Clive Palmer: Αγόρασε τη Mercedes του Χίτλερ ο Αυστραλός αντιεμβολιαστής δισεκατομμυριούχος πολιτικός;

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Αυστραλία από δημοσιεύματα που θέλουν τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και ηγέτη του Ενωμένου Αυστραλιανού Κόμματος Clive Palmer να έχει αγοράσει το αυτοκίνητο του Αδόλφου Χίτλερ, μια θωρακισμένη, ειδικής κατασκευής λιμουζίνα Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen του 1939.
Clive Palmer: Αγόρασε τη Mercedes του Χίτλερ ο Αυστραλός αντιεμβολιαστής δισεκατομμυριούχος πολιτικός;

Ένα δημοσίευμα του αυστραλιανού ενημερωτικού website Perth Now, στάθηκε η αφορμή να έρθει στο προσκήνιο ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των εξορύξεων και ηγέτης του Ενωμένου Αυστραλιανού Κόμματος, Clive Palmer. Αφού μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα με συμπτώματα κορονοϊού και πνευμονίας, ο αντιεμβολιαστής Αυστραλός πολιτικός προσγειώθηκε στο επίκεντρο άλλης μιας πολιτικής καταιγίδας με αντικείμενο ένα αυτοκίνητο: τη Mercedes-Benz 770 που κάποτε ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ.

Διαβάστε ακόμα: Enigma - Μια θρυλική μηχανή κρυπτογράφησης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πωλείται τώρα από τον Christie's

Παθιασμένος λάτρης του αυτοκινήτου, ο Clive Palmer κατηγορείται τώρα ότι είναι ο σημερινός κάτοχος του ιστορικά αξιοσημείωτου πλην αμφιλεγόμενου οχήματος. Η σκούρα μπλε, ειδικής κατασκευής, θωρακισμένη λιμουζίνα Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen του 1939 μετέφερε τον Ναζί δικτάτορα για τρία χρόνια, ακόμη και σε περιοδείες στο Βερολίνο, τη Γαλλία, την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία.

Εικόνα
Ο Χίτλερ στο Βερολίνο το 1939, επιβαίνοντας σε μια ίδια λιμουζίνα Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen (Πηγή: Getty Images)

Ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος φέρεται να αγόρασε το αυτοκίνητο από τον Ρώσο ιδιοκτήτη του και θέλησε να το φέρει στην Αυστραλία, ωστόσο ο ίδιος αρνείται πως συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. «Δεν αγόρασα το αυτοκίνητο του Χίτλερ. Είναι περισσότερο Fake News», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter. Η δήλωση συνοδεύτηκε επίσης και από νομικές ενέργειες κατά μελών της αυστραλιανής κυβέρνησης για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Μολονότι ο ηγέτης του Ενωμένου Αυστραλιανού Κόμματος διέψευσε τα δημοσιεύματα, δεν ήταν λίγοι οι χρήστες του Twitter που έσπευσαν να σχολιάσουν τη δήλωσή του. Ένας χρήστης έγραψε «Στοιχηματίζω ότι ήθελες (σ.σ. να το αγοράσεις)!», ενώ ένας άλλος πρόσθεσε: «Ερώτηση: σκεφτήκατε ποτέ να αγοράσετε το αυτοκίνητο ή τουλάχιστον να το επιχειρήσετε;».

Οι αμφιβολίες σχετικά με τις διαψεύσεις Palmer στηρίζονται στο γεγονός ότι ο Αυστραλός πολιτικός επιθυμούσε να φτιάξει ένα μουσείο 600 αυτοκινήτων στη Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας, και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αρκετών, η Mercedes του Χίτλερ προοριζόταν να αποτελέσει το κεντρικό κομμάτι της έκθεσης. Να σημειωθεί πως εκτός από το αμφιλεγόμενο αυτοκίνητο, ο Palmer είναι επίσης κάτοχος μιας Rolls-Royce του 1929 που ανήκε στον βασιλιά Εδουάρδο VIII, αξίας περίπου 200.000 δολαρίων.

Εικόνα
Η επίμαχη λιμουζίνα Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen όπως είναι σήμερα (Πηγή: Worldwide Auctioneers)

Πάντως, είτε ο Clive Palmer έχει στην κατοχή του το αυτοκίνητο του Χίτλερ είτε όχι, οι πολιτικοί αντίπαλοί του βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον 67χρονο πολιτικό. Σύμφωνα με το Auto Evolution, η υπουργός Εσωτερικών Karen Andrews δήλωσε ότι η κατάσταση απαιτεί ενδελεχή έρευνα , καθώς κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, δισεκατομμυριούχος ή όχι.

Ποιος είναι ο Clive Palmer

Εικόνα
O Clive Palmer, ηγέτης του Ενωμένου Αυστραλιανού Κόμματος (Πηγή: Associated Press)

Ο Αυστραλός επιχειρηματίας και πολιτικός είναι ιδιοκτήτης εταιρειών εξόρυξης σιδηρομεταλλευμάτων, νικέλιου και άνθρακα, αξίας 2,1 δις. δολαρίων, ανάμεσα στις οποίες οι Mineralogy, Waratah Coal και Queensland Nickel. Εκτός από πολλά γήπεδα γκολφ γύρω από την αυστραλιανή Χρυσή Ακτή, ο 67χρονος πολιτικό ήταν επίσης κάτοχος της Gold Coast United FC από το 2008 έως το 2012. Τον Μάιο του 2021, ο Palmer ήταν ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος της Αυστραλίας, γεγονός ιδιαίτερα αξιοσημείωτο αν σκεφτεί κανείς ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ήταν ένας απλός κτηματομεσίτης. Ωστόσο, η έκρηξη των ακινήτων στη Χρυσή Ακτή βρήκε τον Palmer στην κατάλληλη θέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ