Φορολογικά
23-08-2021 | 16:59

«Κουρεμένα» ενοίκια: Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις, διορθώσεις και αποζημιώσεις

Μοιράσου το
«Κουρεμένα» ενοίκια: Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις, διορθώσεις και αποζημιώσεις
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η κλεψύδρα αδειάζει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα για τα «κουρεμένα» ενοίκια. Μέχρι την Παρασκευή 27 Αυγούστου θα πρέπει να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις που έχουν υποβάλει για τους μήνες Ιανουάριο – Απρίλιο 2021 ή να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις Covid για  τον Μάιο και Ιούνιο 2021 ή ακόμη και αρχικές δηλώσεις από τον Μάρτιο του 2020 αν πρόκειται για περιπτώσεις υπεκμισθώσεων ακινήτων.  

Οι φορολογούμενοι έχουν λάβει  μήνυμα από την ΑΑΔΕ και έχουν ενημερωθεί για τα λάθη που θα πρέπει να διορθώσουν. Μετά την υποβολή των δηλώσεων ξεκινάει  η διαδικασία της επεξεργασία ενώ  οι αποζημιώσεις  για όσους διορθώσουν τις δηλώσεις Covid μέχρι την Παρασκευή αναμένεται θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει την πλατφόρμα  και για  την υποβολή των δηλώσεων για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουλίου. Τον περασμένο μήνα απαλλάχθηκαν πλήρως από την καταβολή του μισθώματος επιχειρήσεις του πολιτισμού και αθλητισμού, δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, πάρκα αναψυχής και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή καθώς και τα γυμναστήρια. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% εφαρμόστηκε για τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας και μόνο για την κύρια κατοικία τους ή για τη φοιτητική κατοικία των παιδιών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ μέχρι την Παρασκευή 27 Αυγούστου:

  • Εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις Covid» ή/και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», για του μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.  
  • Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Covid ή/και δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη αποστείλει τη σχετική ειδοποίηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους.
  • Οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, μπορούν να υποβάλουν δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.
  • Για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

 Δήλωση ΙΒΑΝ

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να μπορέσουν να λάβουν την αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια θα πρέπει:

  • Να  δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.
  • Να υποβάλουν δηλώσεις COVID για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί αλλιώς χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει γι’ αυτούς να κινηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έως τις 27 Αυγούστου οι δηλώσεις Covid και ενοικίων Μαΐου 2021