«Oppenheimer»: Τα vintage ρολόγια της Hamilton πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο τελευταίος ρόλος της Hamilton έρχεται τώρα στην ταινία «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν. Τα ρολόγια που εμφανίζονται στην ταινία δεν προέρχονται από τα αρχεία της εταιρείας, αλλά αναζητήθηκαν και στη συνέχεια δανείστηκαν από συλλέκτες vintage μοντέλων.
«Oppenheimer»: Τα vintage ρολόγια της Hamilton πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν

Τα ρολόγια στις κινηματογραφικές ταινίες είναι για τους άντρες ό,τι τα κοσμήματα για τις γυναίκες: τα αντικείμενα εκείνα που προσθέτουν αυθεντικότητα και προσδιορίζουν τον χαρακτήρα. Δεν υπάρχει, ίσως, πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Τζέιμς Μποντ. Στο ενδέκατο βιβλίο του Ίαν Φλέμινγκ, «On Her Majesty's Secret Service», που δημοσιεύτηκε το 1963, αναφέρεται το εξής: «Ο Τζέιμς κοιτάζει το βαρύ Rolex Oyster Perpetual με μεταλλικό μπρασελέ καθώς ξυπνά στη μέση της νύχτας». Από εκείνη την αναφορά, ο Φλέμινγκ παραμένει πιστός σε όλες τις μελλοντικές περιπέτειες του 007.

Διαβάστε ακόμα: Κριστιάνο Ρονάλντο - Επενδύει άγνωστο ποσό στο διάσημο ηλεκτρονικό κατάστημα ρολογιών Chrono24

Ο αρχικός ενσαρκωτής του Μποντ, ο Σον Κόνερι, φόρεσε ένα Rolex Submariner στην πρώτη από τις ταινίες, το «Dr No» του 1962, και συνέχισε να το φορά στις επόμενες έξι περιπέτειες που πρωταγωνίστησε ως Μποντ. Αργότερα, ο 007 του Ρότζερ Μουρ φορούσε Seiko μέχρι το 1995, όταν η OMEGA κέρδισε –με το αζημίωτο- τη μόνιμη θέση στον καρπό του Πιρς Μπρόσναν και του Ντάνιελ Κρεγκ ως το επίσημο ρολόι του βρετανού πράκτορα.

Οι Cartier, Rolex, IWC Schaffhausen και Bremont είναι μάρκες που βλέπουμε σε ταινίες από την ακμή του Χόλιγουντ μέχρι τον σύγχρονο κινηματογράφο, και μερικά από αυτά τα ρολόγια ανήκαν σε ηθοποιούς που τα φορούσαν τόσο στη μεγάλη οθόνη όσο και στην πραγματική τους ζωή.

Κατά συνέπεια, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μια καινοτόμος αμερικανική μάρκα με ελβετική ακρίβεια, η Hamilton, ιδρύθηκε στο Λάνκαστερ της Πενσυλβάνια, το 1892. Η φίρμα ανέλαβε το συγχρονισμό των πρώτων σιδηροδρόμων αλλά και τη χρονομέτρηση των πρωτοπόρων της αεροπορίας, ενώ η συνεργασία της με την κινηματογραφική βιομηχανία χρονολογείται από το 1932. Ο τελευταίος ρόλος της Hamilton έρχεται τώρα στην ταινία «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν, η οποία βγήκε στους κινηματογράφους στις 21 Ιουλίου 2023.

Το ενδιαφέρον με τα ρολόγια της ταινίας είναι ότι αντί να προέρχονται από τα τεράστια αρχεία της εταιρείας, αναζητήθηκαν και στη συνέχεια δανείστηκαν από συλλέκτες vintage ρολογιών. Όπως αναφέρει η Hamilton, «αξιοποιώντας το δίκτυο των ενθουσιωδών συλλεκτών μας, αντλήσαμε έξι vintage αναφορές, αξιοποιώντας ρολόγια συγκεκριμένης περιόδου από τις δεκαετίες του 1930 και του 1940».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Hamilton αναλαμβάνει ένα ρόλο στις ταινίες του Νόλαν, καθώς ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης έχει ξανασυνεργαστεί με την εταιρεία στις προηγούμενες ταινίες του «Interstellar» και «Tenet».

Σε ένα προωθητικό βίντεο ο Νόλαν μιλάει για τη δημιουργία της ταινίας και εξηγεί: «Είχαμε μια εξαιρετική εμπειρία δουλεύοντας με τη Hamilton στο παρελθόν. Στο “Oppenheimer”, ήταν πραγματικά μια περίπτωση αναδημιουργίας της ιστορίας, καθώς κοιτάξαμε πραγματικά πίσω στην πορεία της Hamilton και στο τι θα φορούσαν αυτοί οι χαρακτήρες εκείνη τη στιγμή. Οι άνθρωποι της Hamilton ήταν απίστευτα χρήσιμοι στην εξασφάλιση των κατάλληλων ρολογιών για αυτούς τους χαρακτήρες. Είναι αυτό το είδος λεπτομερούς δουλειάς, σε συνδυασμό με όλη την ενδυματολογική επιμέλεια και το σκηνικό της ταινίας, που δημιουργεί μια ωραία, απτική, συγγενή αίσθηση, κάνοντας ταυτόχρονα το αποτέλεσμα ιστορικά ακριβές».

Τα ρολόγια επιλέχθηκαν για τους τρεις βασικούς χαρακτήρες ώστε «το καθένα να ενσωματώνει το αμερικανικό design με την άνθηση του στυλ Art Deco. Οι αναφορές εξισορροπούν την επιστημονική ακρίβεια και εστιάζουν σε ένα πρωτοποριακό πνεύμα ατομικότητας», αναφέρει η Hamilton.

Η ταινία διαδραματίζεται από τη δεκαετία του 1920 και έπειτα και βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο «American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer» των Κάι Μπιρντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν και πρωταγωνιστεί ο Κίλιαν Μέρφι ως Τζ. Ρομπερτ Όπενχαϊμερ και η Έμιλι Μπλαντ ως η σύζυγός του, βιολόγος και βοτανολόγος Κάθριν «Κίτι» Όπενχαϊμερ.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ματ Ντέιμον υποδύεται τον στρατηγό Λέσλι Γκροβς Τζούνιορ, διευθυντή του Manhattan Project, και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, υποδύεται τον Λιούις Στράους, ιδρυτικό επίτροπο της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ. Το καστ περιλαμβάνει επίσης άλλους βραβευμένους ηθοποιούς σε διάφορους ρόλους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία της Hamilton με την ταινία «Oppenheimer» αλλά και τα ρολόγια που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή, μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα της Hamilton.