Nirvana: 600.000 πουλήθηκε η σπασμένη κιθάρα του Κερτ Κομπέιν από το θρυλικό άλμπουμ «Nevermind»

Η εμβληματική «αριστερόχειρη» κιθάρα Fender Stratocaster του Κερτ Κομπέιν που καταστράφηκε ενώ οι πρωτοπόροι του grunge έφτιαχναν το άλμπουμ «Nevermind» πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Julien’s Auctions για 595.900 δολάρια.
Nirvana: 600.000 πουλήθηκε η σπασμένη κιθάρα του Κερτ Κομπέιν από το θρυλικό άλμπουμ «Nevermind»

Μια ηλεκτρική κιθάρα Fender Stratocaster την οποία είχε σπάσει ο frontman των Nirvana, Κερτ Κομπέιν, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Lulien’s Auctions για 595.900 δολάρια, ποσό δεκαπλάσιο από εκείνο της αρχικής εκτίμησης.

Διαβάστε ακόμα: Πολ Νιούμαν - 100 προσωπικά του αντικείμενα από τις ημέρες του στις πίστες αγώνουν βγαίνουν τώρα σε δημοπρασία

Η εμβληματική «αριστερόχειρη» κιθάρα καταστράφηκε ενώ οι πρωτοπόροι του grunge έφτιαχναν το σημαντικό άλμπουμ τους «Nevermind» στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Επανασυναρμολογημένη αλλά χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, η Fender αναμενόταν να πουληθεί μεταξύ 60.000 και 80.000 δολαρίων στη δημοπρασία του Julien’s Auctions που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαίου στο Hard Rock Cafe της Νέας Υόρκης.

Στην κιθάρα διακρίνονται οι υπογραφές των τριών μελών των Nirvana – Κερτ Κομπέιν, Κριστ Νοβοσέλικ και Ντέιβ Γκρολ- μαζί με μια επιγραφή του Κομπέιν που απευθύνεται στον αείμνηστο τραγουδιστή των «Screaming Trees», Μαρκ Λάνεγκαν. Σύμφωνα με τoν οίκο δημοπρασιών, ο Cobain έδωσε την κιθάρα στον Λάνεγκαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας «Nevermind» των Nirvana το 1992.

Ο Κομπέιν, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1994 σε ηλικία 27 ετών, ήταν γνωστός για τις φρενήρεις ζωντανές εμφανίσεις του, κατά τη διάρκεια των οποίων, μάλιστα, είχε καταστρέψει αρκετές κιθάρες.

Μια χειρόγραφη λίστα των Nirvana από το ντεμπούτο του συγκροτήματος «Smells Like Teen Spirit» το 1991, πωλήθηκε επίσης στην ίδια δημοπρασία το Σάββατο για 50.800 δολάρια, δώδεκα φορές πάνω από την αρχική εκτίμηση.

Μια άλλη κιθάρα, με την οποία ο Κομπέιν είχε εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της θρυλικής ζωντανής ακουστικής συναυλίας στο MTV Unplugged το 1993, μόλις πέντε μήνες πριν από το θάνατό του, πουλήθηκε πριν από δύο χρόνια για 6 εκατ. δολάρια.

Εκτός από τη σπασμένη κιθάρα του Κομπέιν, δεκάδες άλλα μουσικά αναμνηστικά πουλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης δημοπρασίας του Julien’s Auctions. Ανάμεσα σ’ αυτά κιθάρες με τις οποίες είχαν εμφανιστεί οι Μπόνο και Έντι Βαν Άλεν, καθώς και το σακάκι του Μάικλ Τζάκσον από την περιοδεία «Dangerous World Tour».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ