Icon: Το πολυτελές ηλεκτρικό γιοτ μηδενικών ρύπων που θα αποκαλύψει η BMW στο φετινό Φεστιβάλ Καννών

Η BMW πρόκειται να αποκαλύψει ένα γιοτ μηδενικών ρύπων στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Το ηλεκτρικό σκάφος που αναπτύxθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Tyde θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στην εκδήλωση στις 17 Μαΐου.
Icon: Το πολυτελές ηλεκτρικό γιοτ μηδενικών ρύπων που θα αποκαλύψει η BMW στο φετινό Φεστιβάλ Καννών

Η BMW μεταφέρει το ήθος της ηλεκτροκίνησης από τον κόσμο των αυτοκινήτων σε εκείνον των γιοτ. Η γερμανική μάρκα ένωσε τις δυνάμεις της με τη γερμανική νεοσύστατη εταιρεία Tyde για να αναπτύξει ένα υψηλού επιπέδου πλοίο μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Διαβάστε ακόμα: Nautilus - Το υβριδικό υποβρύχιο σκάφος της U-Boat Worx έχει ανέσεις γιοτ και πολυτέλεια πεντάστερου ξενοδοχείου

Με το όνομα «Icon», το σκάφος φέρεται να αναπτύχθηκε υπό «αυστηρή μυστικότητα» και θα παρουσιαστεί στο κοινό στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Μολονότι η BMW μοιράστηκε μόνο ελάχιστες λεπτομέρειες και εικόνες πριν από το επίσημο ντεμπούτο του σκάφους τον επόμενο μήνα, δίνει κάποια ιδέα για το τι μπορούμε να περιμένουμε.

Σχεδιασμένο από τους ανθρώπους στο στούντιο Designworks της BMW, το «Icon» θα διαθέτει φουτουριστικό design και ένα σύστημα πρόωσης χωρίς εκπομπές ρύπων, το οποίο ενσωματώνει στοιχεία από τα ηλεκτρικά οχήματα της σειράς BMW i και τις υπάρχουσες πράσινες τεχνολογίες της μάρκας.

Εικόνα
Μία από τις δύο εικόνες  που έδωσε η BMW στη δημοσιότητα για το πώς θα μοιάζει το «Icon» (Πηγή: BMW)

Το «Icon» στοχεύει στην εύπορη πελατεία, καθώς η ομάδα πιστεύει ότι ο τομέας πολυτελείας είναι το κλειδί για την οριστική εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα, για τις οποίες είναι συνυπεύθυνη η ναυτιλιακή βιομηχανία. «Η αγορά πολυτελείας είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για άλλα τμήματα του yachting», δήλωσε ο συνιδρυτής της Tyde, Κρίστοφ Μπάλιν. «Επιπλέον, πολύπλοκες λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν πρώτα εδώ, προτού η ηλεκτροκίνηση γίνει mainstream σε πλοία μεγάλων όγκων τα επόμενα χρόνια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η BMW εμπλέκεται στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η φίρμα είχε ιδρύσει ένα θαλάσσιο τμήμα το 1919, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, για την κατασκευή κινητήρων για σκάφη. Η BMW Marine τελικά πουλήθηκε στη Mercury το 1987, αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα της στις… θαλάσσιες περιπέτειες.

Τη δεκαετία του 2000, ο γερμανικός κολοσσός ξεκίνησε μια μάρκα lifestyle με το όνομα Yachtsport και έγινε χορηγός του America’s Cup. Πιο πρόσφατα, η Designworks συνεργάστηκε με τη Sea Ray για ένα 8μετρο αθλητικό σκάφος. Το SLX 260, το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι, παρουσίαζε χαρακτηριστικά σπορ αυτοκινήτου με ρέουσα διαφανή γραμμή σε σχήμα S.

Εικόνα
Το ταχύπλοο SLX 260, προϊόν της συνεργασίας της BMW με την εταιρεία Sea Ray (Πηγή: Sea Ray)

Είναι βέβαιο ότι το «Icon» θα διαθέτει επίσης κομψή σιλουέτα με τα υψηλότερα πρότυπα, καθώς η εμπειρία της Tyde στο σχεδιασμό και την κατασκευή ηλεκτρικών σκαφών είναι αδιαμφισβήτητη. Να σημειωθεί ότι ο Μπάλιν είχε προηγουμένως ιδρύσει την Torqeedo, ενώ ο συνιδρυτής Τομπάιας Χόφριτζ έχει συνεργαστεί με την BMW σε μια σειρά από έργα τεχνολογίας και καινοτομίας.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του «Icon» έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαΐου. Η θαλαμηγός θα παρουσιαστεί από τη BMW και την Tyde στο Vieux Port των Καννών καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ κινηματογράφου, έως τις 27 Μαΐου.