Κέντρα εμμηνόπαυσης: Γιατί οι γυναίκες πληρώνουν 15.000 δολάρια για να τα επισκεφθούν;

Σύμφωνα με το Global Wellness Summit, η αγορά της εμμηνόπαυσης θα έχει αξία 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025.
Κέντρα εμμηνόπαυσης: Γιατί οι γυναίκες πληρώνουν 15.000 δολάρια για να τα επισκεφθούν;

Κέντρα εμμηνόπαυσης: Γιατί οι γυναίκες πληρώνουν 15.000 δολάρια για να τα επισκεφθούν;

Χορός της κοιλιάς, γιόγκα στο δάσος, παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και συναντήσεις με διατροφολόγο. Αυτές είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στα κέντρα εμμηνόπαυσης, μια νέα τάση ευεξίας που δημιουργεί μια σημαντική αγορά στην τουριστική βιομηχανία.

Άνθηση μετά την πανδημία

Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο καθώς ήδη εδώ και χρόνια υπάρχουν κέντρα που βοηθούν τις γυναίκες μέσης ηλικίας να αντιμετωπίσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όμως μετά την πανδημία, τα κέντρα αυτά γνώρισαν πρωτοφανή άνθηση με όλο και περισσότερες γυναίκες να αναζητούν ένα τέτοιο κέντρο κοντά τους.

«Μετά την πανδημία οι καταναλωτές συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους. Η υγεία τους είναι δική τους ευθύνη. Έτσι, αντί να πηγαίνουν απλώς σε ένα spa, οι άνθρωποι άρχισαν να δημιουργούν κέντρα με πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Επιπλέον, υπάρχουν τόσες πολλές γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση» τόνισε στο CNBC Travel η Λίζα Σταρ, σύμβουλος επιχειρήσεων σπα στο Wynne Business Consulting and Education.

Εμμηνόπαυση: Μια αγορά αξίας 600 δισ. δολαρίων

Σύμφωνα με το Global Wellness Summit, η αγορά της εμμηνόπαυσης θα έχει αξία 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025, με περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο γυναίκες να φτάνουν στην εμμηνόπαυση ως τότε.

«Οι γυναίκες παλιότερα πήγαιναν στο spa, έκαναν μασάζ προσώπου και θεραπείες σώματος. Τώρα όμως θέλουμε περισσότερα. Και νομίζω ότι αυτό επιταχύνθηκε από τον Covid», ανέφερε η Σταρ σχολιάζοντας τη νέα τάση. Μία από αυτές τις γυναίκες είναι και η 53χρονη Έμιλυ, η οποία εγγράφηκε στο πρόγραμμα μεταβολικής υγείας του Combe Grove για την εμμηνόπαυση πριν από έξι εβδομάδες στο Bath της Αγγλίας.

Εικόνα

Η Έμιλι πέρασε έξι ημέρες στο αρχοντικό του Combe Grove, μιλώντας με έναν διατροφολόγο, μαθαίνοντας χορό της κοιλιάς, κάνοντας γιόγκα και διαλογισμό στο δάσος μαζί με άλλες επτά γυναίκες.

«Η εμμηνόπαυσή μου συνέπεσε με τον Covid και το lockdown-ένας δύσκολος συνδυασμός είπε στο CNBC η Έμιλι, που πρόσθεσε «Είναι πραγματικά λυτρωτικό το γεγονός ότι ξαφνικά οι άνθρωποι αρχίζουν να μιλούν πραγματικά για την εμμηνόπαυση». Όσο για το κόστος; Οι 6 ημέρες συνολικών δραστηριοτήτων κόστισαν στην Έμιλυ, περίπου 2.400 δολάρια.

Κέντρο εμμηνόπαυσης και για άνδρες;

Αρκετά κέντρα εμμηνόπαυσης πλέον έχουν δημιουργήσει δραστηριότητες και για άνδρες ώστε αν θέλουν να κάνουν μια μικρή απόδραση μαζί με την σύντροφό τους ή να τα επισκεφθούν μόνοι τους χαλαρώνοντας από την καθημερινότητα.

Το «Pause Retreat» της Amilla Maldives επιτρέπει στους άνδρες επισκέπτες να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως ποδηλασία, εξερεύνηση βυθού με αναπνευστήρα και μαθήματα mixology. Τα πακέτα πέντε διανυκτερεύσεων ξεκινούν από 8.610 $ για μονόκλινα δωμάτια.

Ένα άλλο θέρετρο, το Ananda στα Ιμαλάια απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες ενώ ένα πολυτελές κέντρο στην Ινδία έχει δημιουργήσει ένα «Πρόγραμμα επανεξισορρόπησης», που περιλαμβάνει παραδοσιακές κινεζικές θεραπείες, όπως βελονισμό, προγράμματα διατροφής και συνεδρίες διαλογισμού με τιμές από 990 $ ανά διανυκτέρευση έως και 4.250 $ ανά διανυκτέρευση για μια βίλα δύο υπνοδωματίων.

Το πρόγραμμα έχει σημειώσει αύξηση 73% στις εγγραφές το 2023 σε σύγκριση με πέρυσι — κυρίως από γυναίκες στα 40 τους, ανέφερε ο Μαχές Ναταρατζάν, COO της εταιρείας, που σημείωσε μάλιστα πως ένας επισκέπτης εγγράφηκε σε ένα πρόγραμμα 11 διανυκτερεύσεων, ξοδεύοντας 16.675 $...

Βοηθούν τα κέντρα στην εμμηνόπαυση;

Οι υψηλές τιμές που συνοδεύουν αυτά τα κέντρα εύλογα προκαλούν την ερώτηση; Βοηθούν τα κέντρα αυτά στην καλύτερη διαχείριση της εμμηνόπαυσης;

Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν τεχνικές γνωστικής συμπεριφοράς όπως ο διαλογισμός, η αναπνοή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματά τους, είπε η Δρ Χέδερ Χιρς που ειδικεύεται στη θεραπεία της υγείας των γυναικών και της εμμηνόπαυσης.

Αλλά το όφελος μπορεί να είναι πιο ψυχολογικό, τόνισε χαρακτηριστικά. «Ως γυναίκες στη μέση ηλικία, είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίζουμε όλους τους άλλους. Αυτό είναι που βλέπω ως μια από τις πιο θετικές πτυχές αυτών των ταξιδιών είναι η ιδέα της αυτοφροντίδας. Ξοδεύεις χρόνο και χρήμα για τον εαυτό σου, εκεί που αφήνεις την οικογένειά σου και πηγαίνεις να συναντήσεις άλλες γυναίκες στην ίδια ηλικία, οι οποίες μπορεί επίσης να παλεύουν με παρόμοια είδη πραγμάτων. Νομίζω ότι αυτό είναι υπέροχο», σχολίασε η Χιρς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη της Σταρ: «Κανείς δεν πιστεύει ότι πρόκειται να πάει σε ένα κέντρο για την εμμηνόπαυση και να επιστρέψει και να μην έχει εμμηνόπαυση, σωστά;», είπε. «Αλλά θα σας διδάξει στρατηγικές για το πώς να τη διαχειρίζεστε καλύτερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ