Ναυάγιο San Jose: Ποιος θα βγάλει το θησαυρό δισεκατομμυρίων της ισπανικής γαλέρας από το βυθό της Καραϊβικής;

Το San José, μια ισπανική γαλέρα που βυθίστηκε πριν από περισσότερα από 300 χρόνια στα βόρεια της Κολομβίας, θεωρείται το «Άγιο Δισκοπότηρο των ναυαγίων». Ένα νέο βίντεο από τον υγρό τάφο του έρχεται τώρα να αποκαλύψει θησαυρούς δισεκατομμυρίων σκορπισμένους στον πυθμένα της θάλασσας.
Ναυάγιο San Jose: Ποιος θα βγάλει το θησαυρό δισεκατομμυρίων της ισπανικής γαλέρας από το βυθό της Καραϊβικής;

Νέα πλάνα από το San José, ένα ισπανικό πλοίο που βυθίστηκε βόρεια της Κολομβίας πριν από περισσότερα από 300 χρόνια, έδωσε στη δημοσιότητα το ναυτικό της χώρας. Το βίντεο, το οποίο γυρίστηκε με υποβρύχιο όχημα, αποκάλυψε επίσης την ύπαρξη δύο άλλων ιστορικών ναυαγίων κοντά σε εκείνο της θρυλικής γαλέρας.

Διαβάστε ακόμα: Ένα γιγάντιο μπλε ζαφείρι 310 κιλών μόλις ανακαλύφθηκε στη Σρι Λάνκα

Σύμφωνα με το Reuters, η νέα ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε από τον Κολομβιανό Πρόεδρο Ιβάν Ντούκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας τη Δευτέρα. Το βίντεο τραβήχτηκε από ένα τηλεχειριζόμενο όχημα που στάλθηκε σε βάθος άνω των 900 μέτρων, ακριβώς βόρεια στην ακτής της χώρας στην Καραϊβική.

Το San José με τα 64 κανόνια βυθίστηκε κοντά στο λιμάνι της Καρταχένα το 1708, κατά τη διάρκεια μάχης με το βρετανικό ναυτικό. Τα πλάνα που έστειλε το υποβρύχιο όχημα προσφέρουν την καλύτερη εικόνα που υπάρχει μέχρι τώρα για το φορτίο του πλοίου. Στο βίντεο απεικονίζονται κομμάτια χρυσού και νομίσματα, ισπανικά κανόνια που χρονολογούνται από το 1655 και ένα άθικτο σετ σερβίτσιων από κινέζικη πορσελάνη.

Εικόνα

Σύμφωνα με την Washington Post, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το πλοίο μπορεί να μετέφερε έναν από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς που χάθηκαν ποτέ στη θάλασσα. Υπάρχει μάλιστα η πεποίθηση ότι το φορτίο του θα μπορούσε να αξίζει έως και 17 δις. δολάρια σε σημερινά χρήματα.

Τα άλλα ναυάγια -ένα αποικιακό σκάφος και μια σκούνα- πιστεύεται ότι χρονολογούνται από τον πόλεμο ανεξαρτησίας της Κολομβίας από την Ισπανία, που έλαβε χώρα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια. Δεν είναι σαφές ωστόσο, το αν και τι θησαυρός υπάρχει σε κάποιο από αυτά τα σκάφη.

«Ο εξοπλισμός που έχει αποκτήσει ο στρατός μας και το επίπεδο ακρίβειας που διαθέτει έχουν διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό ανέπαφο. Ταυτόχρονα, είμαστε σε θέση να τον προστατεύσουμε για μετέπειτα ανέλκυση», δήλωσε ο Ντούκε.
Το ναυάγιο του San José αποτελεί θρύλο μεταξύ των κυνηγών θησαυρών για αιώνες τώρα, και εμφανίζεται ακόμη και στο μυθιστόρημα του Gabriel García Márquez, «Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας».

Αν και τελικά ανακαλύφθηκε το 2015, υπάρχουν ερωτήματα γύρω από το ποιος δικαιούται τον θησαυρό του, αναφέρει με το CBS News. Η Ισπανία έχει διεκδικήσει την ιδιοκτησία, επειδή το πλοίο ανήκε στον βασιλιά Φίλιππο Ε' όταν βυθίστηκε, όπως και η Qhara Qhara, μια ομάδα ιθαγενών από τη Βολιβία, της οποίας οι πρόγονοι εξόρυξαν μερικά από τα πλούτη που μετέφερε.

Η Κολομβία, στο μεταξύ, θεωρεί το ναυάγιο «εθνικό θησαυρό» και θέλει τελικά να το εκθέσει σε μουσείο που θα κατασκευαστεί στην Καρταχένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ