Mammoth Meatball: Κεφτέδες με DNA από μαμούθ - Η νέα gourmet πρόταση πειραματικής φίρμας τροφίμων

Έναν τεράστιο κεφτέ, φτιαγμένο από το DNA του εξαφανισμένου εδώ και χιλιετίες μαμούθ, παρουσίασε η πειραματική φίρμα τροφίμων Forged by Vow. Η εταιρεία χρησιμοποίησε γενετικό υλικό για να δημιουργήσει το εργαστηριακό κρέας για τη συνταγή της.
Mammoth Meatball: Κεφτέδες με DNA από μαμούθ - Η νέα gourmet πρόταση πειραματικής φίρμας τροφίμων

Υπάρχουν λίγα φαγητά που μένουν για πάντα καρφωμένα στη μνήμη μας. Το κορυφαίο, ίσως, είναι τα κεφτεδάκια της μαμάς ή της γιαγιάς μας. Σ’ αυτό το πλανητικό σύμπαν με τις στρογγυλές λιχουδιές από κιμά ήρθε μόλις να προσγειωθεί ο κορυφαίος... κεφτές όλων των εποχών, επισκιάζοντας –αν όχι σε γεύση αλλά σε μέγεθος και πρωτοτυπία- όλους τους προηγούμενους.

Διαβάστε ακόμα: Noma - Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin, κλείνει οριστικά τις πόρτες του το 2024

Η πειραματική φίρμα τροφίμων Forged by Vow παρουσίασε την Τρίτη 28 Μαρτίου το Mammoth Meatball, έναν τεράστιο κεφτέ, φτιαγμένο από το DNA του εξαφανισμένου προϊστορικού μαστόδοντου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, παρά το γεγονός ότι τα μαμούθ έχουν εξαφανιστεί εδώ και τέσσερις χιλιετίες, η εταιρεία μπόρεσε να χρησιμοποιήσει γενετικό υλικό για να δημιουργήσει το εργαστηριακό κρέας για τη συνταγή της.

«Αντί απλώς να αναπαράγουμε υπάρχοντα προϊόντα, αυτή η τεχνολογία μας προσφέρει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά μοναδικό και καλύτερο», δήλωσε ο James Ryall, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στη Vow.

Για να φτιάξουν το κεφτεδάκι, οι ερευνητές απομόνωσαν DNA από μαμούθ που δίνει γεύση στο κόκκινο κρέας. Τα κενά συμπληρώθηκαν με γενετικό υλικό από έναν αφρικανικό ελέφαντα, τον πλησιέστερο εν ζωή συγγενή του μαμούθ. Το καλλιεργημένο κρέας στη συνέχεια αναπτύχθηκε σε εργαστήριο από ζωικά κύτταρα και διαμορφώθηκε στη μορφή του φαγητού που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε: το νόστιμο κεφτεδάκι.

Το Mammoth Meatball δωρίστηκε από την εταιρεία στο μουσείο ιστορίας της επιστήμης και της ιατρικής Rijksmuseum Boerhaave στην Ολλανδία, αφού προηγουμένως παρουσιάστηκε στο Μουσείο Επιστημών Nemo στο Άμστερνταμ.

Κατά την αποκάλυψη, η Forged ανέφερε ότι στόχος της είναι να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν την επιβάρυνση που προκαλούν στην κλιματική αλλαγή τα βοοειδή και άλλα ζώα, καθώς το βόειο κρέας είναι επί του παρόντος η τροφή με τις πιο επιβλαβείς συνέπειες στο κλίμα. «Το μαμούθ είναι ένα γιγάντιο σύμβολο απώλειας», αναφέρει η εταιρεία στον ιστότοπό της. «Ελπίζουμε το κεφτεδάκι μας να αναβιώσει τις συζητήσεις για τη σχέση του κρέατος με την κλιματική αλλαγή».

Το κρέας που καλλιεργείται στα εργαστήρια χρησιμοποιείται όλο και πιο έντονα, αν και σπάνια χρησιμοποιείται υλικό από εξαφανισμένα ζώα για την κατασκευή του. Λέμε σπάνια, γιατί το Mammoth Meatball δεν είναι μοναδικό από αυτή την άποψη. Σύμφωνα και πάλι με το δημοσίευμα του Bloomberg, το 2018, η νεοφυής εταιρεία Geltor χρησιμοποίησε DNA από το εξαφανισμένο μαστόδοντο για να δημιουργήσει μια ζελατίνη που χρησιμοποιείται στα γνωστά ζελεδάκια gummy bears.

Και ενώ το κεφτεδάκι από μαμούθ μπορεί να είναι -τουλάχιστον προς το παρόν- μοναδικό, η Vow δοκιμάζει προϊόντα χρησιμοποιώντας κύτταρα από ασυνήθιστα στις συνταγές ζώα όπως οι κροκόδειλοι. «Η χρήση μιας ευρύτερης ποικιλίας ειδών επιτρέπει στην εταιρεία να επιλέξει καλύτερα συστατικά για τη γεύση και τη διατροφή», εξηγεί.

Αν και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τη γεύση του μαμουθοκεφτέ, είναι σίγουρο ότι αποτελεί μια παράδοξη παραλλαγή του παραδοσιακού πιάτου που έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε. Το κατά πόσο θα έχουμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε σε κάποιο εστιατόριο στο μέλλον, είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε με σιγουριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ