Η πρώην βασιλική οικογένεια της Ιταλίας ζητά πίσω κοσμήματα 300 εκατ. ευρώ για «συναισθηματικούς λόγους»

Η πρώην βασιλική οικογένεια της Ιταλίας, o Οίκος της Σαβοΐας, 75 χρόνια μετά την εκθρόνιση και την εξορία από τη χώρα, διεκδικεί την επιστροφή των κοσμημάτων του στέμματος. Πρόκειται για 26 τεμάχια, η αξία των οποίων αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η οικογένεια διατείνεται ότι δεν ενδιαφέρεται για την αξία και ότι αιτείται την επιστροφή για «ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους».
Η πρώην βασιλική οικογένεια της Ιταλίας ζητά πίσω κοσμήματα 300 εκατ. ευρώ για «συναισθηματικούς λόγους»

Περισσότερα από 75 χρόνια αφότου έχασε την εξουσία στην Ιταλία, ο Οίκος της Σαβοΐας εκκινεί την επίσημη διαδικασία επιστροφής της βασιλικής συλλογής με τα πολυτελή κοσμήματα του στέμματος. Σύμφωνα με το Vanity Fair, οι απόγονοι της καταργηθείσας μοναρχίας ζητούν την επιστροφή των κοσμημάτων μόνο λόγω συναισθηματικής αξίας και όχι επειδή η αξία τους τυχαίνει να εκτιμάται γύρω στα 300 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμα: Ποια ρολόγια φοράει η αγγλική βασιλική οικογένεια

Το ότι η Ιταλία είχε βασιλική οικογένεια είναι ένα γεγονός που πολλοί αγνοούν και όχι άδικα, καθώς οι κάτοχοι του ιταλικού θρόνου καθαιρέθηκαν και εξορίστηκαν το 1946. Ο Οίκος της Σαβοΐας ιδρύθηκε στις Δυτικές Άλπεις τον 11ο αιώνα και οδήγησε στην ενοποίηση της χώρας το 1860. Στη συνέχεια, ενόψει του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ' αποφάσισε να συμμαχήσει με τον Μπενίτο Μουσολίνι. Όλοι γνωρίζουμε πώς κατέληξε αυτό, και ένα χρόνο μετά το τέλος του πολέμου, ο ιταλικός λαός ψήφισε για την αντικατάσταση της μοναρχίας με δημοκρατία.

Εικόνα
Από αριστερά: O πρίγκιπας Umberto της Ιταλίας, ο Benito Mussolini και ο βασιλιάς Vittorio-Emanuele της Ιταλίας συζητούν με το γενικό αρχηγείο του ιταλικού στρατού το σχέδιο κινήσεων στην Αυστρία προς υποστήριξη των γερμανικών στρατευμάτων, στις 21 Αυγούστου 1935 (Πηγή: Getty Images) 

Μετά από αυτό το δημοψήφισμα, οι ντροπιασμένοι βασιλείς εξορίστηκαν από την κομητεία και απαγορεύτηκε σε όλους τους άρρενες απογόνους να εισέλθουν στην Ιταλία. Κατά την έξοδό τους από τη χώρα, ωστόσο, ο τελευταίος μονάρχης, Ουμπέρτος Β', κατέθεσε τη συλλογή κοσμημάτων του στέμματος της οικογένειας, η οποία αποτελείται από 26 κομμάτια με περισσότερα από 6.000 διαμάντια και 2.000 μαργαριτάρια, σε ένα θησαυροφυλάκιο στην Τράπεζα της Ιταλίας, μαζί με ένα σημείωμα που έγραφε, «Να επιστραφεί στον νόμιμο ιδιοκτήτη».

Εικόνα
Ο τέως βασιλιάς της Ιταλίας Umberto της Σαβοΐας κατά τη διάρκεια της εξορίας του στο Cascais της Πορτογαλίας, το 1964 (πηγή: Getty Images)

Το 2002, η εξορία άρθηκε και επετράπη στα μέλη της οικογένειας της Σαβοΐας να επιστρέψουν στην Ιταλία. Τώρα, 20 χρόνια αργότερα, οι ίδιοι θέλουν κάτι περισσότερο: να τους επιστραφεί και η συλλογή των κοσμημάτων τους η οποία περιλαμβάνει κομμάτια που χρησιμοποιούνται για «πολιτειακές περιστάσεις» καθώς και ορισμένα που αγοράστηκαν με δημόσιο χρήμα.

Εικόνα
Ο πρίγκιπας Emanuele Filiberto του Οίκου της Σαβοΐας παρίσταται στα εγκαίνια της έκθεσης «Casa Savoia» στο Spazio Oberdan στο Μιλάνo την 1η Ιουλίου 2010 (Πηγή: Getty Images)

Τον περασμένο Νοέμβριο, η οικογένεια δήλωσε επίσημα την ιδιοκτησία των κοσμημάτων και την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπός της συμμετείχε σε μια «συνάντηση μεσολάβησης» με την κυβέρνηση, σύμφωνα με την ιταλική Corriere Della Sera. Τα κοσμήματα, τα οποία μαραζώνουν στο θησαυροφυλάκιο από τότε που κατατέθηκαν, εκτιμώνται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Εικόνα
Η αίθουσα του θρόνου στο παλάτι της δυναστείας του Οίκου της Σαβοΐας στο Τορίνο της Ιταλίας (Πηγή: Getty Images)

Φυσικά, ο εγγονός του Ουμπέρτο του 2ου, τραπεζίτης επενδύσεων και celebrity, πρίγκιπας Emanuele Filiberto, δήλωσε στην Telegraph ότι η οικογένειά του δεν νοιάζεται καθόλου για την αξία των κοσμημάτων. «Η Ιταλία θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι σωστό και κατάλληλο και να αποκαταστήσει τα κοσμήματα, παραδίδοντάς τα στην οικογένειά μου», είπε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα. «Η χρηματική αξία των κοσμημάτων δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η ιστορική και συναισθηματική αξία που έχουν για την οικογένεια».

Φυσικά δεν είναι πολλοί εκείνοι που υποδέχθηκαν με κατανόηση τους ισχυρισμούς του πρίγκιπα. Ενδεχομένως να είναι και οι ίδιοι που θα κουνούσαν καταφατικά το κεφάλι αν ο πρίγκιπας ισχυριζόταν ότι η οικογένεια ζητά τα κοσμήματα για λόγους επιβίωσης. Εν πάση περιπτώση, ένα πράγμα παραμένει σίγουρο: η αξία των κοσμημάτων μπορεί να μην ενδιαφέρει τους πρώην εξόριστους γαλαζοαίματους, ενδιαφέρει όμως τον ιταλικό λαό και την κυβέρνηση της χώρας. Όλα πάντως δείχνουν ότι η ιστορία έχει ακόμη πορεία. Μείνετε συντονισμένοι...