Spend it: Ο Salt Bae τάισε χρυσή μπριζόλα Βιετναμέζο υπουργό κι έπεσε το internet

Βιετναμέζος υπουργός με μηνιαίο μισθό 700 δολαρίων φωτογραφήθηκε στο πανάκριβο εστιατόριο του Salt Bae στο Λονδίνο, να τρώει από το χέρι του σεφ μια μπριζόλα καλυμμένη με χρυσό αξίας 2.000 δολαρίων.
Spend it: Ο Salt Bae τάισε χρυσή μπριζόλα Βιετναμέζο υπουργό κι έπεσε το internet

Το να ξοδέψει ένας καλοφαγάς μισθό ενός μήνα για ένα γεύμα, ίσως και να μην ακουστεί περίεργο. Όταν όμως πρόκειται για Βιετναμέζο υπουργό, η κατάσταση αλλάζει. Έτσι, το πλούσιο -και ακριβό- γεύμα του κομμουνιστή στρατηγού Το Λαμ στο εστιατόριο του Salt Bae, «Nusr-e», στο Λονδίνο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο κοστίζει μια νύχτα στη βίλα του Καρλ Λάγκερφελντ στο Μόντε Κάρλο

Το κυβερνητικό στέλεχος του Βιετνάμ υπέστη μαζικό trolling στα social media έπειτα από ένα viral βίντεο στο οποίο απεικονιζόταν να τρώει επιχρυσωμένη μπριζόλα από το χέρι μάλιστα του διάσημο σεφ Nusret Gokce. Το video, το οποίο έχει πλέον αφαιρεθεί, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λογαριασμό TikTok του τελευταίου.

O λογαριασμός του γεύματος του Λαμ υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 1.956 δολάρια, πολύ πάνω από τις μηνιαίες απολαβές ενός υπουργού στο Βιετνάμ, μισθός που κυμαίνεται μεταξύ 600 και 800 δολαρίων. Το απολαυστικό βίντεο έκανε. όπως ήταν φυσικό. το γύρο του διαδικτύου και η δημόσια κατακραυγή ήταν η λογική συνέπεια των πολυτελών επιλογών του υπουργού.

Τα social media «μαστιγώνουν» τον υπουργό

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Hoang Dung ήταν ένας από τους πρώτους που δημοσίευσε τις φωτογραφίες στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Σχολιάζοντας την υπερβολή, αναρωτήθηκε γιατί ένα επαγγελματικό δείπνο έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε ένα τόσο ακριβό εστιατόριο.

Ομοίως, ένας άλλος χρήστης σχολίασε: «Τα χρήματα από τους φόρους μου ξοδεύτηκαν σε πολυτέλειες», ενώ ένας ακόμη πρόσθεσε: «Το Βιετνάμ είναι ακόμα φτωχή χώρα, αλλά έχει υπουργό πολυτελείας. Ένας αξιωματικός να απολαμβάνει τόση υπερβολή...». Μερικά από τα δεκάδες σχόλια ανέφεραν: «Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από Covid. Χωρίς λόγια» και «το να καταβροχθίζεις μπριζόλα σε μια διάσκεψη για το κλίμα είναι το αποκορύφωμα της εξεγερμένης αδιαφορίας».

Εικόνα
Οι τιμές στα εστιατόρια του Salt Bae έχουν κατά καιρούς προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι τις βρίσκουν εντελώς αδικαιολόγητες (Πηγή: Instagram / @daiseyodonnell)

Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένοι που υποστήριξαν τις επιλογές του υπουργού, δηλώνοντας ότι οποιοσδήποτε δικαιούται επίδομα δαπανών όταν βρίσκεται σε επαγγελματικά ταξίδια και ότι μπορεί να είχε προσκληθεί στο εστιατόριο από τρίτο πρόσωπο που πλήρωσε τον λογαριασμό. Σημειώνεται ότι ο Λαμ επισκέφθηκε το εστιατόριο μετά την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκόβη της Σκωτίας.

Η οικονομική κατάσταση στο Βιετνάμ

Η ανάπτυξη στο Βιετνάμ, παρότι πρόκειται για μια σοσιαλιστική χώρα που κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχει επιταχυνθεί την τελευταία δεκαετία. Όμως, σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Στατιστικής Υπηρεσίας του 2021, ο μέσος μισθός στη χώρα κυμαίνεται στα 230 δολάρια (23.000 Rs) το μήνα.

Ωστόσο, η ανάπτυξη των τελευταίων 3 δεκαετιών, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού και τα συνεχή lockdown. Σύμφωνα με αναφορές, η βιομηχανική παραγωγή του Βιετνάμ τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 7,4% σε σχέση με πέρσι, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,4% και οι λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 33,7%. Σε καιρούς σαν κι αυτούς, δεν είναι τελικά παράλογη η δημόσια ταπείνωση που υπέστη ο Λαμ. Κάποια αντίρρηση;

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ