ESG: Πρωτοποριακές μέθοδοι «ξεσκεπάζουν» το Greenwashing - Οι επιδόσεις των funds

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
ESG: Πρωτοποριακές μέθοδοι «ξεσκεπάζουν» το Greenwashing - Οι επιδόσεις των funds
green funds
Οι επενδυτές στο ESG πρέπει να μάθουν να «διαβάζουν πίσω από τις λέξεις».

Τα funds που συνδέουν τη δραστηριότητα και το όνομά τους με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια (ESG) χρησιμοποιούν συγκεκριμένες μεθόδους και γλωσσικά σχήματα τα οποία μπορούν να «μαρτυρήσουν» τις πραγματικές τους προθέσεις και το βαθμό στον οποίο η δραστηριότητά τους υποπίπτει στο Greenwashing. Οι αμυντικές εκφράσεις, η ασάφεια, ο περιορισμένος όγκος των πληροφοριών αναφορικά με το ESG (ο οποίος πολλές φορές είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με τις πληροφορίες που παρέχουν οι εταιρείες για άλλα «ανώδυνα» θέματα), η παραδοχή από την πλευρά μιας εταιρείας ότι τα κριτήρια και οι επιδόσεις στο ESG είναι υποκειμενικά και εξαρτώνται από τον εκάστοτε επενδυτή που αξιολογεί τα στοιχεία, όλα αυτά μπορεί να υποκρύπτουν δόλο και πρόθεση παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού.

Μέσω της μεθόδου NLP (Επεξεργασία της Φυσικής Γλώσσας), μια επιστημονική ομάδα του Rady School of Management του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια συνεργάστηκε με την As you Sow και ανέλυσε τα δεδομένα 94 ESG funds λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη βαθμολογία τους σε τομείς ενδιαφέροντος όπως είναι τα ορυκτά καύσιμα, η αποψίλωση των δασών, η ισότητα των φύλων, η σχέση με εμπόριο/παραγωγή όπλων, συγκροτήματα φυλακών, εμπορία καπνού κλπ.

Η έρευνα βασίστηκε στα λεκτικά στοιχεία που περιελάμβαναν οι μπροσούρες (prospectus) των επιχειρήσεων και τα δημοσιευμένα ενημερωτικά κείμενα και εστίασε ιδιαίτερα στα σημεία όπου γινόταν αναφορά στους στόχους και το όραμα του κάθε οργανισμού. Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων είναι ότι το γλωσσικό πρότυπο που χρησιμοποιείται στα ενημερωτικά δελτία των επιχειρήσεων παρουσιάζει σχετικά χαμηλή συσχέτιση με την αξιολόγηση ESG. Η τάση αυτή εξακολουθεί να δυναμιτίζει την ανάπτυξη τέτοιων κεφαλαίων καθώς ακόμη και η υπόνοια χρήσης δόλιων μεθόδων είναι αρκετή για να θέσει υπό αμφισβήτηση ακόμη και τα επενδυτικά σχήματα τα οποία έχουν πραγματικά καλές προθέσεις.

Οι παγίδες και τα «όπλα» των επενδυτών

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλές επιχειρήσεις δημοσιεύουν πολύ περιορισμένο πληροφοριακό υλικό αναφορικά με την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG ενώ η συγκριτική μελέτη των funds με καλές επιδόσεις και εκείνων με κακές επιδόσεις οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι παρόμοια προκαλώντας δυσχέρειες στην διάκριση των πραγματικών ESG funds. Για παράδειγμα, και οι δύο κατηγορίες funds χρησιμοποιούσαν «αμυντικές» φράσεις στα ενημερωτικά τους δελτία αλλά και κοινή ορολογία.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν είναι «ανοχύρωτοι». Υπάρχουν κάποιες φράσεις «κράχτες» που παραπέμπουν σε στρεβλή χρήση των κριτηρίων ESG. Φράσεις του τύπου «οι επενδυτές μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις για τα χαρακτηριστικά του ESG» ή «το αμοιβαίο κεφάλαιο ενδέχεται να έχει χαμηλότερη απόδοση από άλλα κεφάλαια που δεν εστιάζουν στο ESG», υποδεικνύουν κάποια αποστασιοποίηση και αποποίηση ευθύνης. Από την άλλη πλευρά, funds τα οποία ακολουθούν μια πιο επιθετική πολιτική, π.χ. διακηρύσσουν ότι δεν επιλέγουν απλώς με βάση τις βαθμολογίες ESG αλλά σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να ωθήσουν ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις στο ESG, συνήθως ανήκουν στην κατηγορία με τις καλές επιδόσεις.

Τα διαφορετικά πρότυπα βαθμολόγησης και αξιολόγησης αλλά και οι ποικίλες μέθοδοι σύνταξης των εν λόγω εκθέσεων και ενημερωτικών κειμένων αποτελούν τους βασικούς παράγοντες της σύγχυσης που επικρατεί στην αγορά.

Η ερευνητική ομάδα διατύπωσε κάποιες προτάσεις τις οποίες εξέθεσε πρόσφατα και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Όπως σημειώνει, ένα καλό ενημερωτικό δελτίο ESG θα πρέπει να αποκαλύπτει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα ESG κριτήρια, να περιέχει αναφορές από τρίτες (ανεξάρτητες) αρχές και να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις απαιτήεις των εκδοτών για κάθε τύπο κλάδου. Η έρευνα εκτιμά ότι ένα πραγματικό ενημερωτικό δελτίο ESG πρέπει να αναφέρει ότι το ESG αποτελεί το βασικό πυλώνα του

Οι managers μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες της ασαφούς ή παραπλανητικής πληροφόρησης εφαρμόζοντας μεθόδους παρακολούθησης του χαρτοφυλακίου και εφαρμόζοντας πρότυπα αξιολόγησης της απόδοσης του ESG σε τακτική βάση ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν «πίσω από τις λέξεις» σχετικά με τον στόχο του εκάστοτε αμοιβαίου κεφαλαίου πριν από τη λήψη μιας επενδυτικής απόφασης.

Ανάγκη για ένα κοινό «γλωσσάρι»

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα κοινό γλωσσάρι όρων και ταξινομήσεων, η οποία θα είναι ικανή να επιβάλει την αλήθεια στην επισήμανση και να εξαλείψει τη σύγχυση και το παραπλανητικό μάρκετινγκ.

Εκπρόσωποι της As You Sow συναντήθηκαν με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν τα συμπεράσματα της ανάλυσής τους και να κάνουν συστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία πρότεινε στην SEC να απαιτήσει όλα τα ενημερωτικά δελτία να παράγονται σε "μηχανικά αναγνώσιμη" μορφή για να είναι δυνατή η εύκολη αυτοματοποιημένη σύγκριση της διατύπωσης των εγγράφων.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με της μεθόδους που εφαρμόζει η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP), η οποία χρησιμοποιεί τις αρχές της τεχνητής νοημοσύνης και της γλωσσολογίας, στοχεύει στην εις βάθος κατανόηση της ανθρώπινης γλώσσας και εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς όπως είναι η διαφήμιση και το marketing.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Υψηλός ο κίνδυνος για Greenwashing το 2022

Greenwashing: Πόσο επιρρεπείς είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις – Ο ρόλος του ESG

Μέτρα για την προστασία των επενδυτών από το greenwashing ζητά το ΔΝΤ

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ένωση Αστυνομικών: Δέσμη προτάσεων μετά από τον πυροβολισμό 16χρονου στο κεφάλι

23:37

Μενίδι: Επεισόδια με Ρομά για τον πυροβολισμό 16χρονου - Πυρπολήθηκε λεωφορείο

23:24

Περού: Ορκίστηκε στο Κογκρέσο η νέα προέδρος Ντίνα Μπολουάρτε

23:09

Wall Street: Πέμπτη συνεχή ημέρα απωλειών ο S&P 500 με την ύφεση να «σκιάζει» τις αγορές

22:51

Ουάσινγκτον: Ο Πούτιν δείχνει «ανεύθυνος» μιλώντας «επιπόλαια» για τα πυρηνικά όπλα

22:39

ΗΠΑ: Ισχυρή αύξηση στον καταναλωτικό δανεισμό τον Οκτώβριο

22:14

Ukrenergo: Πάνω από 1.000 πυραύλους και ρουκέτες έχει δεχτεί το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο αλλά ακόμα λειτουργεί

22:08

Πετρέλαιο: Η ενίσχυση των αποθεμάτων καυσίμων έριξε τις τιμές - «Άγγιξαν» χαμηλό έτους WTI και brent

22:01

Συρίγος για ελληνοτουρκικά: «Φοβάμαι το λάθος» - Πόσο πιθανό είναι ένα «θερμό επεισόδιο»

21:49

Κρυπτονομίσματα: «Καμπανάκι» ΕΚΤ - «Πολλαπλές φούσκες που σκάνε η μία μετά την άλλη»

21:38

Σαμαράς: Η παράταξη οφείλει να δώσει ενωμένη την εκλογική μάχη

21:27

Περού: Το Κογκρέσο υπερψήφισε την καθαίρεση του προέδρου Καστίγιο - Τελεί υπό κράτηση

21:18

Κλειστή η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Βέροιας: Οδοφράγματα Ρομά για τον πυροβολισμό του 16χρονου

21:15

Μενέντεζ: «Δεν θα εγκρίνω την πώληση F-16 στην Τουρκία όσο ο Ερντογάν συνεχίζει τις παραβιάσεις»

21:11

Δήμαρχος Κιέβου: Πιθανό ένα σενάριο «Αποκάλυψης» αυτόν τον χειμώνα, αλλά να μην επικρατήσει πανικός

20:57

Πώς θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2075: Η ανάλυση της Goldman Sachs - Oι 4 τάσεις

20:54

Χρυσός: Ανοδικά για 2η σερί ημέρα αλλά παρέμεινε κάτω από τα 1.800 δολάρια

20:39

Γερμανία: «Βαθιά ανησυχία» εκφράζει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος για τη δράση των «Πολιτών του Ράιχ»

20:21

Μελόνι: Δεν τα έχουμε βάλει με τον ρωσικό λαό, τον πολιτισμό ή την ιστορία του

20:18

Καραγιάννης: Ξεκινούν οι εργασίες στο πρώτο κομμάτι του ΒΟΑΚ - Έχουμε να κάνουμε με έργα, όχι με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»

20:07

ΕΕ: 9ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας - Τι περιλαμβάνει

19:57

Με κάτι λιγότερο από ένα δισ. η ΕΚΤ κρατάει -ακόμα- υπό «προστασία» τα ελληνικά ομόλογα

19:56

Generali: Πουλά ιταλικό χαρτοφυλάκιο ασφαλειών ζωής 20 δισ. ευρώ

19:42

Κεραμέως: Έχουμε προκηρύξει τις θέσεις για τους διευθυντές όλων των σχολείων της χώρας

19:39

Γεωργιάδης: Nέες επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ αύριο για το «καλάθι του νοικοκυριού»

19:33

Μιχαηλίδου: Ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης

19:27

Spotify: Το «μυστικό της επιτυχίας» του δισεκατομμυριούχου CEO και συνιδρυτή του

19:15

Στο Ριάντ ο Σι Τζινπίνγκ με στόχο τη σινοαραβική προσέγγιση

19:06

Θεοδωρικάκος για πυροβολισμό 16χρονου: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί επικίνδυνη ταύτιση με το 2008

18:54

Ευρωαγορές: Δεν ανακόπηκε η πτώση - Επιμένουν οι ανησυχίες για την ύφεση