Βρετανικό Μουσείο: Κλεμμένα αντικείμενα πωλούνται στο eBay για 47 ευρώ - Ύποπτος ο έφορος ελληνικών αρχαιοτήτων

Κλεμμένα αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο εντοπίστηκαν να πωλούνται στο eBay για μόλις 47 ευρώ. Μερικά από αυτά είχαν εμφανιστεί στον ιστότοπο δημοπρασιών από το 2016, ενώ το μουσείο απέλυσε ήδη έναν έφορο ελληνικών αρχαιοτήτων ως ύποπτο για την υπεξαίρεση.
Βρετανικό Μουσείο: Κλεμμένα αντικείμενα πωλούνται στο eBay για 47 ευρώ - Ύποπτος ο έφορος ελληνικών αρχαιοτήτων

Τουλάχιστον ένα αντικείμενο που είχε κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο, αξίας έως και 50.000 λιρών (58.600 ευρώ περίπου) βγήκε προς πώληση στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου eBay για μόλις 40 λίρες (47 ευρώ περίπου), σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.

Διαβάστε ακόμα: Emily Fisher Landau - Γιατί Christie's και Sotheby's πασχίζουν πάση θυσία να αποκτήσουν τη συλλογή έργων τέχνης της;

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του μουσείου στις 16 Αυγούστου, η πλειονότητα των αγνοουμένων, κλεμμένων και κατεστραμμένων αντικειμένων είναι μικρά κομμάτια «χρυσών κοσμημάτων από ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα», τα οποία φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς. Κανένα από αυτά δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα.

Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα εμφανίζονταν σε λίστες στο eBay τουλάχιστον από το 2016, με την Telegraph να αναφέρει ότι ειδικός αρχαιοτήτων μετέφερε πριν από τρία χρόνια στους υπεύθυνους του Βρετανικού Μουσείου τις υποψίες του ότι ένα μέλος του προσωπικού έκλεβε κομμάτια από την αποθηκευμένη συλλογή.

Το 2016, ένα ρωμαϊκό κόσμημα από ημιπολύτιμους λίθους όνυχα εισήχθη προς πώληση στο eBay με ελάχιστη τιμή 40 λίρες (47 ευρώ περίπου). Η καταχώριση δεν προσέλκυσε προσφορές. Έμπορος, ωστόσο, δήλωσε στην Telegraph η πραγματική του αξία ήταν μεταξύ 25.000 και 50.000 λιρών (30.000 και 58.600 ευρώ περίπου).

Όπως ήταν φυσικό, ο εντοπισμός των αγνοούμενων αντικειμένων, ώθησε το μουσείο να αναθεωρήσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας του. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον ενός απολυμένου μέλους του προσωπικού και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τη Διοίκηση Οικονομικού Εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Λίγο αφότου το μουσείο ανακοίνωσε την απόλυση του ύποπτου υπαλλήλου, τόσο οι Times του Λονδίνου όσο και η Daily Telegraph ταυτοποίησαν τον έφορο ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων Πίτερ Τζον Χιγκς ως το ανώνυμο πρόσωπο.

Πριν από την απόλυσή του από το μουσείο νωρίτερα φέτος, ο Χιγκς είχε εργαστεί στο ίδρυμα για περισσότερα από 30 χρόνια, οργανώνοντας μεγάλες εκθέσεις και γράφοντας βιβλία. Η οικογένειά του υποστήριξε στην Telegraph ότι ήταν αθώος και ότι «συνετρίβη» από την απώλεια της θέσης υψηλού προφίλ την οποία κατείχε για τρεις δεκαετίες.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το 2013, ο Χιγκς είχε υπηρετήσει ως εμπειρογνώμονας του Βρετανικού Μουσείου για ένα άγαλμα που είχε κατασχεθεί από τις τελωνειακές αρχές στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Ο Χιγκς είχε αναφέρει τότε στον Guardian πως αμέσως αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για ένα μαρμάρινο άγαλμα 2.000 ετών μιας Ελληνίδας θεάς. Το σπάνιο ταφικό άγαλμα επαναπατρίστηκε στη Λιβύη το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ