Enigma: Μια θρυλική μηχανή κρυπτογράφησης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πωλείται τώρα από τον Christie's

Eνα σκοτεινό πλην κρίσιμο κομμάτι της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια θρυλική μηχανή κρυπτογράφησης Enigma, βγαίνει τώρα προς πώληση από τον οίκο δημοπρασιών Christie's.
Enigma: Μια θρυλική μηχανή κρυπτογράφησης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πωλείται τώρα από τον Christie's

Στον κόσμο των συλλεκτών, η αγορά αντικειμένων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Από τα πιο «ανώδυνα» έως τα πιο μακάβρια, υπάρχει ένας απίστευτος αριθμός σπάνιων κομματιών που κυκλοφορεί εκεί έξω σε τιμές όχι πάντα απαγορευτικές.

Διαβάστε ακόμα: Μπορείτε πλέον να νοικιάσετε το μυστικό μασονικό ναό του Τζακ του Αντεροβγάλτη

Ενώ τα περισσότερα από αυτά έχουν οριακή ιστορική αξία, υπάρχουν στιγμές που ένα αντικείμενο εξαιρετικής σημασίας εμφανίζεται ξαφνικά στο συλλεκτικό στερέωμα. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Enigma με τρεις ρότορες, ένα γερμανικό μηχάνημα κρυπτογράφησης που βγαίνει σύντομα προς πώληση από τον οίκο Christie's.

Εικόνα
Τα Enigma θεωρούνταν ως οι πιο περίπλοκοι και ασφαλέστεροι τρόποι κωδικοποίησης μηνυμάτων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Πηγή: Christie's)

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Enigma με τρεις ρότορες είναι μια ηλεκτρομηχανική μηχανή κρυπτογράφησης που χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να κωδικοποιούν τα μηνύματά τους.

Αν και σε καμιά περίπτωση δεν είναι τόσο εξελιγμένα όσο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που χρησιμοποιούμε σήμερα, τα Enigma θεωρούνταν ως οι πιο περίπλοκοι και ασφαλέστεροι τρόποι κωδικοποίησης μηνυμάτων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάθε μηχάνημα σχεδιάστηκε με μια εναλλάξιμη σειρά τριών ρότορων που διέθεταν το αλφάβητο των 26 γραμμάτων, έναν «ανακλαστήρα» και ένα βύσμα με κορδόνια που συνδεόταν με τα γράμματα των ρότορων. Επιπλέον, η βάση των ρότορων άλλαζε κάθε 24 ώρες για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Εικόνα
Κάθε μηχάνημα σχεδιάστηκε με μια εναλλάξιμη σειρά τριών ρότορων που διέθεταν το αλφάβητο των 26 γραμμάτων (Πηγή: Christie's)

Υπολογίστηκε ότι το Enigma με τρεις ρότορες, με βύσμα σε χρήση, ήταν ικανό να παράγει συνολικά 15 πεντάκις εκατομμύρια πιθανές αναγνώσεις για κάθε χαρακτήρα. Για να θέσουμε αυτόν τον αριθμό σε μια πρόχειρη σύγκριση, σημαίνει περισσότερες αναγνώσεις από τα αστέρια που υπάρχουν στον Γαλαξία μας.

Εικόνα
 Tο Enigma με τρεις ρότορες, με βύσμα σε χρήση, ήταν ικανό να παράγει συνολικά 15 πεντάκις εκατομμύρια πιθανές αναγνώσεις για κάθε χαρακτήρα (Πηγή: Christie's)

Ενώ το Enigma με τρεις ρότορες επαινέθηκε από τους Γερμανούς ως αδιάβλητο, αυτό (ευτυχώς) δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Μια ελίτ ομάδα κρυπτοαναλυτών, μαθηματικών και μηχανικών - συμπεριλαμβανομένου του Alan Turing -η ζωή του οποίου έγινε η ταινία «The Imitation Game» με τον Benedict Cumberbatch- έσπασε τον κώδικα και αποκρυπτογραφούσε τα μηνύματα των Γερμανών, τα οποία συντόμευσαν τον πόλεμο έως και δύο χρόνια.

Ενώ το σύστημα Enigma ήταν αναμφίβολα ένα σκοτεινό μέρος της ιστορίας, η σημασία του για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πλήρως τεκμηριωμένη, καθιστώντας το αρκετά περιζήτητο για τους συλλέκτες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πώλησή του μπορείτε επικοινωνήστε με τον Christie's μέσω του ιστoτόπου του οίκου, κάνοντας κλικ εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ