Stockholm Wood City: Ανεβάζει στροφές η πρώτη ξύλινη πόλη της Ευρώπης - Η mega επένδυση

Τα νέα ξύλινα σπίτια, γραφεία, σχολεία και καταστήματα θα εκτείνονται σε μια περιοχή 250 στρεμμάτων.
Stockholm Wood City: Ανεβάζει στροφές η πρώτη ξύλινη πόλη της Ευρώπης - Η mega επένδυση

Ανακοινώθηκε το 2023, όμως πλέον αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα το Stockholm Wood City, η πρώτη ξύλινη πόλη στην Ευρώπη, που θα αποτελέσει το «μεγαλύτερο δρύινο κατασκευαστικό έργο στον κόσμο», σύμφωνα με τον κατασκευαστή της, Atrium Ljungberg, ο οποίος θα επενδύσει περίπου 1,25 δισ. δολάρια στο μεγαλόπνοο σχέδιο που αποδεικνύει πως βιώσιμες κατασκευές αρχίζουν να κατακτούν τη θέση που τους αξίζουν στο πάνθεον των ακινήτων.

Η Σίκλα, μια παλιά βιομηχανική περιοχή στα νότια της Στοκχόλμης η οποία ήταν κάποτε γνωστή για την παραγωγή κινητήρων ντίζελ, μεταμορφώνεται ριζικά μέσα από τη χρήση ξύλου σε όλα τα νέα κτίρια. Μάλιστα, το ξύλο αποτελεί βασικό υλικό για τον σκελετό, τα δάπεδα και τους τοίχους τους για το οίκημα στην σουηδική πρωτεύουσα σύμφωνα με το CNBC, με τα νέα ξύλινα σπίτια, γραφεία, σχολεία και καταστήματα να εκτείνονται σε μια περιοχή 250 στρεμμάτων.

Εικόνα

Ο Χάκαν Χίλενγκρεν, επικεφαλής ανάπτυξης επιχειρήσεων στην Atrium Ljungberg, δήλωσε ότι η Σίκλα στοχεύει να αποτελέσει παράδειγμα για βιώσιμη ανάπτυξη. Ο κατασκευαστικός τομέας παράγει το 37% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, καθιστώντας τον «με διαφορά» τον μεγαλύτερο... ένοχο όσον αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε έναν τομέα όπου μπορούμε να κάνουμε μια αλλαγή, αν μπορούμε να κατασκευάσουμε διαφορετικά και να λειτουργήσουμε τα κτίρια με πιο περιβαλλοντικό τρόπο», τόνισε ο Χίλιγκρεν, ενώ πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο συμβάλλει επίσης στον στόχο της Atrium Ljungberg να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στις κατασκευές της σχεδόν στο μηδέν έως το 2030, εφαρμόζοντας μια «τολμηρή και σκληρή» απόφαση από την εταιρεία, σύμφωνα με τον Hyllengren.

Εικόνα

Μελέτες δείχνουν ότι τα μαζικά ξύλινα κτίρια παράγουν πολύ χαμηλότερες εκπομπές από εκείνα που κατασκευάζονται από χάλυβα ή σκυρόδεμα. Σχεδόν το 70% της σουηδικής επικράτειας αποτελείται από δάση και η ξυλεία χρησιμοποιείται στις κατασκευές εδώ και πολλά χρόνια. «Έχουμε μια στενή πολιτιστική σύνδεση με το δάσος», επεσήμανε ο Όσκαρ Νορέλιους, επικεφαλής αρχιτέκτονας της White Arkitekter, η οποία συνεργάζεται με την Atrium Ljungberg στο έργο.

«Πολλοί Σουηδοί περνούν χρόνο στο δάσος για να χαλαρώσουν και να κάνουν διάφορες δραστηριότητες. Αλλά είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας, όχι μόνο για τις κατασκευές, αλλά και για την ενέργεια, ή τα βιολογικά προϊόντα», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι τα ξύλινα κτίρια είναι «συνήθως ένα μόνο σπίτι εδώ κι εκεί», επομένως η δημιουργία μιας ολόκληρης πόλης από ξύλο είναι κάτι καινούργιο.

Εικόνα

Το πρώτο μέρος της ανάπτυξης, μια οικιστική περιοχή 80 διαμερισμάτων με την ονομασία Kvarter 7, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, ενώ η White Arkitekter εργάζεται πάνω σε σχέδια για το πρώτο κτίριο γραφείων της Σίκλα. Το έργο έχει επίσης άδεια πολεοδομίας για κτίρια διπλής χρήσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα σπίτια θα μπορούσαν να γίνουν γραφεία στο μέλλον, δίνοντας στα κτίρια μια «δεύτερη ζωή», ενώ σχεδόν 2.000 ακόμη διαμερίσματα έχουν προγραμματιστεί για το 2027.