Sotheby's: Σε δημοπρασία η ιστορική Jaguar XK120 του 1952 του βασιλιά του Χόλιγουντ, Clark Gable

Ένα από τα διασημότερα αυτοκίνητα στον κόσμο, η Jaguar XK 120 του 1952 που ανήκε στον ηθοποιό Clark Gable, βγαίνει τώρα σε δημοπρασία από τον οίκο RM Sotheby’s. Η τιμή του άψογα διατηρημένου μοντέλου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 350.000 και 500.000 ευρώ.
Sotheby's: Σε δημοπρασία η ιστορική Jaguar XK120 του 1952 του βασιλιά του Χόλιγουντ, Clark Gable

Το αγαπημένο αυτοκίνητο του «βασιλιά» του Χόλιγουντ, Clark Gable, πρόκειται να βγει σε δημοπρασία αυτόν το μήνα από τον οίκο RM Sotheby’s. Η Jaguar XK 120 του 1952 θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που δημιουργήθηκαν ποτέ και η δημοτικότητά της ενισχύθηκε περαιτέρω από τη σχέση του μοντέλου με σύγχρονες προσωπικότητες, η πιο διάσημη από τους οποίες ήταν ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Όσα παίρνει ο Άνεμος».

Διαβάστε ακόμα: Μια ανεκτίμητη συλλογή με 230 κλασικά αυτοκίνητα μόλις βρέθηκε κρυμμένη σε μια αποθήκη στην Ολλανδία

Γνωστός θαυμαστής των XK 120s, καθώς είναι γνωστό ότι κατείχε τουλάχιστον δύο, ο Gable παρήγγειλε αυτήν την το Jaguar στο λυκόφως της καριέρας του. Το μοντέλο ήταν εκείνη την εποχή το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο, σε μια εποχή πρώιμης μεταπολεμικής αισιοδοξίας.

Το μοντέλο με αριθμό πλαισίου 672282 καταχωρήθηκε με τον κωδικό «MDU 420». Διέθετε έναν εξαιρετικά κομψό χρωματικό συνδυασμό (Battleship Grey αμάξωμα με ένα κόκκινο εσωτερικό) και παραδόθηκε στο διάσημο ιδιοκτήτη του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Never Let Me Go».

Εικόνα

Η αγάπη του Gable για τα σπορ αντικατοπτρίζεται στις κατά παραγγελία αναβαθμίσεις που διέθετε το XK 120: ακτινωτές ζάντες, περσίδες στο καπό, καθώς και μια προσαρμοσμένη σχάρα αποσκευών για τα μπαστούνια του γκολφ του ηθοποιού, η οποία ικανοποιήθηκε από το εργοστάσιο έπειτα από δική του απαίτηση.

Εικόνα

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, ο Gable χρησιμοποίησε το αυτοκίνητο για να πραγματοποιήσει ταξίδια σε όλη την Ευρώπη. Ένα από αυτά τράβηξε την προσοχή του Τύπου καθώς περιόδευε με τη φημολογούμενη αρραβωνιαστικιά του, Suzanne Dadolle, οδηγώντας από το Παρίσι στη Ρώμη, συμπεριλαμβανομένης μιας διαμονής τριών εβδομάδων στη Villa d'Este. Όταν, ωστόσο, ο ηθοποιός ανακάλυψε ότι η Dadolle είχε αποκαλύψει στον Τύπο τον αρραβώνα τους, διέκοψε τη σχέση τους και επέστρεψε με το XK 120 στις ΗΠΑ πριν από το τέλος του 1953.

Εικόνα

Με την επιστροφή του στην Καλιφόρνια ο Gable πούλησε το XK 120 στον Irving Robbins Jnr. Μεταξύ 1954 και 1982 είναι γνωστό ότι αυτό το XK 120 εξήχθη στη Νότια Αφρική όπου τελικά αγοράστηκε από κάτοικο της Ελβετίας.

Λίγο αργότερα, το 1982, αγοράστηκε από τον πατέρα του Robbins, ο οποίος το οδηγούσε στους δρόμους του St Gallen. Μέχρι το 2011, το XK 120 είχε αρχίσει να δείχνει έντονα σημάδια γήρανσης. Ο ιδιοκτήτης του επικοινώνησε με τον παγκοσμίου φήμης συντηρητή της Jaguar, Georg Donni, ο οποίος ανακάλυψε τη σημαντική ιστορία του αυτοκινήτου και ξεκίνησε εργασίες πλήρους επαναφοράς του στην παλιά του δόξα.

Εικόνα

Χάρη στη δουλειά του Donni, η οποία διήρκεσε σχεδόν πέντε χρόνια και κόστισε πάνω από 400.000 ελβετικά φράγκα (408.000 ευρώ περίπου με τη σημερινή ισοτιμία), το «MDU 420» θεωρείται σήμερα ένα από τα καλύτερα XK 120 που υπάρχουν ακόμη.

Εικόνα

Η εκτεταμένη αποκατάσταση δεν επανέφερε μόνο το αυτοκίνητο στην αρχική του μορφή, αλλά κατά τη διάρκειά της επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητα του αμαξώματος, του πλαισίου και του κινητήρα με τους αντίστοιχους αριθμούς.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2016, ακριβώς στην ώρα της διάσημης έκθεσης κλασσικών αυτοκινήτων Concorso d'Eleganza Villa d'Este, όπου η επανεμφάνιση της Jaguar έπειτα από χρόνια απουσίας απέσπασε ομόφωνους επαίνους.

Εικόνα

Το αυτοκίνητο εκτέθηκε στην κατηγορία «Cars of the Stars – From the Silver Screen to the Studio Lot», έχασε ωστόσο από τη Ferrari 275 GTB/4 που ανήκε κάποτε στον Steve McQueen (η οποία θα προσφερθεί επίσης σε δημοπρασία του οίκου RM Sotheby’s στο Μοντερέι από τις 18 έως τις 19 Αυγούστου 2023).

Εικόνα

Από τη στιγμή της επιστροφής της στο προσκήνιο, η υπέροχη Jaguar εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση. Ένα από τα πιο διάσημα XK 120 που υπάρχουν και μεταξύ των ελάχιστων αυτοκινήτων που συνδυάζουν τέτοια γοητεία, πρωτοτυπία και ιστορία, το «MDU 420» αναμένεται να δημοπρατηθεί από τον οίκο RM Sotheby’s στις 20 Μαίου στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας. Η τελική τιμή του εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 350.000 και 500.000 ευρώ.

Εικόνα

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα του RM Sotheby’s.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ