Πόρους 4,9 δισ. ευρώ για την κατάρτιση, έχει στη «φαρέτρα» του το υπουργείο Εργασίας

Newsroom
Μοιράσου το
Πόρους 4,9 δισ. ευρώ για την κατάρτιση, έχει στη «φαρέτρα» του το υπουργείο Εργασίας
Μόνο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 1,2 δισ. ευρώ πόροι βρίσκονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), πρώην ΟΑΕΔ, για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων, με έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία, για την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος που υπάρχει στη χώρα μας.

Σε 4,9 δισ. ευρώ ανέρχονται οι διαθέσιμοι πόροι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από τα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (2,6 δισ. ευρώ) και ΕΣΠΑ-Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- προκειμένου να προχωρήσουν κυρίως ζητήματα κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων, όπως επισήμανε ο ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Μαραγκογιάννης, παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις στην απασχόληση, τις δεξιότητες και την αγορά εργασίας.

Σε διαδικτυακή του τοποθέτηση στην σημερινή παρουσίαση της τελευταίες έρευνας του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΜΔΑΑΕ-ΚΜ), τόνισε «σκοπεύουμε με το συνδυασμό των προαναφερόμενων δύο εργαλείων, να καταρτιστούν τα επόμενα χρόνια περισσότεροι από 700.000 άνεργοι και εργαζόμενοι».

Διευκρίνισε ότι μόνο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 1,2 δισ. ευρώ πόροι βρίσκονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), πρώην ΟΑΕΔ, για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων, με έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία, για την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος που υπάρχει στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι στα πρόσφατα προγράμματα κατάρτισης που «έτρεξε» η ΔΥΠΑ για 80.000 ανέργους και σε ένα που θα έρθει εντός του 2022 για πολλαπλάσιο αριθμό εργαζομένων «το 30% του ποσού επί του συνολικού που καταβάλλεται στους καταρτιζόμενους και στους όσους παρόχους καταρτίζουν, θα δίνεται μετά την πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ωφελούμενων. Στόχος μας είναι οι πόροι της κατάρτισης πιάνουν τόπο», σημείωσε.

Όπως είπε, εντοπίστηκε ότι αφενός, σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχουν χαμηλά ποσοστά κατάρτισης σε ομάδες πληθυσμού, αφετέρου δε, υπάρχει μια τάση επαναλαμβανόμενης κατάρτισης σε αντικείμενα που πλέον δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Επ' αυτού αναφέρθηκε και στο Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας, με στόχο «τα προγράμματα κατάρτισης να βασίζονται σε αυτό που προκύπτει από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αλλάζει τελείως το τοπίο τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην κατάρτιση ειδικότερα, ο κ. Μαραγκογιάννης, επισήμανε ότι πλέον «ο άνεργος είναι ο αναζητών εργασία και όχι αυτός που θέλει να μείνει άνεργος» και σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει έντονη ενεργοποίησή τους, ανέφερε ότι ήδη η ΔΥΠΑ τριπλασίασε τους αριθμούς σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο πριν το 2019, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Για το 2022 στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες από 86.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ», σημείωσε και πρόσθεσε «ο ΟΑΕΔ που λειτουργούσε ως παγίδα ανεργίας, μετεξελίσσεται σε έναν οργανισμό που θα στηρίζει τους ανέργους με νέα ψηφιακά εργαλεία και κίνητρα, όπως το επίδομα εργασίας».

Κατά την τοποθέτησή του ο ίδιος υπενθύμισε τη μείωση της ανεργίας κατά 5,1% από 17,3% το καλοκαίρι 2019, στο 12,2% τον Αύγουστο φέτος, τόνισε ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας στην αγορά και υπογράμμισε ότι στο επτάμηνο 2022 σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη», η αναλογία προσλήψεων/απολύσεων καταγράφηκε θετική κατά 270.000 θέσεις.

Αναφερόμενος στο νόμο για την προστασία της εργασίας τόνισε ότι «κορωνίδα όλων των παρεμβάσεων ήταν η ψηφιακή κάρτα εργασίας που είναι η πιο ουσιαστική εγγύηση για το σεβασμού του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών των εργαζομένων, ενώ αποτελεί και ένα εργαλείου που δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων». Γνωστοποίησε ότι την κάρτα αυτή τη διαθέτουν ήδη πάνω από 120.000 εργαζόμενοι πανελλαδικά-ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται- και στόχος είναι να επεκταθεί το μέτρο σε όλες τις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2023.

Αναφερόμενος στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)-πρώην ΟΑΕΔ-, είπε ότι είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στην επίτευξη όλων των επιμέρους στόχων για εύρεση νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Μιλώντας για το νόμο 4921 «Δουλειές Ξανά», ανέφερε ότι αφορά σε μια ριζική μεταρρύθμιση πολιτικής για την απασχόληση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων.

Στόχοι είναι αφενός να περιοριστούν οι άνεργοι και ιδιαίτερα οι μακροχρόνια άνεργοι, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης επιδομάτων και παροχές από τη ΔΥΠΑ ώστε να κατευθύνονται σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και να διασφαλιστεί ότι θα πιάνουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης.

Μίλησε για την κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου από τους ανέργους σε συνεργασία με τους εργασιακούς συμβούλους, με μπόνους 400 ευρώ εφόσον το κάνουν, το οποίο και θα περιλαμβάνει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες του ανέργου, αλλά και τις ανάγκες κατάρτισης και ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να βρει κάποιος γρήγορα δουλειά.

Αναφέρθηκε στη θέσπιση της Ψηφιακής κάρτας ΔΥΠΑ, που αφορά σε μια εφαρμογή ακόμη και για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα βεβαιώνει την εγγραφή του εργαζόμενου στο μητρώο και θα διευκολύνει αυτόν που αναζητά εργασία στις συναλλαγές του.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι εργασιακοί σύμβουλοι βρίσκουν δουλειές στους ανέργους κοντά στον τόπο διαμονής τους και λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη τους θέση και σημείωσε χαρακτηριστικά «δεν θα προταθεί σε έναν οικοδόμο να πάει να γίνει σερβιτόρος». Σημείωσε δε ότι όποιος αρνηθεί τρεις φορές την προτεινόμενη δουλειά θα διαγράφεται από τη ΔΥΠΑ για δύο χρόνια και αντίστοιχα αν αρνηθεί κατάρτιση, θα βρεθεί εκτός για έξι μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 7 Οκτωβρίου

Όλες οι ειδήσεις

11:03

«Μάχη» για τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

11:02

Dimand: Αύξηση οργανικής κερδοφορίας, εύλογης αξίας επενδυτικών ακινήτων στο 9μηνο

11:01

Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Άλμα» 4,5% στο Χονγκ Κονγκ

10:36

Ρωσία: Στενός συνεργάτης του Πούτιν σε ρόλο συμβούλου στον γιγάντιο τεχνολογικό όμιλο Yandex

10:32

Κίνα: «Βουτιά» 40% για τις βιομηχανικές παραγγελίες - Ανθίζει το εμπόριο από ΕΕ σε ΗΠΑ

10:32

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στο 1,2 ευρώ/κιλό η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στα πρατήρια της

10:23

Ξεκινάει αύριο η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα»

10:19

ΣΕΛΠΕ: Το εορταστικό ωράριο - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά

10:18

Όταν Μαρξ και... ΔΝΤ συμφωνούν για πληθωρισμό και μισθούς

10:13

Επ. Ανταγωνισμού: Έναρξη κανονιστικής παρέμβασης στον κλάδο των πετρελαιοειδών

10:11

Η Ιαπωνία επέβαλε πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο - Νέο πακέτο κυρώσεων

10:01

ΕΚΤ: «Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο» - Αιχμές για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

10:00

Πλειστηριασμοί ακινήτων στην Ελλάδα

09:49

Frigoglass: Νέα χρηματοδότηση και συμφωνία επί μίας συνολικής ανακεφαλαιοποίησης

09:45

Η ΡΑΕ αναλαμβάνει την Αντιπροεδρία του MEDGEG

09:41

Ρωσία: Έως 80,4 εκατ. δολάρια στοχεύει να αντλήσει μέσω IPO η Whoosh

09:34

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων διεθνώς το 2021 - Στα $592 δισ. το τζίρος

09:32

Gazprom: Στέλνει 42,4 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

09:26

National Geographic: Η Κάρπαθος στους 25 πιο συγκλονιστικούς προορισμούς του κόσμου 

09:14

Στον Άρειο Πάγο ο Αλέξης Τσίπρας για τις παρακολουθήσεις

09:09

Ξεκινά σήμερα η κατασκευή του SKA, του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στον κόσμο

09:08

Κίνα: Αποκλιμακώνεται η πανδημία - Μειώθηκαν τα κρούσματα για 7η ημέρα

09:05

Σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και το όριο τιμής

09:02

Οργή κατά Μακρόν σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» για τη Ρωσία

08:46

91% των αγροτών είναι δυσαρεστημένοι… Τι θα ψηφίσουν;

08:30

Ανεβάζουν ταχύτητα οι online πωλήσεις αλκοολούχων ποτών – Τα νέα δεδομένα και η επόμενη μέρα

08:24

Πετρέλαιο: Σε εγρήγορση αγορά και παραγωγοί λόγω των κυρώσεων

08:18

Ανθεκτικό και ταχέως αναπτυσσόμενο το ελληνικό startup οικοσύστημα

08:14

Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας «κλειδί» για τις ασφαλιστικές

08:11

Λιγνίτες: Αίτημα στην Κομισιόν για πρόωρο τέλος της «θεραπείας» στο μονοπώλιο της ΔΕΗ