SPEND IT

Bouebot: Το ελβετικό ρομπότ-σεφ των 321.000 δολαρίων που φτιάχνει το τέλειο φοντί τυριού

07-03-2022 | 08:20
Μοιράσου το
Ένα ελβετικό ρομπότ-σεφ 321.000 δολαρίων φτιάχνει το τέλειο φοντί τυριού
Τα ρομπότ υψηλής τεχνολογίας εισβάλλουν τώρα και στον κόσμο της γαστρονομίας. Το Bouebot, ένα ελβετικό ρομπότ 321.000 δολαρίων που φτιάχνει τυρί φοντί, φιλοδοξεί να απαλλάξει τους σεφ τουλάχιστον από το ανακάτεμα της κατσαρόλας.

Το εθνικό πιάτο της Ελβετίας, το φοντί (λιωμένο τυρί με κρασί και πιπέρι) μόλις απέκτησε μια σημαντική αναβάθμιση: τη σπάτουλα αναλαμβάνει να κρατήσει πλέον η τεχνολογία. Η αλπική λιχουδιά υπό τον νέο σεφ παρουσιάστηκε στη Διεθνή Γεωργική Έκθεση του Παρισιού, όπου το Bouebot, ένα ρομπότ-μάγειρας θα ετοιμάσει, θα ανακατέψει και θα σερβίρει το παραδοσιακό ελβετικό πιάτο.

Διαβάστε ακόμα: Ο Salt Bae τάισε χρυσή μπριζόλα Βιετναμέζο υπουργό κι έπεσε το internet

Η ελβετική ομάδα Workshop 4.0, με έδρα τη Sierre της Ελβετίας, η οποία ανέπτυξε το ρομπότ, αποτελείται φυσικά από λάτρεις του φοντί. Σύμφωνα με τον 30χρονο Nicolas Fontaine, συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας, το Bouebot αναπτύσσεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που να συνδυάζει την καινοτομία με την ελβετική παράδοση και το φοντί ήταν η τέλεια επιλογή», δήλωσε στο AFP.

Η ομάδα της Workshop 4.0 ποζάρει με τον ρομποτικό... μάστερ σεφ της (Πηγή: Workshop 4.0 / Facebook)

«Για τους Ελβετούς, το φοντί είναι εμβληματικό. Είναι κάτι πολύ συναισθηματικό επίσης γιατί είναι μέρος της ταυτότητάς μας, της τεχνογνωσίας μας. Με αυτή τη σκέψη, θεωρήσαμε ότι είναι μια ωραία ευκαιρία να προσελκύσει κόσμο να μάθει για τη ρομποτική και πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί.», συνέχισε ο Fontaine.

To Bouebot φτιάχνει με μαεστρία εξαιρετικό φοντί τυριού, την παραδοσιακή ελβετική λιχουδιά (Πηγή: Workshop 4.0 / Facebook)

Σε αντίθεση με τους… οργανικούς μάστερ σεφ που εργάζονται με δύο επιδέξια χέρια, το Bouebot περιστρέφεται σε έξι διαφορετικούς άξονες. Ο τελειομανής ρομπoτικός μάγειρας τα κάνει όλα: προσθέτει τη σωστή ποσότητα λευκού κρασιού στην κατσαρόλα, τοποθετώντας τη κάτω από τον τρίφτη του τυριού.

Είναι εντυπωσιακό πώς το Bouebot τρίβει έναν κύβο τυριού, το ανακατεύει ζωηρά καθώς λιώνει και στη συνέχεια ρίχνει λίγο πιπέρι. Με μια μεταλλική ακίδα, τρυπάει ένα κομμάτι ψωμί, το βυθίζει στο μείγμα και το τοποθετεί στη βάση για να το δοκιμάσουν οι λάτρεις του φοντί.

Ολόκληρο το σύστημα του Bouebot κοστίζει σχεδόν 322.000 δολάρια, με το κομμάτι του βραχίονα μόνο να ανέρχεται στα 87.000 δολάρια. Οι απειλούμενοι σεφ μπορούν να χαλαρώσουν καθώς το εντυπωσιακό Bouebot προορίζεται μόνο για επίδειξη και απέχει πολύ από το να «δουλεύει» σε εστιατόρια.

Το Bouebot θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει να βοηθήσει ανθρώπους που δεν μπορούν να μαγειρέψουν (Πηγή: Workshop 4.0 / Facebook)

Για όσους ενοχλούνται από μηχανές που εισχωρούν στις ανθρώπινες δραστηριότητες, ο τεχνικός διευθυντής της Workshop 4.0, Ludovic Aymon, σημείωσε: «Η ρομποτική δεν αναπτύσσεται εις βάρος των ανθρώπων. Το Bouebot θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον να μαγειρέψει στο μέλλον. Θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης SPEND IT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:43

Intracom: Σε συζητήσεις με επενδυτές για τη συμμετοχή στην Intrakat

10:40

«Συναλλαγή της χρονιάς» το Project Galaxy της Alpha Bank στα NPL Securitisation Awards

10:39

Τι κέρδισε τελικά ο Ερντογάν με την πίεση στο ΝΑΤΟ

10:35

Πάρκο Περιβολάκι: Ένας νέος «πράσινος» προορισμός στο Κουκάκι, αποκτά νέα πνοή από την FIX Hellas

10:34

Με απώλειες αποχαιρετούν οι ευρωαγορές το α' εξάμηνο

10:29

Σε νέο υψηλό - ρεκόρ ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο

10:29

Ποιος «σορτάρει» την Ευρώπη και ποιος κλείνει τα μάτια

10:25

ΕΡΓΟΣΕ: Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη σύγχρονου, ασφαλούς και περιβαλλοντικά φιλικού σιδηροδρομικού δικτύου

10:21

Υγεία: Ο κορονοϊός «ξεγλιστρά» από το αντιικό Paxlovid της Pfizer

10:05

Space Hellas: Ψηφιακό Πολιτιστικό Δίκτυο των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου

10:00

Gazprom: Αυξάνει την παροχή φυσικού αερίου προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ

09:44

Xerox: Απεβίωσε ο CEO, John Visentin

09:43

Κορονοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό το απόγευμα - Μέτρα «πριν το κύμα γίνει τσουνάμι» ζητά ο Καπραβέλος

09:26

UBS: Πρόστιμο 25 εκατ. δολ. για λάθος στρατηγική -Αιτία η ελλιπής εκπαίδευση συμβούλων

09:22

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας, σφίγγει ο κλοιός στη Λισιτσάνσκ

09:11

Επίθεση με βαριοπούλες σε υποκατάστημα τράπεζας στην Κυψέλη

08:56

Σχοινάς: Έντονη αντίδραση για την κατοχύρωση του σήματος "turkaegean"

08:55

Αναστασιάδης σε Ερντογάν: Έτοιμοι να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

08:51

Ουκρανία: Η Βρετανία αποδεσμεύει στρατιωτική βοήθεια επιπλέον 1 δισ. λιρών

08:49

Οι ΗΠΑ «απογοητευμένες» για την έκβαση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με το Ιράν

08:47

Διεθνής Αμνηστία: Ο βομβαρδισμός θεάτρου στη Μαριούπολη ήταν «ξεκάθαρα» έγκλημα πολέμου

08:35

Σήμερα ψηφίζεται η τροπολογία για το Fuel Pass 2

08:32

Ιταλία: Ο Ντράγκι επιστρέφει εσπευσμένα από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ εξαιτίας εντάσεων με το Κίνημα 5 Αστέρων

08:30

Λείπει από την ελληνική βιομηχανία το εξειδικευμένο προσωπικό – Ο κρίσιμος ρόλος της κατάρτισης

08:28

Νομοσχέδιο για αδειοδότηση ΑΠΕ: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή - Περαιτέρω επιτάχυνση ζητούν οι φορείς της αγοράς

08:22

ΕΤΕ: Συμφωνία για τη νέα 3ετή επιχειρησιακή σύμβαση – Και επίδομα ακρίβειας έως 700 ευρώ

08:18

Επέκταση σε νέες αγορές και νέος γύρος χρηματοδότησης τα επόμενα στοιχήματα της Pandas

08:17

Η ανακύκλωση δεν αποτελεί το μοναδικό γρανάζι της κυκλικής οικονομίας

08:10

Ακίνητα: Ελκυστικός προορισμός τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου – Ανοδική πορεία σε ζήτηση και τιμές

08:08

Ακριβότερη από 1η Ιουλίου η ελληνική συνδρομητική τηλεόραση