Maldives Floating City: Στις Μαλδίβες φτιάχνουν μια πλωτή πόλη λόγω της ανόδου της στάθμης των ωκεανών

Η κατασκευαστική εταιρεία Dutch Docklands με έδρα την Ολλανδία και η κυβέρνηση των Μαλδίβων αποκάλυψαν τα σχέδια για μια πρώτη στο είδος της πλωτή πόλη. Το έργο θα στεγάσει χιλιάδες παραθαλάσσιες κατοικίες σε ένα πλέγμα που εκτείνεται σε μια λιμνοθάλασσα 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.
Maldives Floating City: Στις Μαλδίβες φτιάχνουν μια πλωτή πόλη λόγω της ανόδου της στάθμης των ωκεανών

Σχεδόν το 80% των Μαλδίβων θα μπορούσε να καταστεί μη κατοικήσιμο μέχρι το 2050 λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με αναφορές της NASA και του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Ωστόσο τα σχέδια για μια πρωτοποριακή κατασκευή που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στοχεύουν να προλάβουν τις δυσοίωνες προβλέψεις.

Διαβάστε ακόμα: Oceanix City - Στη Νότια Κορέα η πρώτη πλωτή μητρόπολη στον κόσμο, ως λύση στην κλιματική αλλαγή

Η κατασκευαστική εταιρεία Dutch Docklands με έδρα την Ολλανδία και η κυβέρνηση των Μαλδίβων αποκάλυψαν τα σχέδια για μια πρώτη στο είδος της πλωτή πόλη. Το έργο θα βρίσκεται σε ανάπτυξη για περισσότερο από μια δεκαετία και θα στεγάσει χιλιάδες πλωτές, παραθαλάσσιες κατοικίες σε ένα λειτουργικό πλέγμα που εκτείνεται σε μια λιμνοθάλασσα 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Η τοποθεσία που ονομάζεται Maldives Floating City, θα βρίσκεται μόλις 10 λεπτά μακριά από την πρωτεύουσα των Μαλδίβων, το Μαλέ. Ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και μια μαρίνα παγκόσμιας κλάσης αναμένεται επίσης να είναι μέρος της προγραμματισμένης κατασκευής.

Εικόνα

Τα τμήματα της πλωτής πόλης σε σχήμα εξάγωνου έχουν διαμορφωθεί με βάση τη γεωμετρία των τοπικών κοραλλιών και συνδέονται με ένα δακτύλιο νησίδων που θα λειτουργούν ως κυματοθραύστες. Ο μοναδικός σχεδιασμός μειώνει τη δύναμη πρόσκρουσης των κυμάτων ενώ ταυτόχρονα σταθεροποιεί τις δομές και τα συμπλέγματα στην επιφάνεια.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν μια πολύχρωμη πόλη που αντικατοπτρίζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Μαλδίβων. Για να αποδοθούν σωστά οι λεπτομέρειες, η Dutch Docklands συνεργάστηκε στενά με τις τοπικές αρχές και χρησιμοποίησε την εταιρεία πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής Waterstudio για την αισθητική απεικόνιση της ιδέας.

Εικόνα

Όσον αφορά την οικιακή ζωή, τα σπίτια της πόλης θα είναι χαμηλές κατασκευές τοποθετημένες κατά μήκος δρόμων με φοίνικες. Ένα δίκτυο από γέφυρες, κανάλια και αποβάθρες επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα σημεία της πόλης με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Υπάρχουν σκόμη και αμμώδεις παραλίες σε όλη την πόλη που προσφέρουν χαλάρωση ενώ σταθεροποιούν και προστατεύουν βασικές δομές μέσα στη λιμνοθάλασσα. Έξω από αυτή τη ζώνη, τεράστιοι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα στεγάσουν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα της πλωτής πόλης. Οι τιμές για τα μεμονωμένα σπίτια, μεγέθους από περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα και άνω, αναμένεται να ξεκινούν από 250.000 δολάρια.

Εικόνα

Οι κατοικίες στην πόλη θα συνοδεύονται φυσικά από τίτλους που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση και θα επιτρέπουν επίσης στους ιδιοκτήτες τους να προμηθευτούν άδεια παραμονής στις Μαλδίβες.

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πόλης, ο πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων Mohamed Nasheed ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η πλωτή πόλη των Μαλδίβων δεν απαιτεί καμία αποκατάσταση γης, επομένως έχει ελάχιστη επίδραση στους κοραλλιογενείς υφάλους». Η πόλη, επεσήμανε, μπορεί να μην σταματά τα κύματα, αλλά θα μπορεί να «ανυψωθεί μαζί τους».

Με τον σχεδιασμό να βρίσκεται ήδη σε τελικό στάδιο, οι Μαλδίβες αναμένεται να ξεκινήσουν επίσημα φέτος την κατασκευή της πλωτής πόλης. Σύμφωνα με την Dutch Docklands, η ανάπτυξη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε φάσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μόλις υλοποιηθεί πλήρως, ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο και ένα κυβερνητικό κτίριο θα ενταχθούν στις εμπορικές και οικιστικές δομές του έργου.

«Θα είναι ένα καταπληκτικό μέρος όπου ντόπιοι και ξένοι θα μπορούν να αγοράσουν την ιδιοκτησία των ονείρων τους σε προσιτές τιμές», δήλωσε ο CEO της Dutch Docklands, Paul van de Camp. Αν αληθεύει, υποψιαζόμαστε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα είναι πολλοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ