατεύει τις συντάξεις από τον υψηλό πληθωρισμό, υπάρχει η βάση για ένα μέτρο μονιμότερου χαρακτήρα.

Ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί στη σύνταξη ένα μέρος της διαφοράς και το υπόλοιπο να δίνεται ως έκτακτη ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται πως από την 1/1/2024 θα δοθεί νέα αύξηση στις κύριες συντάξεις, την οποία θα λάβουν ακέραια μόνο οι συνταξιούχοι των οποίων μηδενίστηκε η προσωπική διαφορά το 2023, ενώ για τους υπόλοιπους θα συμψηφισθεί και θα την λάβουν μόνο λογιστικά και όχι «στην τσέπη».

« Όσο υπάρχει προσωπική διαφορά και από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσωπική διαφορά και δεν θα βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Γιατί οι συντάξεις θα αυξηθούν και του χρόνου. Μέχρι που να σβήσει από τις αυξήσεις η προσωπική διαφορά εμείς, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προεκλογική του ομιλία.

ΑΚΑΓΕ - ΕΚΑΣ

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά τη μείωση των κρατήσεων για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (υπέρ ΑΚΑΓΕ), που επιβάλλεται σε όσους έχουν σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.

Μάλιστα κατά την πρόσφατη χορήγηση της αύξησης του 7,75% στις συντάξεις, η εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ «ροκάνισε» ή και μηδένισε τα ποσά που δικαιούνταν κάποιοι συνταξιούχοι. Έτσι διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις δικαιούχων όλης της αύξησης, που πήραν μόλις λίγα ευρώ (χωρίς να έχουν προσωπική διαφορά), λόγω της ΕΑΣ.

Το γεγονός αυτό αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να επεξεργαστεί μια λύση που να κατανέμει δίκαια τις αυξήσεις, ακόμη και σε εκείνους που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω κράτηση είναι 3% για συντάξεις 1.400-1.700 ευρώ, 6% για συντάξεις 1.701-2.000 ευρώ, 7% για συντάξεις 2.001-2.300 ευρώ, 9% για συντάξεις 2.301-2.600 ευρώ κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η κράτηση να μην αφορά στο εξής όλο το ποσό της σύνταξης αλλά την διαφορά από το πλαφόν των 1.400 ευρώ. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος εισπράττει σύνταξη 1.500 ευρώ, η κράτηση 3% να επιβάλλεται στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 100 ευρώ, ούτως ώστε ο δικαιούχος να χάνει μόνο 3 ευρώ το μήνα (αντί για 45 ευρώ που χάνει με το ισχύον σύστημα).

Η τρίτη παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020.

Για το θέμα ο πρωθυπουργός ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως «δεν θα πληρώνουν φάρμακα όσοι χάσανε το ΕΚΑΣ. Είναι δέσμευση μου για την επόμενη τετραετία. δεν θα πληρώνουν φάρμακα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσακλόγλου: Όσο ταχύτερα αναπτύσσεται η οικονομία μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση των συντάξεων

Συντάξεις: Ξεμπλοκάρουν οι προσαυξήσεις λόγω παράλληλης ασφάλισης – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Συντάξεις: Στα 639,58 ευρώ η μέση κύρια στα 190,82 ευρώ η μέση επικουρική - Μεγαλώνει η «ψαλίδα» ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

gazzetta
gazzetta reader insider insider