Υπερηχητικές πτήσεις: Με 9 φορές την ταχύτητα του ήχου θα πετάει το αεροπλάνο «Stargazer» που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ

Πτήση μίας ώρας από Νέα Υόρκη στο Τόκιο θα εκτελεί το νέο υπερηχητικό αεροπλάνο της εταιρείας Venus Aerospace. Το «Stargazer» θα χρησιμοποιεί κινητήρες περιστρεφόμενης έκρηξης και θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 11.112 χλμ./ώρα σε ύψος 52.000 χλμ..
Υπερηχητικές πτήσεις: Με 9 φορές την ταχύτητα του ήχου θα πετάει το αεροπλάνο «Stargazer» που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ

Ένα υπερηχητικό αεροπλάνο που θα μπορεί να μεταφέρει περίπου δώδεκα επιβάτες, με ταχύτητα πτήσης 9 Mach, εννέα φορές δηλαδή την ταχύτητα του ήχου, κατασκευάζει η Venus Aerospace, μια αεροναυπηγική εταιρεία με έδρα το Χιούστον των ΗΠΑ. Το «Stargazer», το οποίο έχει μήκος 46 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα, θα μπορεί να ταξιδεύει μεταξύ δύο πόλεων στον κόσμο, πετώντας με 6.905 μίλια/ώρα (11.112 χλμ./ώρα περίπου) σε υψόμετρο 52.000 χλμ..

Διαβάστε ακόμα: Διαστημικός τουρισμός - Ταξίδια με αερόστατο 250 χλμ. πάνω από τη Γη και εισιτήριο 120.000 ευρώ υπόσχεται η Zephalto

Ο συνιδρυτής της Venus και CTO της εταρείας, Andrew Duggleby, σχεδιάζει να μεταφέρει το «Stargazer» από την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα με μια μηχανή περιστρεφόμενης έκρηξης, η οποία μπορεί να αναπτύξει 20.000 περιστροφές ανά δευτερόλεπτο.

«Περιστρεφόμενη έκρηξη σημαίνει ότι η υπερηχητική καύση συμβαίνει συνεχώς μέσα στον κινητήρα και το βίντεό μας δείχνει το κύμα έκρηξης να κινείται γύρω από τον κινητήρα με υπερηχητικές ταχύτητες», σημείωσε η εταιρεία μετά την πρόσφατη επιτυχημένη δοκιμή ενός πρωτοτύπου στα κεντρικά γραφεία του διαστημικού αεροδρομίου στο Χιούστον.

Η τεχνολογία των κινητήρων περιστρεφόμενης έκρηξης, οι οποίοι καταναλώνουν 20% λιγότερα καύσιμα από έναν συμβατικό κινητήρα, υποστηρίζεται από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν.
Παρόλα αυτά, στη δοκιμή της Venus ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε προωθητικό αποθηκευόμενο σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που θα κάνει τον κινητήρα πιο βιώσιμο για χρήση σε αεροσκάφη. «Πλέον έχουμε τόσο τις τεχνικές γνώσεις όσο και τη μηχανική για να προχωρήσουμε πλήρως στα επόμενα βήματα ανάπτυξης και δοκιμών πτήσης», δήλωσε ο Duggleby.

Εικόνα

Το βάρους 68.000 κιλών «Stargazer» θα απογειώνεται χρησιμοποιώντας συμβατικούς κινητήρες τζετ, ωστόσο μόλις φτάσει στο κατάλληλο ύψος θα μεταβαίνει σε πυραυλοκίνηση. Μολονότι ο αεροδιάδρομος που θα χρησιμοποιεί το αεροσκάφος για να πραγματοποιεί το κύριο μέρος της πτήσης του δεν είναι τεχνικά στην άκρη του διαστήματος ή της γραμμής Κάρμαν (100 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης), θα είναι αρκετά ψηλά ώστε οι επιβάτες να μπορούν να διακρίνουν τόσο την καμπύλη του πλανήτη όσο και το μαύρο κενό του διαστήματος.

«Το “Stargazer” αντιπροσωπεύει μια βασική πρόοδο προς τα ιπτάμενα συστήματα, τόσο για αμυντικές εφαρμογές όσο και για εμπορικά ταξίδια υψηλής ταχύτητας», δήλωσε ο Jim Bridenstine, πρώην διαχειριστής της NASA και μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, μετά τη δοκιμή του πειραματικού κινητήρα.

Η Venus Aerospace αναπτύσσει το υπερηχητικό αεροσκάφος από το 2020, έχοντας συγκεντρώσει 33 εκατ. δολάρια για την κατασκευή του. Η εταιρεία θα ξεκινήσει τώρα τις υπερηχητικές δοκιμές πτήσης με ένα drone 6 μέτρων το οποίο ευελπιστεί να αναπτύξει ταχύτητα 5 Mach. Το πρωτότυπο «Stargazer» θα κατασκευαστεί αργότερα, αν και δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί κάποιο χρονικό πλαίσιο.

Η ιδέα του υπερηχητικού business-jet αποτελεί επίκεντρο έρευνας και από άλλες εταιρείες, όπως η Sierra Space, η οποία κατασκευάζει το «Dream Chaser» και η Hermeus με έδρα την Ατλάντα, η οποία εργάζεται σε ένα αεροσκάφος 5 Mach το οποίο ονομάζει «Quarterhorse». Η Διαστημική Εταιρεία Μεταφορών της Κίνας αναπτύσσει, επίσης, ένα τζετ 12 επιβατών που μπορεί να πετάξει με ταχύτητα 4.350 μιλίων την ώρα (7.000 χλμ./ώρα περίπου), για να ταξιδέψει, για παράδειγμα, από τη Νέα Υόρκη στο Πεκίνο σε μία ώρα.

Εικόνα

Τέλος, η Virgin Galactic σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το υπερηχητικό αεροσκάφος της για να μεταφέρει επιβάτες μεταξύ μακρινών πόλεων. Το αεροσκάφος «Unity 2» της εταιρείας ξεπέρασε την προηγούμενη μέγιστη ταχύτητα του Concorde των 2,02 Mach το 2018 φτάνοντας τα 2,47 Mach.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «Stargazer» μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Venus Aerospace.