Harvey Mudd College: Πτυχίο αξίας 300.000 ευρώ στο ακριβότερο πανεπιστήμιο του κόσμου

Μπορεί όταν ακούμε την ερώτηση «ποιο είναι το ακριβότερο πανεπιστήμιο του κόσμου» να μας έρχεται στο μυαλό η Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ ή το Χάρβαρντ, όμως η αλήθεια είναι πως κανένα από τα παραπάνω ιδρύματα δεν μπορεί να συγκριθεί με το Harvey Mudd College της Καλιφόρνια.
Harvey Mudd College (Πηγή: Instagram)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο πανεπιστήμιο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα ακριβότερα του πλανήτη; Όχι, δεν είναι ούτε το πασίγνωστο Χάρβαρντ, ούτε η επιβλητική Οξφόρδη. Αυτή τη θέση κατέχει ένα σχετικά άγνωστο πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο βρίσκεται στην πολιτεία της Καλιφόρνια, περίπου μία ώρα μακριά από το Λος Άντζελες. Ο λόγος για το Harvey Mudd College (HMC).

Διαβάστε ακόμη: ANN2: Μια ηλεκτρική αερολιμουζίνα μετατρέπεται τώρα σε αεροσκάφος μεταφοράς γιατρών και οργάνων

Οι περίπου 900 φοιτητές του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, γνωστοί και ως Mudders, μπορεί να βρίσκονται σε ένα από τα πιο άσχημα campuses σύμφωνα με το περιοδικό Travel & Leisure, ωστόσο είναι δεδομένο πως ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους, θα βρουν δουλειά σε κάποια από τις κορυφαίες εταιρείες της Silicon Valley.

To HMC ιδρύθηκε το 1955 και θεωρείται ως το ακριβότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο, με το ετήσιο κόστος σπουδών και διαμονής για κάθε φοιτητή να ανέρχεται στα 75.000 δολάρια, κάτι περισσότερο δηλαδή από 70.000 ευρώ. Για ένα πρόγραμμα τετραετούς φοίτησης, λοιπόν, το κόστος ανέρχεται στα 280.000 ευρώ. Το πρόγραμμα σπουδών του είναι αυστηρό και επικεντρώνεται γύρω από τη φυσική, τον προγραμματισμό, τη μηχανική και τα μαθηματικά.

Αν και το ετήσιο κόστος του HMC είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των πανεπιστημίων της Αμερικής, αξίζει να σημειωθεί πως το 75% των φοιτητών του πηγαίνουν εκεί με υποτροφία που τους καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων. Έτσι, ο μέσος όρος που καλούνται να πληρώσουν οι περισσότεροι, πέφτει στα περίπου 38.000 δολάρια.

Μια καλή επένδυση, αν αναλογιστούμε το γεγονός πως το το HMC εμφανίζεται συχνά σε λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Οι απόφοιτοι του ιδρύματος συχνά εργάζονται σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην Καλιφόρνια, ενώ ο μέσος φοιτητής του HMC έχει ετήσιο μισθό 88.000 δολαρίων μόλις έξι χρόνια μετά την αποφοίτησή του, κερδίζοντας περισσότερα από απόφοιτους του Χάρβαρντ ή του Στάνφορντ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως άλλα γνωστά πανεπιστήμια, όπως για παράδειγμα το Χάρβαρντ, διαχειρίζονται μια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από την άλλη πλευρά, το HMC έχει στην κατοχή του περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν μόλις το 1% από τα χρήματα του Harvard.

Τι σημαίναι αυτό; Ότι για να καλύψει τα έξοδά του και τις ανάγκες του, είναι αναγκασμένο να χρεώνει περισσότερο τους φοιτητές του. Έχοντας, ωστόσο, έναν τόσο χαμηλό ποσοστό αποδοχής σημαίνει ότι δεν δυσκολεύεται καθόλου να πείσει φοιτητές από όλο τον πλανήτη να εγγραφούν στο πρόγραμμα σπουδών τους και να πληρώσουν το υψηλό κόστος.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ