Μπάκιγχαμ: Κάτω του ορίου διαβίωσης οι μισθοί που πληρώνει η βρετανική βασιλική οικογένεια στους υπαλλήλους της

Πόσο πληρώνονται όσοι δουλεύουν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ; Τα μισθολόγια του προσωπικού, όπως δημοσιεύονται στον ιστότοπο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, μαρτυρούν ότι οι μισθοί εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά χαμηλοί.
Μπάκιγχαμ: Κάτω του ορίου διαβίωσης οι μισθοί που πληρώνει η βρετανική βασιλική οικογένεια στους υπαλλήλους της

Το Μπάκιγχαμ προσλαμβάνει. Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας έχει αρχίσει να κάνει δεκτές τις αιτήσεις για μια σειρά ανοιχτών θέσεων εργασίας στο παλάτι, και οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι λίγοι. Ωστόσο, όποιος πιστεύει ότι η εκτιμώμενη καθαρή περιουσία των Ουίνδσορ, ύψους 26,4 δισ. ευρώ, συνεπάγεται ότι όλοι οι υπάλληλοί τους αμείβονται με εξαψήφιους μισθούς, κάνει μεγάλο λάθος.

Διαβάστε ακόμα: Ο βασιλιάς Κάρολος μήνυσε τον Έλον Μασκ επειδή του χρωστάει χρήματα

Αν και το να ανήκει κανείς στο προσωπικό υποστήριξης του παλατιού είναι αναμφισβήτητα ένας αυστηρός ρόλος που απαιτεί απόλυτη διακριτικότητα και κορυφαία απόδοση, οι μισθοί του προσωπικού, όπως αναφέρονται στο βασιλικό πίνακα εργασίας, εξακολουθούν να φαίνονται ανησυχητικά χαμηλοί.

Σύμφωνα με το Forbes, η καθαρή περιουσία της βασιλικής οικογένειας ανήλθε στα 28 δισ. δολάρια το 2021, μια εκτίμηση που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ακίνητα του θεσμού. Παρόλα αυτά, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας λαμβάνουν επίσης υψηλά έσοδα για να καλύψουν τα εξίσου υψηλά έξοδα.

Το οικονομικό έτος 2021-2022 έκλεισε με περισσότερα από 377 εκατ. δολάρια σε κέρδη για τη Βασιλική Περιουσία, το 25% των οποίων πηγαίνει στο Sovereign Grant, ένα ταμείο που προορίζεται για την κάλυψη επίσημων εξόδων (τα προσωπικά έξοδα καταβάλλονται από διαφορετικό ταμείο).

Τα επίσημα έξοδα περιλαμβάνουν τη μισθοδοσία για το προσωπικό της βασιλικής οικογένειας καθώς και το κόστος ασφάλειας, καθαριότητας, ταξιδιών κ.ά. Για την περίοδο 2021-2022, ο βασιλικός ιστότοπος αναφέρει ότι πάνω από 58 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για τη χρηματοδότηση των «λειτουργικών εξόδων του νοικοκυριού της Βασίλισσας», με πρόσθετα κεφάλαια από το ταμείο Sovereign Grant να προορίζονται για τη διατήρηση του παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Όσον αφορά στις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας στον ιστότοπο της βασιλικής οικογένειας, αυτή τη στιγμή αναφέρονται 20, με τίτλους όπως Βοηθός Λιανικής στο Κάστρο του Windsor, Συντονιστής Προγράμματος Ανακτόρων του Κένσινγκτον έως Ανώτερος Διευθυντής Έργου του Ανακτόρου του Μπάκιγχαμ.

Σχεδόν κάθε μία από αυτές τις κενές θέσεις αντιστοιχεί σε έναν μισθό που αναγράφεται δίπλα της, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώνεται ότι «η αμοιβή εξαρτάται από την εμπειρία», με τον αναγραφόμενο μισθό να κυμαίνεται από 12,40 ευρώ σε ωριαία αμοιβή έως ένα ετήσιο ποσό της τάξης των 39.600 ευρώ.

Οι θέσεις με ωριαία αμοιβή περιλαμβάνουν τον Retail Assistant και τον Warehouse Operative, ρόλοι που περιγράφονται ως πλήρους απασχόλησης με 37,5 ώρες εργασίας σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τίτλος που αναφέρεται είναι αυτός του Senior Project Manager, South Wing – Reservicing, θέση που αφορά στις συνεχιζόμενες ανακαινίσεις στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Το ύψος της αμοιβής φτάνει έως και 68.000 ευρώ ετησίως -ανάλογα με την εμπειρία- και είναι μια μόνιμη θέση πλήρους απασχόλησης.

Οι περισσότερες από τις άλλες κενές θέσεις που αναφέρονται προσφέρουν ετήσιους μισθούς που κυμαίνονται μεταξύ 25.000 και 40.000 ευρώ για ρόλους όπως Recruitment & HR Assistant, Archives Cataloguer και Senior Editor.

Μία από τις πιο συγκλονιστικές καταχωρίσεις είναι αυτή του Senior Attendant στο Windsor Castle, μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, με αναγραφόμενο ετήσιο μισθό που ισοδυναμεί με λιγότερα από από 27.000 ευρώ. Δύσκολο να πιστέψουμε ότι πρόκειται για έναν ανταγωνιστικό μισθό, για έναν ρόλο που απαιτεί συνεχή παρουσία στο πλευρό του εργοδότη, ακόμη και όταν αυτός έχει το κύρος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν επικριθεί στο παρελθόν για τους μισθούς του προσωπικού τους, με το Insider να αναφέρει το 2022 ότι οι αγγελίες τους περιλάμβαναν μισθούς «που ξεκινούν κάτω από τον κατώτατο μισθό διαβίωσης που προτείνει το Living Wage Foundation». (Από το 2022, το Living Wage Foundation αναφέρει τις 10,90 λίρες ως ελάχιστο μισθό διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και 11,95 λίρες ως μισθό διαβίωσης στο Λονδίνο).

Η βασιλική οικογένεια είχε απαντήσει εκείνη την εποχή στο ρεπορτάζ του Insider, διαψεύδοντάς τους ισχυρισμούς: «Είναι απογοητευτικό να διαπιστώνουμε κραυγαλέες ανακρίβειες και ξεπερασμένες πληροφορίες που βασίζονται σε μια σειρά κακώς ενημερωμένων και αβάσιμων ισχυρισμών σχετικά με τις λειτουργίες του βασιλικού οίκου». Ωστόσο, το παλάτι δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα του Insider για περαιτέρω διευκρίνιση σχετικά με το ποιες ήταν αυτές οι ανακρίβειες.

Οι ρόλοι που δεν αναφέρουν σχετικούς μισθούς στον βασιλικό πίνακα εργασίας ενδεχομένως να αντιστοιχούν σε υψηλότερες αμοιβές από εκείνες που περιγράφονται πιο πάνω, ωστόσο το γενικό συμπέρασμα είναι σαφές: το ότι κάποιος εργάζεται σε ένα παλάτι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αμείβεται και «βασιλικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ