Μπουχτήσατε από την πολυκοσμία στις διακοπές; Τα πέντε «Not Hot» μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε

Και δύο νησιά της Ελλάδας ανάμεσα στις προτάσεις της ταξιδιωτικής εταιρείας Intrepid Travel.
Μπουχτήσατε από την πολυκοσμία στις διακοπές; Τα πέντε «Not Hot» μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε

Κουραστήκατε από τα συνηθισμένα αξιοθέατα ή λαχταράτε ένα διάλειμμα από το «ταξιδιωτικό κοπάδι» που κατακλύζει τους τουριστικούς προορισμούς;

Αυτοί οι πέντε ταξιδιωτικοί προορισμοί μπορεί να είναι η απόδραση που αναζητάτε.

Η νέα λίστα «Not Hot» της ταξιδιωτικής εταιρείας Intrepid Travel κυκλοφόρησε - αναδεικνύοντας ταξιδιωτικά σημεία σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται «παραμελημένα» καθώς δεν συγκεντρώνουν στίφη τουριστών.

Ο ετήσιος κατάλογος της εταιρείας επιχειρεί να καταπολεμήσει τον υπερτουρισμό, βοηθώντας τους ταξιδιώτες «να αποφύγουν τα πλήθη και να τους εμπνεύσει να αναζητήσουν διαφορετικές και μοναδικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο, σε κοινότητες που μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από τους επισκέπτες», τόνισε στο CNBC Travel ο Ματ Μπέρνα, πρόεδρος της Intrepid Travel.

Η λίστα του 2024 εφιστά την προσοχή σε δύο προορισμούς στην Ασία, δύο στην Ευρώπη και έναν στην Κεντρική Αμερική.

Κορσική

Εικόνα

Η Κορσική, ένα ορεινό νησί της Μεσογείου, διοικητικά ανήκει στη Γαλλία, και αυτοαποκαλείται ως το «Νησί της Ομορφιάς».

Σε αντίθεση με το κορεσμένο από τουρίστες Ποζιτάνο της Ιταλίας, οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Κορσική μπορούν «να απολαύσουν μια πιο αυθεντική, ήρεμη και καθηλωτική εμπειρία... χωρίς τα αμέτρητα πλήθη τουριστών», αναφέρει η Intrepid Travel.

Αλλά η γοητεία του νησιού εκτείνεται πέρα από τις ακτές του. Η Κορσική είναι επίσης γνωστή για το μονοπάτι πεζοπορίας μήκους 180 χιλιομέτρων - το GR20 - και πολλά άλλα ιστορικά ορόσημα. Το νησί φιλοξενεί έξι φυσικά καταφύγια, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού καταφυγίου Scandola - Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, γνωστό για τα κόκκινα ηφαιστειακά πετρώματα του.

σύμφωνα με το Intrepid, το «μοναδικό μείγμα φυσικής ομορφιάς, πολιτιστικού πλούτου και ιστορικής σημασίας της Κορσικής, την ξεχωρίζει από δημοφιλείς προορισμούς όπως το Ποζιτάνο».

Σεούλ

Εικόνα

Το Τόκιο, η Σιγκαπούρη και η Σεούλ είναι οι τρεις πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ασία το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Euromonitor International.

Το Τόκιο υποδέχθηκε 31,8 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες το 2019, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Ιαπωνίας. Την ίδια χρονιά, 17,5 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν τη Σεούλ της Κορέας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Τουρισμού της Κορέας.

«Το Τόκιο είναι από καιρό ένας δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός, προσελκύοντας ένα μεγαλύτερο φάσμα κοινού, ιδιαίτερα οικογένειες και ταξιδιώτες μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε στο CNBC ο Νικ Λιμ, Διευθύνων Σύμβουλος της The Travel Corporation στην Ασία.

Οι κρατήσεις του Τόκιο από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023 αυξήθηκαν κατά 234%. Αλλά η δημοτικότητα της Σεούλ αυξάνεται. Φέτος, οι κρατήσεις πτήσεων προς Σεούλ αυξήθηκαν κατά 191% - ποσοστό διπλάσιο από το 2022, δήλωσε στο CNBC Travel εκπρόσωπος της Trip.com.

«Οι νεότεροι ταξιδιώτες μπορούν να επιλέξουν τη Σεούλ αντί του Τόκιο, επειδή η πόλη προσφέρει ένα μείγμα παραδοσιακού και σύγχρονου πολιτισμού», είπε ο Λιμ. Η άνοδος της κορεατικής ποπ μουσικής και των κορεάτικων τηλεοπτικών σειρών, έχουν επίσης ενισχύσει την απήχηση της πόλης, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Σεούλ και το Τόκιο παραμένουν πολύ διαφορετικά. Και οι δύο πόλεις είναι «πολιτιστικά πλούσιες με αυθεντικές και μοναδικές εμπειρίες... η επιλογή μεταξύ τους εξαρτάται τελικά από τις ατομικές προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα», κατέληξε ο Λιμ.

Παναμάς

Εικόνα

Ο Παναμάς, μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής που συνορεύει με την Κόστα Ρίκα και την Κολομβία, φιλοξενεί ένα από τα πιο εξελιγμένα έργα μηχανικής στον κόσμο - τη Διώρυγα του Παναμά.

Η πόλη έχει πέντε Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - δύο αρχαιολογικούς χώρους, το Panama Viejo και το Casco Antiguo, και τρία εθνικά πάρκα, τα εθνικά πάρκα Coiba, Darien και La Amistad.

Το Intrepid Travel συνιστά τον Παναμά για όσους επιθυμούν να «βυθιστούν στις τοπικές παραδόσεις, τη λαογραφία και τις σύγχρονες τέχνες... που διαφέρουν από το πιο ευρωπαϊκοκεντρικό πολιτιστικό τοπίο».

Πέρα από ιστορικούς χώρους, επτά κοινότητες ιθαγενών κατοικούν στον Παναμά. Δύο από τις οποίες - στις περιοχές Guna και Emberá - είναι ανοιχτές για τουρίστες, σύμφωνα με τον επίσημο τουριστικό ιστότοπο του Παναμά.

Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Ιόνιο

Εικόνα

Η Ελλάδα είναι γνωστή για τις παραλίες της, τις παράκτιες σπηλιές και το νησιώτικο hopping - το να μετακινείται κάποιος από νησί σε νησί.

Αλλά μακριά από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, τα νησιά από την Κεφαλλονιά μέχρι την Κέρκυρα είναι «ένα γαλήνιο καταφύγιο για τους ταξιδιώτες που αναζητούν μια ήρεμη απόδραση», σύμφωνα με το Intrepid.

Η Κεφαλλονιά και η Κέρκυρα είναι δύο από τα μεγαλύτερα νησιά του Ιονίου, ενώ άλλα 12 είναι διάσπαρτα στη δυτική ακτή της Ελλάδας.

«Τα παρθένα τοπία και οι παρθένες παραλίες των Ιονίων Νήσων, προσφέρουν ένα γαλήνιο καταφύγιο για ταξιδιώτες που αναζητούν μια ήρεμη απόδραση, σε αντίθεση με τους πιο πολυσύχναστους προορισμούς» όπως το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, αναφέρει το Intrepid Travel.

Βόρνεο

Εικόνα

Το Βόρνεο, ένα νησί στη Νοτιοανατολική Ασία, χωρίζεται σε τρεις χώρες - τις Μαλαισία, Μπρουνέι και Ινδονησία.

Το Καλιμαντάν, η ινδονησιακή περιοχή του νησιού, καταλαμβάνει τα δύο τρίτα του, ενώ το Μπρουνέι βρίσκεται μεταξύ δύο πολιτειών της Μαλαισίας - τις Σαραβάκ και Σαμπάχ.

«Ενώ το Μπαλί είναι αναμφίβολα ένας εκπληκτικός προορισμός με τις όμορφες παραλίες και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του, το Βόρνεο προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία που δεν έχει ταίρι της», ανέφερε το Intrepid Travel.

Αν και τα νησιά του νησιωτικού συμπλέγματος μπορεί να είναι κοντά το ένα στο άλλο, είναι πολύ διαφορετικά.

Το Μπαλί θεωρείται ένας καθιερωμένος παραλιακός προορισμός, όπου οι τουρίστες συχνά αφήνουν τις βαλίτσες τους και περνούν τη μέρα τους στην παραλία - αλλά το Βόρνεο επικεντρώνεται στη φύση και τον οικολογικό τουρισμό, ανέφερε ο Λιμ στο CNBC Travel.

«Το Βόρνεο σίγουρα δεν είναι μια εναλλακτική λύση στο Μπαλί… αλλά έχει τα πάντα για να είναι ένα ανερχόμενο hotspot», πρόσθεσε ο Λιμ.

Το νησί, το μεγαλύτερο στην Ασία, φιλοξενεί το παλαιότερο τροπικό δάσος στον κόσμο και το ψηλότερο βουνό της Νοτιοανατολικής Ασίας - το όρος Kinabalu, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ταξιδιωτικής εταιρείας Borneo Eco Tours.

Η Ινδονησία θα μεταφέρει επίσης την πρωτεύουσά της, Τζακάρτα, στη Νουσαντάρα του Βόρνεο έως το 2045.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ