Ρίσι Σούνακ: Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και η σύζυγός του, Ακσάτα Μέρτι, είναι πλουσιότεροι από τον βασιλιά Κάρολο Γ'

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, και η σύζυγός του, Ακσάτα Μέρτι, φαίνεται ότι είναι πλουσιότεροι από τον βασιλιά Κάρολο Γ'. Το ζευγάρι έχει συνολική αξία 730 εκατ. λιρών, κυρίως χάρη στην Infosys, εταιρεία που έπαιξε ηγετικό ρόλο στην έναρξη της επανάστασης της πληροφορικής στην Ινδία.
Ρίσι Σούνακ: Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και η σύζυγός του, Ακσάτα Μέρτι, είναι πλουσιότεροι από τον βασιλιά Κάρολο Γ'

Ο Ρίσι Σουνάκ, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, είναι πιθανότατα το πρώτο άτομο σε αυτόν τον ρόλο που είναι πλουσιότερο από τον μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό ωστόσο ισχύει μόνο εάν ο προσωπικός πλούτος του Βασιλιά Καρόλου Γ' προσμετρηθεί χωρίς τη μοναρχική περιουσία που του ανήκει προσωρινά.

Διαβάστε ακόμα: Μπόρις Τζόνσον - 150.000 δολάρια για ομιλία μισής ώρας σε συνέδριο πήρε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Σουνάκ και η σύζυγός του, Ακσάτα Μέρτι, αποτελούν μόνιμους φιλοξενούμενους των βρετανικών πρωτοσέλιδων, κυρίως για την περιουσία και τον υπερπολυτελή τρόπο ζωής τους, παρόλο που το κόστος ζωής στη Γηραιά Αλβιόνα σκαρφαλώνει στα ύψη.

Εικόνα
Ο Ρίσι Σουνάκ και η σύζυγός του, Ακσάτα Μέρτι, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των αγώνων κρίκετ στο Lord's του Λονδίνου (Πηγή: Getty Images)

Σύμφωνα με τη Sunday Times Rich List, το ζευγάρι έχει συνολική αξία 730 εκατ. λιρών (835,5 εκατ. ευρώ περίπου). Ο προσωπικός τους πλούτος φέρεται να είναι διπλάσιος από αυτόν του βασιλιά Καρόλου και της συζύγου του βασίλισσας, ο οποίος υπολογίζεται σε 350 εκατ. λίρες περίπου, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο λόγος, ωστόσο, που ο Σουνάκ και η Μέρτι φαίνονται πλουσιότεροι από το βασιλικό ζεύγος είναι ότι η μεγαλύτερη περιουσία του στέμματος, αξίας δισεκατομμυρίων λιρών, δεν ανήκει προσωπικά στον βασιλιά.

Εικόνα
Το ζεύγος Σουνάκ με τις δύο του κόρες, Κρίσνα και Ανούσκα (Πηγή: Getty Images)

Τα κτήματα του στέμματος, τα οποία περιλαμβάνουν ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, εκτάσεις ακτών και βυθού, δάση, χωράφια, κοινόχρηστη γη αλλά και έργα τέχνης, ανήκουν στους μονάρχες μόνο για την περίοδο που υπηρετούν στο θρόνο. Δεν είναι ιδιωτική τους ιδιοκτησία και δεν απολαμβάνουν έσοδα από αυτήν.

Ποια είναι η Ακσάτα Μέρτι

Η Ακσάτα Μέρτι (Akshata Murty), που γράφει το επώνυμό της διαφορετικά από τον δισεκατομμυριούχο πατέρα της, είναι κόρη του Ινδού επιχειρηματία N. Ρ. Ναραγιάνα Μέρθι ( Ν. R. Narayana Murthy). Ο Μέρθι, 76 ετών πλέον, ίδρυσε τον τεχνολογικό γίγαντα Infosys το 1981, μια εταιρεία που έπαιξε ηγετικό ρόλο στην έναρξη της επανάστασης της πληροφορικής στην Ινδία.

Εικόνα
O Ινδός επιχειρηματίας N. Ρ. Ναραγιάνα Μέρθι, πατέρας της Ακσάτα Μέρτι (Πηγή: Getty Images)

«Ό,τι είναι ο Στιβ Τζομπς για τις ΗΠΑ, είναι και ο Ναραγιάνα Μέρθι για την Ινδία», δήλωσε ο Τριπ Τσαουντχάρι, αναλυτής της Global Equity Research, στην Independent. «Οι εταιρείες πληροφορικής όπως η Wipro, η TCS και η Infosys άλλαξαν την εικόνα της Ινδίας, από τη χώρα των γητευτών φιδιών σε ένα μέρος που παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες. Έβαλαν την Ινδία στον παγκόσμιο χάρτη».

Επί του παρόντος, η Infosys έχει κεφαλαιοποίηση 75 δισ. δολαρίων περίπου και ο ίδιος ο Μέρθι αξίζει 4,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Η κόρη του κατέχει μερίδιο 0,93% στην εταιρεία, το οποίο συνεισφέρει ένα σημαντικό κομμάτι του πλούτου στη συνδυασμένη περιουσία του Σουνάκ και της Μέρτι.

Παντρεμένοι το 2009, Μέρτι και Σουνάκ κατέχουν τουλάχιστον τέσσερα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου ενός σπιτιού πέντε υπνοδωματίων αξίας 7 εκατ. λιρών στο Κένσινγκτον του Λονδίνου. Έχουν επίσης ένα διαμέρισμα στην Καλιφόρνια. Το χαρτοφυλάκιό τους σε ακίνητα εκτιμάται ότι αγγίζει τα 18,3 εκατ. δολάρια περίπου.

Εκτός από την ακίνητη περιουσία και το μερίδιό της στην Infosys, η Μέρτι κατέχει επίσης την Catamaran Ventures UK, το βρετανικό σκέλος της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών κεφαλαίων του πατέρα της. Η εταιρεία διαχειρίζεται πάνω από 1 δισ. δολάρια σε επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία στην Ινδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ