Lamborghini Trattori Centenario: Ένα τρακτέρ-έργο τέχνης αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της

Ο καλλιτέχνης Άντλερ Καπέλι δημιούργησε πέντε «γλυπτά» βασισμένα σε ένα εμβληματικό όχημα της Lanborghini που προηγήθηκε της κληρονομιάς της φίρμας στα σπορ αυτοκίνητα: to τρακτέρ. Ένα από αυτά διατίθεται τώρα προς πώληση αντί 490.497 ευρώ.
Lamborghini Trattori Centenario: Ένα τρακτέρ-έργο τέχνης αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της

Το 2016 ήταν η χρονιά που ο ιδρυτής της Lamborghini, Φερούτσιο Λαμποργκίνι θα γιόρταζε τα 100ά γενέθλιά του (πέθανε το 1993). Για να τιμήσει την περίσταση, η θρυλική ιταλική φίρμα κυκλοφόρησε μόνο 40 μονάδες (20 coupe και 20 roadster) ενός από τα πολυπόθητα πλέον αυτοκίνητά της: του Centenario.

Διαβάστε ακόμα: Lamborghini - Γιορτάζει 60 χρόνια με τρία limited edition Huracán - Θα κυκλοφορήσουν σε 60 μονάδες το καθένα

Σήμερα, με την ίδια έμπνευση αλλά αρκετά ετεροχρονισμένα, ένας καλλιτέχνης με το όνομα Άντλερ Καπέλι δημιούργησε πέντε «γλυπτά» βασισμένα σε ένα επίσης εμβληματικό όχημα που προηγήθηκε της κληρονομιάς της φίρμας στα σπορ αυτοκίνητα: ένα τρακτέρ.

Το όνομα Lamborghini έγινε συνώνυμο των πολυτελών σπορ αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων από τα μέσα της δεκαετίας του '60, οπότε και κυκλοφόρησε το πρώτο 350 GT. Ωστόσο, πολύ πριν από αυτό, ο Φερούτσιο ήταν ένας εδραιωμένος παράγοντας στη γεωργική βιομηχανία, φτιάχνοντας τρακτέρ από ανταλλακτικά και εξαρτήματα κινητήρων στρατιωτικών οχημάτων που είχαν καταστραφεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμα.

Εικόνα

Το 1948 (15 χρόνια πριν γεννηθεί η Automobili Lamborghini) ο Φερούτσιο ξεκίνησε τη Lamborghini Trattori. Η εταιρεία κατάφερε μερικά αξιοσημείωτα κατορθώματα από μόνη της, όπως τη δημιουργία του ψεκαστήρα καυσίμου, που επέτρεψε στα τρακτέρ να χρησιμοποιούν βενζίνη πριν μεταβούν στο πετρέλαιο.

Εικόνα

Η Lamborghini Trattori εξακολουθεί να κατασκευάζει τρακτέρ σήμερα, αλλά ίσως τα πιο δημοφιλή μοντέλα από τον κατάλογό της είναι αυτά που κυκλοφόρησαν στις αρχές της δεκαετίας του '60, όπως το DLA 35 και το 2R DT, από τα οποία συνέθεσε τη μεταλλική κατασκευή του ο Άντλερ Καπέλι.

Εικόνα

Στην πραγματικότητα, το ίδιο το έργο τέχνης είναι λειτουργικό, χρησιμοποιώντας τον τρικύλινδρο κινητήρα ντίζελ 2,2 λίτρων από το DLA 35, ο οποίος αποδίδει 36,5 ίππους. Ομοίως, το μονοθέσιο με κίνηση στους δύο τροχούς διαθέτει έξι εξατμίσεις που κρυφοκοιτάζουν από το μπροστινό καπό και τις οποίες μπορείτε να θαυμάσετε από το πλάι.

Εικόνα

Όσο για το ασημί εξωτερικό χρώμα του, δεν είναι αποτέλεσμα βαφής αλλά μάλλον έλλειψη. Ο Καπέλι πήρε την απόφαση να αφήσει εκτεθειμένο το μέταλλο του αμαξώματος, έτσι ώστε το τρακτέρ να αναπτύξει μια φυσική πατίνα με την πάροδο του χρόνου.

Εικόνα

Με μόλις 500 χλμ. στο κοντέρ του, το Lamborghini Trattori Centenario, με αριθμό 4 στα 5, διατίθεται τώρα προς πώληση μέσω του ιστότοπου Classic Driver, στην τιμή των 490.497 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ