Sotheby's: Ανέβαλε τη δημοπρασία 100 προστατευόμενων νησιών στην Ινδονησία έπειτα από αντιδράσεις περιβαλλοντολόγων

Μια δημοπρασία 100 νησιών στην Ινδονησίας από τον Sotheby’s αναβλήθηκε έπειτα από θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους οργανώσεων περιβαλλοντολόγων. Το Widi Reserve επρόκειτο να δημοπρατηθεί αυτό το μήνα, αλλά η πώληση αναβλήθηκε για τα τέλη Ιανουαρίου.
Sotheby's: Ανέβαλε τη δημοπρασία 100 προστατευόμενων νησιών στην Ινδονησία έπειτα από αντιδράσεις περιβαλλοντολόγων

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει για δημοπρασίες ή πωλήσεις ιδιωτικών νησιών ανά τον κόσμο. Ωστόσο ποτέ δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας μια τέτοια περίπτωση όπως αυτή στην Ινδονησία όπου μια ολόκληρη ατόλη –ένα σύμπλεγμα δηλαδή 100 περίπου νησιών- αναζητά ιδιοκτήτη μέσω του οίκου δημοπρασιών Sotheby's.

Διαβάστε ακόμα: Φράνσις Φορντ Κόπολα - Πωλείται το ιδιωτικό νησί Corai Caye στη Μπελίζ με το ξενοδοχείο του θρυλικού σκηνοθέτη

Η δημοπρασία αφορά στα αποκλειστικά δικαιώματα στο Widi Reserve, έναν προστατευόμενο παράδεισο βορειοανατολικά του Μπαλί, η οποία ωστόσο αναβλήθηκε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ενώ είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8 Δεκεμβρίου, η πώληση μεταφέρθηκε για τα τέλη Ιανουαρίου.

Κι ενώ ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι η αλλαγή της ημερομηνίας οφείλεται στο εξαιρετικό ενδιαφέρον που δείχνουν οι επίδοξοι αγοραστές για τα νησιά, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για την επικείμενη πώληση.

Εικόνα

Το Widi Reserve αποτελείται από περισσότερα από 100 περιβαλλοντικά προστατευμένα νησιά σε έκταση 25.000 στρεμμάτων στην Ινδονησία. Η γύρω περιοχή, γνωστή ως «Κοραλικό Τρίγωνο», περιλαμβάνει πολλά είδη υπό εξαφάνιση, όπως θαλάσσιες χελώνες, και φαλαινοκαρχαρίες.

Οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ότι με την ιδιωτικοποίηση και την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, θα μπορούσε να προκληθεί ανεπανόρθωτη οικολογική ζημιά αλλά και να επηρεαστεί η ζωή στις παράκτιες κοινότητες.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η “αειφόρος ανάπτυξη” στις προστατευμένες περιοχές και ότι ο καλύτερος τρόπος για να τις διατηρήσουμε είναι απλώς να τις αφήσουμε στην ησυχία τους», δήλωσε ο Αφντιλάχ Τσουντιέλ, επικεφαλής της ομάδας ωκεάνιων εκστρατειών της Greenpeace Indonesia.

Η δημοπρασία αποτελεί «σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των παράκτιων κοινοτήτων και των παραδοσιακών ψαράδων που ζουν γύρω από το καταφύγιο» είπε κατηγορηματικά.

Στην καταχώριση πώλησης των νησιών, ο Sotheby's σημειώνει ότι οι πιθανές ανέσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν έναν αεροδιάδρομο για ιδιωτικά τζετ, πολυτελή οικολογικά θέρετρα αλλά και ένα διεθνές αεροδρόμιο.

Εικόνα

Η PT Leadership Islands Indonesia, εταιρεία που διαχειρίζεται τα νησιά, ανέφερε στην Post ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ινδονησίας για το έργο από το 2014 και ότι έχει αποκτήσει τις άδειες που απαιτούνται για τη δημοπρασία, κάτι ωστόσο, που αρνήθηκε, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αλιείας της χώρας.

Εικόνα

Οι εξηγήσεις πάντως από τη μεριά του οίκου Sotheby's στην Washington Post για την καθυστέρηση της δημοπρασίας κινήθηκαν σε άλλο μήκος κύματος. Όπως ισχυρίστηκε ο οίκος δημοπρασιών, η αναβολή είχε σκοπό «να δώσει περισσότερο χρόνο στους ενδιαφερόμενους αγοραστές να εργαστούν μέσω της δέουσας επιμέλειας».

Εικόνα

Εκπρόσωπος, επίσης, της PT Leadership Islands Indonesia ανέφερε ότι λιγότερο από το 0,005% της περιοχής θα αναπτυχθεί. «Η διατήρηση σε μεγάλη κλίμακα της ισορροπίας της έκτασης βρίσκεται στο επίκεντρο του οράματος και της προσπάθειας της εταιρείας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εικόνα

Οι καθησυχαστικές εξηγήσεις, ωστόσο, δεν φαίνεται να κάμπτουν τις αντιδράσεις των περιβαλλοντολόγων, που εξακολουθούν να ανησυχούν για τα προστατευόμενα νησιά σε σχέση με την έννοια του οικοτουρισμού γενικότερα και πώς αυτή θα εφαρμοστεί.

Εικόνα

«Ο βιώσιμος τουρισμός είναι πρόφαση. Απλώς μιλάμε για αυτό, αλλά δεν το εφαρμόζουμε», είπε ένας τοπικός ακτιβιστής στην Post, για να συμπληρώσει με νόημα: «Στην Ινδονησία, δεν υπάρχει κανένα στοιχεία βιώσιμου τουρισμού».