Ποιοι διάσημοι ηθοποιοί και επιχειρηματίες προσφέρουν δωρεές και βοήθεια στην Ουκρανία

Εκτός από την πρόσφατη δωρεά 10 εκατ. δολαρίων από τον Leonardo DiCaprio για την ανακούφιση των πληγέντων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αρκετοί άλλοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ αλλά και διάσημοι επιχειρηματίες στέκονται στο πλευρό της χώρας, προσφέροντας οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη
Ποιοι διάσημοι ηθοποιοί και επιχειρηματίες προσφέρουν δωρεές και βοήθεια στην Ουκρανία

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε τη στρατιωτική επιχείρηση για τη διεξαγωγή επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, με τελικό στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας, το Κίεβο. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται με θύματα ακόμη και άμαχο πληθυσμό, οι Ουκρανοί πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να βρουν καταφύγιο σε γειτονικά κράτη.

Διαβάστε ακόμα: Ρώσοι ολιγάρχες παίρνουν άρον-άρον τα yacht από την Ευρώπη για να γλιτώσουν την κατάσχεση

Χωρίς να διαφαίνονται σημάδια υποχώρησης από τη μεριά του Ρώσου προέδρου, η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται για να προσφέρει οικονομική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στους αμυνόμενους. Μαζί με την επίσημη βοήθεια Ευρώπης και Αμερικής, πολλές είναι και οι διασημότητες που δείχνουν την αλληλεγγύη τους, προσφέροντας δωρεές σε χρήματα και υποστήριξη μέσω γευμάτων και στέγασης.

Blake Lively και Ryan Reynolds

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις ΗΠΑ παρείχε ασφαλή διαφυγή σε Ουκρανούς πολίτες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Σύμφωνα με το NBC News, Blake Lively και Ryan Reynolds έχουν δεσμευτεί να διπλασιάσουν κάθε δολάριο που δωρίζεται στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έως του ποσού του 1 εκατ. δολαρίων. Το ζευγάρι είναι γνωστό για το φιλανθρωπικό του έργο όλα αυτά τα χρόνια, και έχει συνεισφέρει σε σκοπούς όπως το Πρόγραμμα Indigenous Mentorship του B.C’s Great Bear Rainforest, ενώ έχει ξεκινήσει την εκστρατεία Ugly Sweater για να βοηθήσει το Νοσοκομείο για Άρρωστα Παιδιά, το οποίο συγκέντρωσε πρόσφατα 640.000 $.

Angelina Jolie

Η Angelina Jolie είναι μια από τις λίγες διασημότητες που συνεργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη τις τελευταίες δεκαετίες για να διαμορφώσει ένα νέο τρόπο σκέψης στους τρόπους διαχείρισης της μετανάστευσης. Η διάσημη ηθοποιός Διορίστηκε ως Ειδική Απεσταλμένη για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις ζωές που τώρα χάνονται μέσω του λογαριασμού της στα social media. Μοιράστηκε επίσης την είδηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάζονται στενά με γειτονικές χώρες για να προσφέρουν καταφύγιο στους Ουκρανούς πολίτες που εγκαταλείπουν τη χώρα, αριθμός που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4 εκατομμύρια.

Sean Penn

Ενώ πολλoί διάσημοι συνεισφέρουν μέσω του διαδικτύου, ο Sean Penn αποφάσισε να στηρίξει τη χώρα δείχνοντας σε όλο τον κόσμο ό,τι συμβαίνει εκεί σε πραγματικό χρόνο. Όπως αναφέρει το Variety, ο Penn επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2021 όταν σχεδίαζε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ. Την 1η Μαρτίου 2022, ο ηθοποιός πήγε στην Ουκρανία και περπάτησε χιλιόμετρα μαζί με τους πρόσφυγες μέχρι τα πολωνικά σύνορα, όπου βρήκαν καταφύγιο. Σπουδαίος ανθρωπιστής, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης είναι επίσης ιδρυτής του Community Organized Relief Effort (CORE) που έχει βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για διάφορες κοινότητες από την εποχή του καταστροφικού σεισμού στην Αϊτή το 2010.

Elon Musk

Όταν ο αντιπρόεδρος της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov έγραψε στον Elon Musk μέσω Twitter, ζητώντας τη βοήθειά του για την παροχή πρόσβασης στο internet σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ενήργησε αμέσως. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρέδωσε υλικό από τη Starlink, την εταιρεία δορυφορικού Διαδικτύου της οποίας είναι ιδιοκτήτης, ώστε να παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Τελευταία, ο Musk δώρισε επίσης 5,74 δις. δολάρια από τις μετοχές του στην Tesla σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ανταποκρινόμενος στο tweet του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ ότι 6 δις. δολάρια θα τερματίσουν την πείνα στον κόσμο.

José Andrés

Ο José Andrés είναι ένας Ισπανός διάσημος σεφ και ιδρυτής του World Central Kitchen, ενός οργανισμού που παρέχει φαγητό στους ανθρώπους σε καταστάσεις καταστροφών. Ο οργανισμός εργάστηκε ακούραστα κατά τη διάρκεια του τυφώνα Μαρία του 2017 στο Πουέρτο Ρίκο. Ο Andrés έχει δημιουργήσει ιστοσελίδες στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας και έχει προσφέρει πάνω από 8.000 γεύματα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Πολλοί σεφ από την Ουκρανία και από όλο τον κόσμο εντάχθηκαν στον σκοπό του και εργάζονται σε κουζίνες για να προσφέρουν φαγητό σε ανθρώπους που υποφέρουν λόγω της εισβολής.

Michael Keaton

Παρά την ελαφριά ατμόσφαιρα στα Βραβεία SAG 2022, στις 27 Φεβρουαρίου, δεν ήταν λίγοι οι διάσημοι που άδραξαν την ευκαιρία για να εκφράσουν στις ομιλίες τους την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Με το βραβείο Εξαίρετου Ηθοποιού ανά χείρας για τη δουλειά του στο Dopesick, ο Michael Keaton εξέφρασε την εκτίμησή του για τον συνάδελφό του ηθοποιό και νυν Πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, ο οποίος είναι πρώην κωμικός. Ενεργός υποστηρικτής διαφόρων ανθρωπιστικών οργανισμών, ο Keaton είχε τελευταία σπεύσει αυτοπροσώπως να βοηθήσει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς του Πίτσμπουργκ στην παράδοση γευμάτων σε αναξιοπαθούντες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Bethenny Frankel

Η Bethenny Frankel έχει κάνει μία από τις πιο σημαντικές συνεισφορές, παρέχοντας βοήθεια σε γυναίκες και παιδιά στην Ουκρανία που δεν μπορούν να βρουν βασικά προϊόντα υγιεινής. Όπως ανέφερε η NY Post, μέσω της ΜΚΟ BStrong που έχει ιδρύσει η ίδια, έχει προμηθεύσει ήδη πάνω από 100.000 κιτ επιβίωσης και υγιεινής, ύψους 10 εκατ. δολαρίων. Επιπλέον, έχει συγκεντρώσει επίσης 5 εκατ. δολάρια σε μετρητά για να βοηθήσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα και να μετακομίσουν σε γειτονικά μέρη όπως η Πολωνία.

Mila Kunis και Ashton Kutcher

Η Mila Kunis γεννήθηκε στην Ουκρανία, προτού η οικογένειά της μετακομίσει στην Αμερική όταν ήταν ακόμη μικρή. Καθώς η ηθοποιός επηρεάζεται έντονα βλέποντας την πατρίδα της να υποφέρει, η Kunis και ο σύζυγός της Ashton Kutcher ανέλαβαν δράση προσπαθώντας να προτρέψουν τον λαό της Ρωσίας να αντιδράσει στους ψευδείς ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης στη χώρα τους. Ο Kutcher είναι επενδυτής στην Airbnb, η οποία προσφέρει σε 100.000 πρόσφυγες δωρεάν υπηρεσίες στέγασης και φιλοξενίας σε γειτονικές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ