Τα 3 σενάρια για την αύξηση των συντάξεων - Πότε «κλειδώνει» το ποσοστό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 3 σενάρια για την αύξηση των συντάξεων - Πότε «κλειδώνει» το ποσοστό
Όσο μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις, τόσο περισσότεροι συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους, γεγονός που θα τους φέρει πιο κοντά στην αύξηση της σύνταξής τους.

Σε υψηλότερα επίπεδα από τα εκτιμώμενα μπορεί να φτάσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δει από την Πρωτοχρονιά του 2023 η πλειοψηφία των συνταξιούχων, για πρώτη φορά έπειτα από 12 συναπτά έτη.

Δεδομένου ότι το ύψος της αύξησης θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το ύψος του πληθωρισμού, το τελικό νούμερο δεν πρόκειται να «κλειδώσει» πριν το τέλος Νοεμβρίου, οπότε και θα υπάρχουν σαφή στοιχεία για το που θα κλείσουν οι δύο δείκτες.

Στον ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή όσων συνταξιούχων έχουν προσωπική διαφορά, καθώς και όσων δεν έχουν, ώστε να υπολογίσουν πόσοι μένουν εκτός εισοδηματικής ενίσχυσης. Η καταγραφή γίνεται ανάμεσα σε «παλαιούς» και «νέους», δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου και μετά τον Μάιο του 2016, αλλά και ανά εισοδηματική κατηγορία (π.χ. των 500, 600 ή 700 ευρώ).

Τα «σενάρια βάσης» πάνω στα οποία γίνεται ο υπολογισμός των δικαιούχων της αύξησης είναι τρία:

  • Το συντηρητικό σενάριο που θέλει αύξηση που θα κυμαίνεται μεταξύ 4,5% και 5%
  • Το ρεαλιστικό σενάριο που κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 6% (αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 8%-12%:2=6%)
  • Το αισιόδοξο σενάριο του 7% (αν οι δύο δείκτες κλείσουν σε υψηλότερα επίπεδα).

Αξίζει να σημειωθεί πως όσο μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις που θα δοθούν από το 2023, τόσο περισσότεροι συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους, γεγονός που θα τους φέρει πιο κοντά στην αύξηση της σύνταξής τους.

Πόσοι μένουν εκτός αυξήσεων

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περίπου 850.000 συνταξιούχοι, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι με απολαβές μικρότερες των 700 ευρώ, δεν θα δουν αυξήσεις, καθώς έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, δηλαδή οι συντάξεις που λαμβάνουν τώρα είναι υψηλότερες από αυτές που θα έπαιρναν, εάν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με το νέο σύστημα.

Ωστόσο ο αριθμός αυτός θα είναι πολύ μικρότερος (κάτω των 700.000) αν οι αυξήσεις που θα δοθούν θα προσεγγίζουν το 7%, καθώς συνταξιούχοι που έχουν ένα μικρό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς μετά τον πρόσφατο επανυπολογισμό συντάξεων του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση), θα το δουν να μηδενίζεται νωρίτερα και συγκεκριμένα από το 2023.

Πληροφορίες θέλουν τους συνταξιούχους με 35ετία σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ και άλλους φορείς να είναι ανάμεσα στους κερδισμένους που θα δουν να μηδενίζεται η προσωπική διαφορά και να παίρνουν καθαρή αύξηση στην τσέπη.

Πιο «άτυχοι» είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά και στους οποίους η αύξηση θα συμψηφιστεί με την διαφορά και αν μείνει υπόλοιπο, δεν θα δουν αύξηση στην τσέπη. Αν για παράδειγμα συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 100 ευρώ θα πάρει αύξηση 60 ευρώ, αυτομάτως θα μειώσει την προσωπική διαφορά στα 40 ευρώ, καθώς η αύξηση αφαιρείται από την προσωπική διαφορά (100-60=40) και την επόμενη φορά που θα δοθούν αυξήσεις θα είναι μέσα στους δικαιούχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider