Littlemill: Το 45 χρόνων single malt των 250 φιαλών είναι ίσως το σπανιότερο ουίσκι στον κόσμο

Ποιο είναι το πιο σπάνιο σκωτσέζικο ουίσκι στον κόσμο; Το Littlemill είναι το πιο σημαντικό σε μια γενιά: μια προσφορά 45 ετών που σηματοδοτεί την 250ή επέτειο του αποστακτηρίου Lowland. Για να ταιριάξουν στην περίσταση, 250 ατομικά αριθμημένα μπουκάλια βγήκαν στα ράφια τον Αύγουστο σε μια εξίσου ειδική τιμή των 9.500 £ ανά μονάδα.
Littlemill: Το 45 χρόνων single malt των 250 φιαλών είναι ίσως το σπανιότερο ουίσκι στον κόσμο

Όλοι θέλουμε κάτι ξεχωριστό, κάτι που είναι δύσκολο να βρεθεί και να αποκτηθεί. Το να ορίσει κανείς τη σπανιότητα φαίνεται αρκετά απλό σε πρώτη ανάγνωση. Όταν, όμως, μιλάμε για ουίσκι, ειδικά για single malt scotch, η υπόθεση γίνεται αρκετά περίπλοκη.

Διαβάστε ακόμα: Ξεχάστε NFT και κρυπτονομίσματα - Πρέπει τώρα να επενδύσετε σε ένα σπάνιο μπουκάλι ουίσκι

Οι μεγάλες εμπορικές φίρμες όπως η Diageo αναλαμβάνουν φυσικά να κεφαλαιοποιήσουν αυτή την έμφυτη επιθυμία. Έτσι βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με μικρές παρτίδες και limited editions, ακόμα κι αν υπάρχει η δυνατότητα να απελευθερωθεί πολύ περισσότερο προϊόν από αυτό που βλέπουμε στα ράφια.

Στην περίπτωση του Littlemill, η σπανιότητα είναι αληθινή. Το αποστακτήριο Lowland που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Κλάιντ αποτελούσε κάποτε την παλαιότερη επιχείρηση σε όλη τη Σκωτία. Ήταν μάλιστα το πρώτο αποστακτήριο στο οποίο χορηγήθηκε άδεια από τον Βασιλιά Γεώργιο Γ' για «λιανική πώληση μπύρας και άλλων ποτών με ειδικούς φόρους κατανάλωσης», τον Νοέμβριο του 1772, γεγονός που του δίνει εξ ορισμού έναν αέρα αποκλειστικότητας. Έπειτα, υπάρχει ένα ατυχές περιστατικό: το αποστακτήριο κάηκε ολοσχερώς 232 χρόνια αργότερα.

Εικόνα

Έκτοτε, ο Μάικλ Χένρι, master distiller του oμίλου Loch Lomond, φρόντισε τα τελευταία βαρέλια που διασώθηκαν. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο απόθεμα απομένει, αλλά γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που ο Χένρι εξουσιοδοτεί μια νέα κυκλοφορία είναι σε εξαιρετικά περιορισμένες ποσότητες.

Το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό σε μια γενιά: μια προσφορά 45 ετών που σηματοδοτεί την 250ή επέτειο του αποστακτηρίου Lowland. Για να ταιριάξουν στην περίσταση, 250 ατομικά αριθμημένα μπουκάλια βγήκαν στα ράφια τον Αύγουστο σε μια εξίσου ειδική τιμή των 9.500 £ ανά μονάδα.

A post shared by Littlemill Whisky (@littlemillmalt)

Το υγρό στο εσωτερικό αντλήθηκε από μία μόνο απόσταξη στις 4 Οκτωβρίου 1976. Το 1996 επανατοποθετήθηκε σε βαρέλια αμερικανικής βελανιδιάς, πριν υποβληθεί σε φινίρισμα έξι μηνών σε βαρέλια σέρι λίγο πριν την εμφιάλωση.

Στο μεταξύ, η συσκευασία είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας με τον παγκοσμίου φήμης φωτογράφο Stefan Sappert. Η καράφα κάθεται σε ένα ντουλάπι που με κουτί κάμερας με φυσερό από τη βικτοριανή εποχή. Από κάτω βρίσκεται μια ασημί φωτογραφική πλάκα σε μαύρο γυαλί, κατασκευασμένη από τον Sappert.

A post shared by Littlemill Whisky (@littlemillmalt)

Διαθέτει μια εικόνα ενός τμήματος του ποταμού Κλάιντ κοντά στο σημείο όπου κάποτε βρισκόταν το αποστακτήριο. Κάθε πλάκα είναι εμφανώς μοναδική και φέρει την υπογραφή και τα δακτυλικά αποτυπώματα του καλλιτέχνη στην πίσω όψη.

Εικόνα

Το μήνυμα εδώ είναι αρκετά σαφές: πρόκειται για ένα στιγμιότυπο στο χρόνο. Το Littlemill κατέχει μια μοναδική θέση στην ιστορία της Σκωτίας και είναι κάτι που δεν μπορεί ποτέ να ξαναδημιουργηθεί πλήρως στο μέλλον. Ευτυχώς, το απόθεμά του που επιβίωσε μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα πίσω στο χρόνο, μια γουλιά τη φορά. Το πόσο σπάνιο είναι αυτό ακριβώς, μάλλον τίθεται στην προσωπική εκτίμηση του καθενός.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ