JPMorgan Chase: Ανακάλυψε ότι το νικέλιο αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων που είχε αγοράσει ήταν απλώς σακιά με πέτρες

Σε ένα φιάσκο που ίσως αποδειχθεί μια πρωτοφανής απάτη, η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase μόλις ανακάλυψε ότι το νικέλιο αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων που είχε αγοράσει πριν από μερικά χρόνια αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς σακιά με πέτρες.
 JPMorgan Chase: Ανακάλυψε ότι το νικέλιο αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων που είχε αγοράσει ήταν απλώς σακιά με πέτρες

Αν αυτήν την εποχή υπάρχει κάποιος που τρέμει τη μέρα που θα βρεθεί στην κορυφή της ειδησεογραφίας, αυτός είναι οι τράπεζες. Μετά το ντόμινο καταρρεύσεων των τελευταίων ημερών, που έκανε σύσσωμο το χρηματοπιστωτικό στερέωμα να τρέμει για την επάρκεια των αποθεματικών του, η JP Morgan βρέθηκε αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη έκπληξη.

Διαβάστε ακόμα: JP Morgan - Δεν θα υπάρξει τραπεζική κρίση από την κατάρρευση της SVB

Η διοίκηση του αμερικανικού κολοσσού ανακάλυψε ότι πιθανότατα έχει πέσει θύμα μιας πρωτοφανούς απάτης καθώς αποδείχθηκε ότι οι 54 τόνοι νικέλιο, αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων, τους οποίους είχε αγοράσει, δεν ήταν παρά σάκοι γεμάτοι με πέτρες.

Το φιάσκο αποκαλύφθηκε όταν το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ανακάλυψε το φορτίο σε μια αποθήκη στο Ρότερνταμ και διαπίστωσε το διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο το οποίο αφορούσε η αγορά. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχουν εξαχθεί σαφή συμπεράσματα για το εάν πρόκειται για κλοπή, απάτη ή απλό λάθος.

Δημοσίευμα του Business Insider αναφέρει, πάντως, ότι η αποθήκη ανήκει στην εταιρεία logistics Access World η οποία είναι πιθανό να είναι υπεύθυνη για το μπέρδεμα. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας στην ιστοσελίδα, «η Access World επιβεβαιώνει ότι πραγματοποιεί επί του παρόντος έρευνες για το φορτίο νικελίου σε όλες τις πιθανές τοποθεσίες, ενώ θα προσλάβει και εξωτερικούς επιθεωρητές για να βοηθήσουν στις εργασίες. Εν τω μεταξύ, βάσει εσωτερικών ελέγχων αποθεμάτων, οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση που αφορά σε μία αποθήκη στο Ρότερνταμ».

Το νικέλιο είναι μετάλλευμα που χρησιμοποιείται σε παραγωγή χάλυβα, μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, άξονες για έλικες σκαφών και λεπίδες τουρμπίνας, χορδές ηλεκτρικής κιθάρας αλλά και στο νόμισμα των πέντε σεντ των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το 2022, σημειώθηκε μείωση στις ρωσικές εξαγωγές νικελίου με αποτέλεσμα τον τετραπλασιασμό της τιμής του σε μόλις δύο ημέρες, φτάνοντας τα 100.000 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο. Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ακύρωσε συμβόλαια αξίας 3,9 δισ. δολαρίων και ανέστειλε τις συναλλαγές νικελίου για πάνω από μία εβδομάδα.

Εν αναμονή, πλέον, του πορίσματος της έρευνας, ο πονοκέφαλος για την JP Morgan μάλλον πρέπει να είναι το τι θα κάνει τόσο χαλίκι, σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποιος να πληρώσει… το μάρμαρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ