Το «αιώνιο» ρολόι του Mπέζος: Θα χτυπάει 1 φορά ετησίως για 10.000 χρόνια

Αν και γνωστός για τον τεράστιο πλούτο και τον πολυτελή τρόπο ζωής του, όπως τα σούπερ γιοτ και οι luxurius επαύλεις, το εν λόγω πρότζεκτ του βαθύπλουτου οραματιστή, εξυπηρετεί έναν μεγαλόπνοο σκοπό.
Το «αιώνιο» ρολόι του Mπέζος: Θα χτυπάει 1 φορά ετησίως για 10.000 χρόνια

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon επένδυσε 42 εκατομμύρια δολάρια σε ένα εμβληματικό και μεγαλεπήβολο έργο: ένα ρολόι σχεδιασμένο να διαρκεί για 10.000 χρόνια. Το... μακρόπνοο πρότζεκτ είναι υπό κατασκευή μέσα σε ένα βουνό στο Δυτικό Τέξας. Ο ζάμπλουτος επιχειρηματίας ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να φτιάξει το εν λόγω ρολόι το 2011, λέγοντας: «Είναι ένα ιδιαίτερο όραμα, σχεδιασμένο να αποτελέσει ένα σύμβολο, ένα μνημείο για για την ιστορία και το μέλλον».

Η κατασκευή φέρεται να ξεκίνησε το 2018. Το ρολόι ύψους 152 μέτρων, συνιστά όραμα του επιστήμονα Ντάνι Χιλς, ο οποίος ανέπτυξε την ιδέα του ρολογιού των 10.000 ετών το 1995 και το σχεδίασε. Σκοπός είναι να αντέξει στο πέρασμα χιλιάδων ετών. Θα χρησιμοποιεί τους θερμικούς κύκλους της Γης για να τροφοδοτείται με ενέργεια, θα συγχρονίζεται με τον ήλιο κάθε μεσημέρι και θα καταγράφει το έτος, τον αιώνα και τη χιλιετία.

Εικόνα

Αποτελείται από πολλά εξαρτήματα, όπως έναν ηλιακό συγχρονιστή, ένα εκκρεμές, μια γεννήτρια ηχητικών σημάτων και μια σειρά από γρανάζια και καντράν. Η γεννήτρια θα δημιουργήσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια μοναδικές ακολουθίες κουδουνιών, διασφαλίζοντας ότι καμία μέρα δεν θα ακούγεται ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αναγέννηση του Μanna: Από σανατόριο στην Αρκαδία, στα πιο high-design ξενοδοχεία της Ευρώπης

Στόχος είναι να δείχνει την ώρα για τα επόμενα 10.000 έτη, αλλά να χτυπά μόλις μία φορά τον χρόνο και κατασκευάζεται για να αντέχει στις δυνάμεις της φύσης, όπως οι αλλαγές της θερμοκρασίας, η υγρασία και η σκόνη, ενώ η ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου δεν είναι ακόμα γνωστή. Αυτή η ανθεκτικότητα εξασφαλίζει τη μακροζωία και τη λειτουργικότητά του κατά τη διάρκεια των χιλιετιών. Τα περισσότερα εξαρτήματά του είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα και κεραμικά υψηλής τεχνολογίας, επιλεγμένα ειδικά για την αντοχή τους.

Μάλιστα, επειδή το ρολόι βρίσκεται μέσα σ’ ένα βουνό, στην οροσειρά Σιέρα Ντιάμπλο του Δυτικού Τέξας, όταν ολοκληρωθεί, οι επισκέπτες θα πρέπει να κάνουν μια δύσκολη διαδρομή για να φτάσουν έως εκεί. Σύμφωνα με τον Μπέζος, η πεζοπορία μέχρι το πολυπόθητο σημείο, επιλέχθηκε επίτηδες, καθώς οι ταξιδιώτες θα βιώσουν μια εμπειρία που συμβάλλει στον βαθύ στοχασμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σπάει τα ταμεία» το Poor Things: Ανάρπαστη η «χρυσή» ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Ενώ ο Μπέζος είναι γνωστός για τον τεράστιο πλούτο και τον πολυτελή τρόπο ζωής του, όπως τα σούπερ γιοτ και οι luxurius επαύλεις του, το ρολόι συμβολίζει μια εντελώς διαφορετική αξία: τη σημασία του να αφήσεις πίσω μια κληρονομιά για το μέλλον. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει πέντε «επετειακούς θαλάμους», που περιέχουν διαφορετικές μηχανικές κατασκευές. Ο «ετήσιος» θάλαμος θα έχει ένα μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος, ενώ θα υπάρχουν και θάλαμοι «δεκαετίας», «αιώνα», «χιλιετίας» και 10.000 ετών, άδειοι για τις επόμενες γενιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ