Eternal Pink: Το σπάνιο ροζ διαμάντι των 35 εκατ. δολαρίων βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's

Ένα σπάνιο ροζ διαμάντι 10,57 καρατίων με το όνομα «Eternal Pink» βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη. Η τελική τιμή του θα μπορούσε να φτάσει τα 35 εκατ. δολάρια, τοποθετώντας το στη λίστα με τα πολυτιμότερα πετράδια που έχουν δημοπρατηθεί ποτέ.
Eternal Pink: Το σπάνιο ροζ διαμάντι των 35 εκατ. δολαρίων βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's

Το «Eternal Pink», ένα εσωτερικά άψογο, φανταχτερό, ζωηρό ροζ διαμάντι 10,57 καρατίων, θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's της Νέας Υόρκης στις 8 Ιουνίου. Οι εκτιμήσεις για την τελική τιμή πώλησής του τοποθετούνται στα 35 εκατ. δολάρια, η οποία, αν επιτευχθεί, θα το καταστήσουν ως ένα από τα πιο πολύτιμα πετράδια που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία.

Διαβάστε ακόμα: Billionaire Timeless Treasure - Η Jacob & Co. μόλις παρουσίασε ένα διαμαντένιο ρολόι κατάλληλο για δισεκατομμυριούχους

Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby's, η εκτιμώμενη τιμή ανά καράτι ξεπερνά τα 3,3 εκατ. δολάρια, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο προβλεπόμενο ποσό που έχει διατυπωθεί ποτέ σε εκτίμηση προ πώλησης για διαμάντι ή πολύτιμο λίθο.

Ο Κουίγκ Μπρούνινγκ, επικεφαλής της Sotheby's Jewelry στην Αμερική, διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για το πιο ζωντανό ροζ διαμάντι που έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην αγορά. «Αυτό το χρώμα είναι η πιο όμορφη και συμπυκνωμένη απόχρωση του ροζ σε διαμάντια που έχω δει ποτέ».

Εικόνα

Το διαμάντι σε ορθογώνιο σχήμα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ από 1 έως 7 Απριλίου για να συμπέσει με την 50ή επέτειο της παρουσίας του Sotheby's στην Ασία. Στη συνέχεια, το πετράδι θα ταξιδέψει στο Ντουμπάι, τη Σιγκαπούρη, τη Σαγκάη, την Ταϊβάν και τη Γενεύη προτού θα προσφερθεί ως το κορυφαίο αντικείμενο στη δημοπρασία του Sotheby's με τίτλο «New York Magnificent Jewels» στις 8 Ιουνίου.

Η ακατέργαστη πέτρα 23,78 καρατίων από την οποία προέκυψε το «Eternal Pink», εξορύχθηκε από την εταιρεία De Beers στο ορυχείο Damtshaa στη Μποτσουάνα. Ο κατασκευαστής διαμαντιών, Diacore, χρειάστηκε έξι μήνες για να κόψει και να γυαλίσει το διαμάντι στη σημερινό του μορφή, την οποία ο οίκος δημοπρασιών περιγράφει ως «τσίχλα».

Το «Eternal Pink» δεν είναι το πρώτο ροζ διαμάντι που δημοπρατείται από τον Sotheby's. Τον Απρίλιο του 2017 στο Χονγκ Κονγκ, ο οίκος δημοπρασιών είχε πουλήσει σε τιμή ρεκόρ το «Pink Star», ένα οβάλ διαμάντι μικτής κοπής 59,60 καρατίων. Η τελική του τιμή έφτασε τα 71,2 εκατ. δολάρια, ποσό που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ δημοπρασίας για ένα διαμάντι και οποιοδήποτε πολύτιμο λίθο ή κόσμημα.

Εικόνα

Πιο πρόσφατα, ο οίκος Sotheby's πούλησε το «Williamson Pink Star», ένα φανταχτερό ζωηρό ροζ και εσωτερικά άψογο διαμάντι 11,15 καρατίων, για 57,7 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία μεμονωμένης παρτίδας, και πάλι στο Χονγκ Κονγκ, στις 8 Οκτωβρίου 2022, επιτυγχάνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ τιμής ανά καράτι για οποιοδήποτε διαμάντι ή πολύτιμο λίθο, με περισσότερα από 5,1 εκατομμύρια δολάρια.

Τα χρωματιστά διαμάντια συνεχίζουν να αποσπούν υψηλές τιμές στις δημοπρασίες, με τα εξαιρετικά ροζ και μπλε διαμάντια να πρωτοστατούν, λόγω της σπανιότητάς τους, σύμφωνα με τους Sotheby’s.

Από όλα τα διαμάντια που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για εξέταση στο Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής, λιγότερο από το 3% ταξινομούνται ως χρωματιστά. Μέσα σε αυτά, τα ροζ αποτελούν τα πιο σπάνια, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα διαμάντι άνω των 10 καρατίων, με έντονο χρώμα, εσωτερικά άψογη διαύγεια και ταξινομημένο ως «ζωηρό ροζ», την υψηλότερη δηλαδή διαβάθμιση που μπορεί να έχει ένα ροζ διαμάντι.