Τα ηλεκτρικά οχήματα μπαίνουν στον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ηλεκτρικά οχήματα μπαίνουν στον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και νοικοκυριών
Ευοίωνες οι προβλέψεις για την ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη για την επόμενη επταετία.

Η απόκτηση ενός ηλεκτρικού οχήματος έχει ενταχθεί στα μελλοντικά σχέδια σχεδόν των μισών Ευρωπαίων οι οποίοι δείχνουν να αναλαμβάνουν και ατομικά δράση στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Automotive Innovation Lab με τίτλο «Άνθρωποι, αυτοκίνητα και κινητικότητα μετά την πανδημία», τα οχήματα μηδενικών εκπομπών θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο η στάση των Ευρωπαίων αλλάζει με το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι φιλοδοξεί να αποκτήσει ένα ηλεκτρικό όχημα και σχεδόν οι μισοί από αυτούς αναμένουν να το αγοράσουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Στην Ελλάδα, ο ρυθμός διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης βαίνει αυξανόμενος με τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να υπερδιπλασιάζονται. Συγκεκριμένα, οι ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, στο μητρώο περιλαμβάνονται 4.474 αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, εκ των οποίων τα 2.256, δηλαδή περισσότερα από τα μισά, έχουν ταξινομηθεί φέτος (έως σήμερα).

Στο πλαίσιο αυτό, η Έρευνα και Ανάπτυξη για τις μπαταρίες, οι υποδομές φόρτισης και η προσαρμογή της αυτοκινητοβιομηχανίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε επίπεδο αγοράς.

Κρίσιμη η επόμενη επταετία για την ηλεκτροκίνηση – Στην πρώτη γραμμή η Ευρώπη

Οι υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές και κανονισμοί, η αύξηση των επενδύσεων από κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες και η μείωση των τιμών των μπαταριών αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Ωστόσο, η έλλειψη υποδομών φόρτισης σε πολλές αναπτυσσόμενες και κάποιες ανεπτυγμένες χώρες αποτελούν τροχοπέδη για την ταχύτερη διείσδυση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην αγορά, μια αγορά η οποία δείχνει να έχει μεγάλη δυναμική κατά την επόμενη επταετία .

Σύμφωνα με μια νέα που δημοσιεύθηκε από την Meticulous Research, η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να φτάσει τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 37,1% από το 2021 ενώ κατ' όγκο, αυτή η αγορά αναμένεται να φτάσει τις 69,3 εκατομμύρια μονάδες έως το 2028.

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατανέμεται στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία-Ειρηνικό, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το 2021, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού εκτιμάται ότι κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε αξία και όγκο, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το μεγάλο μερίδιο αυτής της περιοχής αποδίδεται κυρίως στις αυξανόμενες απαιτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα και συναφείς εγκαταστάσεις φόρτισης, στον αυξανόμενο αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων που προσφέρουν πολυάριθμες λύσεις και υπηρεσίες στον κλάδο της ηλεκτρικής κινητικότητας, σε ελκυστικά προγράμματα κινήτρων για αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στη συμβολή άλλων περιφερειακών παιχτών όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία στις μεταποιητικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Η Ευρώπη, ωστόσο, αναμένεται να καταγράψει το υψηλότερο CAGR σε αξία και όγκο κατά την περίοδο 2021-2028. Η υψηλή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς αποδίδεται στις συνεχείς εξελίξεις στη θέσπιση αυστηρών κανονισμών εκπομπών ρύπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην αυξανόμενη εστίαση των χωρών στη μείωση του αριθμού των συμβατικών αυτοκινήτων στους δρόμους, στο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών φόρτισης και στην αύξηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη στις βιώσιμες οδικές υποδομές μεταφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider