Zhao Changpeng: Από υπάλληλος στα McDonald's, δισεκατομμυριούχος κρυπτονομισμάτων

Ο Κινέζος βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων Zhao Changpeng, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Binance, ξεκίνησε από το πουθενά πριν καταλήξει να συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Από υπάλληλος στα McDonald's, διοργανώνει πλέον χλιδάτα πάρτι στην έπαυλή του στο Ντουμπάι ενώ πρόσφατα υπήρξε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία.
Zhao Changpeng: Από υπάλληλος στα McDonald's, δισεκατομμυριούχος κρυπτονομισμάτων

Πριν γίνει βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων, ο Zhao Changpeng συνήθιζε να κάνει δουλειές του ποδαριού για να συντηρεί την οικογένειά του. Στις 10 Ιανουαρίου, η περιουσία του υπολογιζόταν γύρω στα 96 δις. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, καθιστώντας τον τον 14ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και τον πλουσιότερο στην Ασία, πάνω από τον Mukesh Ambani της Ινδίας.

Διαβάστε ακόμα: YouTube -Oι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι YouTubers είναι μια νέα τάξη εκατομμυριούχων

Έκτοτε, οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας έχουν υποχωρήσει, με αποτέλεσμα τη διολίσθησή του στην κατάταξη, ωστόσο ο Κινεζοκαναδός έχει εκπλήξει πολλούς με τη ραγδαία αναρρίχησή του στην λίστα των δισεκατομμυριούχων.

Ο Zhao έχει χαρακτηριστεί πρωτοπόρος για την τολμηρή του προσέγγιση στα κρυπτονομίσματα. Γνωστός ως «CZ» στους κύκλους κρυπτογράφησης, ο επιχειρηματίας θέλει τώρα να διδάξει σε όλους πώς να εισέλθουν σε αυτόν τον αδιαφανή και ελάχιστα κατανοητό στους περισσότερους κόσμο. Στη σελίδα του ιστολογίου της εταιρείας του Binance, απαντά ακόμη και σε ερωτήσεις από θαυμαστές, κάτι που τον βοήθησε να γίνει μια καλτ φιγούρα στο χώρο.

Ποιος είναι ο Zhao Changpeng

Ο Zhao γεννήθηκε στην επαρχία Jiangsu της Κίνας. Όταν ήταν 12 ετών, ο πατέρας του, καθηγητής πανεπιστημίου, εξορίστηκε, καθώς η Κίνα περνούσε εκείνη την εποχή την Πολιτιστική Επανάσταση. Η οικογένεια μετακόμισε στο Βανκούβερ του Καναδά και σε μια ανάρτηση ιστολογίου της Binance, ο Zhao ισχυρίζεται ότι έκανε διάφορες δουλειές για να συντηρήσει την οικογένειά του, μεταξύ των οποίων και ως υπάλληλος στα McDonald's.

Με σπουδές πληροφορικής, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού πόκερ, ο Zhao ενθαρρύνθηκε να βάλει κάποια χρήματα σε bitcoin. Σε μια ανάρτηση στο blog της εταιρείας, αναφέρεται ότι αργότερα επένδυσε τόσο πολύ στο bitcoin που πούλησε ακόμη και το διαμέρισμά του για να αγοράσει περισσότερα. Το 2017, ίδρυσε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance και μετά από μια αμφιταλαντευόμενη έναρξη, επικεντρώθηκε στη δημιουργία υψηλών όγκων με χαμηλές χρεώσεις. Η στρατηγική λειτούργησε και τώρα ο Zhao κερδίζει εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εκτίμηση για την περιουσία του βασίζεται στο μερίδιο 90% του Zhao στην Binance, η οποία έχει δημιουργήσει τεράστια κέρδη από την έκρηξη των κρυπτονομισμάτων. Το Fortune πάντως αναφέρει ότι οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τον πλούτο του Zhao οφείλονται «στα λίγα γνωστά για τα οικονομικά της Binance». Το δημοσίευμα συνεχίζεται αναφέροντας ότι η Binance είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο, το οποίο επεξεργάζεται έως και 170 δισ. δολάρια σε συναλλαγές την ημέρα, αλλά ότι η εταιρεία δεν αποκαλύπτει τις οικονομικές της αναφορές.

Ο αυξανόμενος πλούτος που τον έχει εντάξει στους 20 πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη είναι ακόμη πιο ογκώδης, δεδομένου ότι τα νούμερα του Bloomberg δεν περιλαμβάνουν τα προσωπικά του αποθέματα σε κρυπτονομίσματα.

Η διαμάχη για τους πελάτες της Binance

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι, το 2021, η Κίνα κατέστησε παράνομες όλες τις συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, εξορίζοντας ουσιαστικά την Binance. Τα γραφεία της εταιρείας εδρεύουν πλέον στη Σιγκαπούρη και είναι εισηγμένη στα νησιά Κέιμαν. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων έχουν ξεκινήσει έρευνες για το εάν η εταιρεία χρησιμοποιείται ως μέσο για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.

Οι βαθμολογίες δεν είναι σημαντικές

Ο Zhao μίλησε στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη τον Νοέμβριο του 2021 για την εντυπωσιακή άνοδο της Binance σε κέρδη. Ανέφερε ότι, σε μια συνηθισμένη μέρα, η Binance πραγματοποιεί συναλλαγές αξίας περίπου 40 δισ. δολαρίων. Μόλις δύο χρόνια πριν, οι ίδιες συναλλαγές έφταναν τα 10 δισ. δολάρια.

Παρά την τεράστια ανάπτυξη, ο Zhao δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον πλούτο ή την κατάταξη. Στο Twitter στις 10 Ιανουαρίου, έγραψε: «Μην ανησυχείτε για την κατάταξη. Εστιάστε στο πόσους ανθρώπους μπορείτε να βοηθήσετε». Την επόμενη μέρα πρόσθεσε: «Μη δημοφιλής άποψη: Αντί για λίστες πλούτου, θα πρέπει να υπάρχει μια κατάταξη φιλανθρωπικών προσπαθειών».

Το μπλοκ του Ντουμπάι

Ο Zhao εμφανίζεται τώρα τακτικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ εθεάθη να συναναστρέφεται μέλη της βασιλικής οικογένειας και διασημότητες στο Grand Prixτου Άμπου Ντάμπι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η DNA India ανέφέρε ότι o Zhao αγόρασε ένα σπίτι στο Ντουμπάι τον Οκτώβριο και συχνά διοργανώνει πλούσια δείπνα στο νησί Palm Jumeirah. Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, όλα τα παραπάνω είναι απλά μια επίδειξη υποστήριξης για την «προοδευτική» περιοχή που υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ