Airbnb: Απαγορεύει οριστικά από την πλατφόρμα τις βίλες που ενοικιάζονται για πάρτι

Το πάρτι τελείωσε για τους ενοικιαστές της Airbnb. Η εταιρεία καθιστά μόνιμη πολιτική της την παγκόσμια απαγόρευση των κατοικιών που διατίθενται για πάρτι, κωδικοποιώντας έναν προσωρινό περιορισμό που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από σχεδόν δύο χρόνια.
Airbnb: Απαγορεύει οριστικά από την πλατφόρμα τις βίλες που ενοικιάζονται για πάρτι

Ο ψηφιακός κολοσσός της φιλοξενίας, η Airbnb ανακοίνωσε ότι εξοστρακίζει από την πλατφόρμα τις βίλες για «ξεφρενα πάρτι», συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρώσεων ανοιχτής πρόσκλησης. Τα ακίνητα που διατίθενταιγια τέτοιου είδους σκοπούς θα συνεχίσουν να «απαγορεύονται αυστηρά», με «σοβαρές συνέπειες» για τους επισκέπτες που παραβιάζουν τους κανόνες.

Διαβάστε ακόμα: OMG! Fund - H Airbnb χρηματοδοτεί με 10 εκατ. δολάρια την κατασκευή περίεργων σπιτιών σε όλο τον κόσμο

Οι συνέπειες μπορεί να κυμαίνονται από την αναστολή λογαριασμού έως την πλήρη κατάργηση από την πλατφόρμα. Πέρυσι, η Airbnb μπλόκαρε περισσότερους από 6.600 χρήστες λόγω παραβίασης της απαγόρευσης των πάρτι.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της εφαρμογής της πολιτικής μας τον Αύγουστο του 2020 και της πτώσης κατά 44% από έτος σε έτος στο ποσοστό των σχετικών παραπόνων», σύμφωνα με αναφορά της πλατφόρμας ενοικίασης, η οποία προσκαλεί το κοινό να αναφέρουν πάρτι σε ακίνητα της Airbnb στην περιοχή τους μέσω μιας γραμμής υποστήριξης γειτονιάς.

Η Airbnb είχε ξαναμπλοκάρει προσωρινά τις κατοικίες για πάρτι το 2019, αφού πέντε άτομα σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς σε ένα από τα ακίνητα που διατέθηκε μέσω της πλατφόρμας της. Τον επόμενο χρόνο, η εταιρεία εφάρμοσε παγκόσμια απαγόρευση σε όλα τα παρόμοιας χρήσης μέρη λόγω πανδημίας του κορονοϊού.

Άλλες πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης διακοπών, όπως η Vrbo που ανήκει στην Expedia, εφαρμόζουν παρόμοιες πολιτικές για τον περιορισμό μεγάλων εορταστικών εκδηλώσεων. «Εάν ένας ταξιδιώτης φιλοξενήσει μια μη εξουσιοδοτημένη ή ενοχλητική εκδήλωση, μπορεί να του απαγορεύσουμε να νοικιάσει ξανά μέσω της πλατφόρμας μας», αναφέρει η πολιτική της Vrbo.

«Εάν μια εκδήλωση σε κάποιο σπίτι γίνει ενοχλητική και ένας ιδιοκτήτης ή διαχειριστής ιδιοκτησίας επέτρεψε την εκδήλωση, θα τον αξιολογήσουμε και θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν κατάργηση από τον ιστότοπο».

Σε μια επίδειξη του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν οι πλατφόρμες ενοικίασης τα μη εξουσιοδοτημένα πάρτι, πέρυσι η Airbnb συμμάχισε με τη Vrbo στη γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά με επαναλαμβανόμενους παραβάτες που διέθεταν «σπίτι για πάρτι» στις ΗΠΑ.

Η Vacasa, μια εταιρεία διαχείρισης ενοικίασης διακοπών, της οποίας τα ακίνητα μπορούν να καταλήξουν σε Airbnb, Vrbo και άλλες πλατφόρμες, ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες σπιτιών να επενδύσουν σε συστήματα παρακολούθησης θορύβου.

«Τα συστήματα παρακολούθησης θορύβου είναι διακριτικές, αποτελεσματικές συσκευές κατασκευασμένες με γνώμονα το απόρρητο των επισκεπτών», σύμφωνα με τον ιστότοπο της πλατφόρμας.

«Εάν τα επίπεδα παρατεταμένου θορύβου στο εσωτερικό του καταλύματός σας φτάσουν πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα, το σύστημα θα ενημερώσει εσάς ή τον διευθυντή σας ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι ένας εύκολος τρόπος να παρακολουθείτε τους καλεσμένους σας (και να κρατάτε τους γείτονες χαρούμενους)».

Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στράφηκαν στην τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Airbnb είδε τον τζίρο της να αυξάνεται, καθώς οι ταξιδιώτες άρχισαν να προτιμούν πιο συχνές και μεγαλύτερες διαμονές.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η εταιρεία έκλεισε στο ρεκόρ των 102 εκατ. διανυκτερεύσεων και σημείωσε έσοδα 1,5 δις. δολαρίων, αυξημένα κατά 70% σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του περασμένου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ